9. Boğaziçi Sinema Şenliği başladı

Felaket

New member
9. Boğaziçi Sinema Şenliği başladı 9. Boğaziçi Sinema Şenliği, Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen açılış gecesi ve Danis Tanovic’in yönettiği “Not So Friendly Neighbourhood” filminin gösterimiyle başladı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş İştiraki, Küresel Bağlantı Ortağı Anadolu Ajansı’nın dayanakları ve Beyoğlu Belediyesi’nin Kurumsal Konut Sahipliği’nde, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafınca düzenlenen 9. Boğaziçi Sinema Festivali’nin açılış gecesi gerçekleştirildi. Şenlik programının da tanıtıldığı gecede birinci konuşmayı Festival Artistik Yöneticisi Emrah Kılıç yaptı. Festivalin bu yıl pandeminin gölgesinden biraz olsun kurtulduğunu, milletlerarası iştirakçilerle sinemaseverlere dolu bir program sunduklarını lisana getiren Kılıç, konuşmasını şenliğe dayanak olan tüm kurumlara ve sponsorlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Beyoğlu Belediye Lideri Haydar Ali Yıldız ise Beyoğlu’nun sinemanın kalbi olduğunu belirterek, “Her yıl muvaffakiyetleri artarak gelişen bir şenliğin 9’uncusuna erişmek memnunluk verici. Türk sineması için elimizden gelen uğraşı göstereceğiz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, yaptığı konuşmada, sinemanın kültürün değerli taşıyıcılarından biri olduğunu tabir etti. Bakanlık olarak Sinema Genel Müdürlüğü ile bir yandan sinema kesiminin aktörlerine takviye vermeye devam edeceklerini lisana getiren Misbah, kelamlarına şu biçimde devam etti; “Sinema, iki gözün tanıklık ettiği fakat zati özün demlendiği bir sanat. hayatın ve insan kıssalarının beyaz perdeye yansıyan sureti, her birimizin gönül dünyasının da yankısı bir yerde. Zira sinema fazlaca sesliliktir. Boğaziçi Sinema Şenliği, geçtiğimiz senelerda milletlerarası ağıyla fazlaca başarılı işlere imza attı. Bugün de yeni bir heyecanla dünyanın bir fazlaca farklı bölgesinden gelen sinemaları 1 hafta boyunca İstanbullu sinemaseverlerin beğenisine sunacak. Emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

Danis Tanovic’e Onur Mükafatı

Konuşmaların akabinde Oscar Ödüllü Bosnalı direktör Danis Tanovic’e “Onur Ödülü” verildi.

Tanovic’e mükafatını Boğaziçi Sinema Şenliği ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı İdare Heyeti Lideri Ogün Şanlıer takdim etti. Şanlıer, yaşadığı toplumun tarihinden, şimdiki problemlerinden, kültüründen fakat en kıymetlisi toplumsal belleğinden kopmayan anlatısıyla çağdaş sinemanın en kıymetli temsilcilerinden biri olan Danis Tanovic’i Boğaziçi Sinema Festivali’nde ağırlamaktan onur duyduklarını lisana getirdi.

Şenlikten “Onur Ödülü”nü alan Danis Tanovic ise İstanbul’da olduğu için fazlaca memnun olduğunu lisana getirdi ve “Bu gece gösterilecek sinemam TRT ortak üretimi bir sinema. TRT’ye tüm takviyelerinden ötürü teşekkür ediyorum. İçeriğinde birtakım lokal espriler var, anlaşılması biraz sıkıntı olabilir ancak nihayetinde bildirinin size geçeceğini umuyorum.” dedi.

Konuşmalar ve ödül takdimi daha sonrası, açılış sineması olan, Danis Tanovic’in “Not So Friendly Neighbourhood” filminin gösterimine geçildi. Gecenin sunuculuğunu ise Ezgi Aşık gerçekleştirdi.

“Sabırsızlık Zamanı” Sinemasının Grubu İzleyiciyle Buluştu

9.Boğaziçi Sinema Şenliği Ulusal Uzun Metraj Sinema Müsabakası sinemalarından “Sabırsızlık Zamanı”nın gösterimi bugün Atlas 1948 Sineması’nda film grubunun iştirakiyle gerçekleşti.

Gösterim daha sonrası İstek Oylum moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye üretimci Feyzi Baran, direktör Aydın Orak, oyunculardan İstek Sönmez, çocuk oyuncular Mirza Zarg ve Mirhat Zarg, Ali Seçkiner Alıcı ve Feride Çetin katıldı. Direktör Aydın Orak sinemanın ortaya çıkış süreci hakkında; “Bu kıssa 15 yıllık bir geçmişi olan bir öykü, bir fotoğraftan yola çıktım. Sitenin havuzuna girmeye çalışan birkaç çocuk görmüştüm. 15 yıl boyunca bir şeye evrilmeyi bekledi, ne olacağına bir türlü karar veremiyordum, son 5 yılda senaryo süreci başladı. Pandemidilk evvel çektik, daha sonra pandemi sürecinde de bizim için uzun bir kurgu süreci oldu. Sinema, geçen hafta Varşova’da birinci gösterimini yaptı. Burada da Türkiye’deki birinci gösterimini yapmış olduk.” dedi.

Oyunculardan Feride Çetin, bu sinemanın bir Diyarbakır sineması olduğunu, uzun müddettir kenti bu kadar hoş anlatan bir sinema olmadığını ve sinemada kıymet nazaranceğini düşündüğünü lisana getirdi.

Oyuncular içinde yer alan Ali Seçkiner Alıcı ise sinemanın ehemmiyetinden bahsederek; “Benim için sinemanın en pahalı yanı bir dayanışma sineması olması, bunu hayli önemsiyorum. Örneklerinin de çoğalmasını dilerim.” dedi.

Şenlikte 24 Ekim Programı

9. Boğaziçi Sinema Festivali’nin ikinci gününde Ulusal Uzun Metraj Sinema Müsabakası ve Milletlerarası Uzun Metraj Sinema Yarışması’nda yer alan sinemaların gösterimleri ile Bosnalı direktör Danis Tanovic’in Masterclass aktifliği gerçekleşecek.

Atlas 1948 Sineması’nda saat 14.00’te “Masterclass: Danis Tanovic” aktifliği ile Oscar ödüllü Bosnalı direktör sinemaseverlerle bir ortaya gelecek. 16.00 seansında; Ahmet Toklu’nun “Pota”, 18.30 seansında; Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” ve 21.00 seansında; Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan” sinemalarının gösterimi gerçekleşecek.

Sinemaseverler, Kadıköy Sineması’nda ise; 13.00 seansında; Wei Shujun’un “Ripples Of Life”, 16.00 seansında; Chema Garcia Ibarra’nın “The Sacred Spirit”, 18.30 seansında; Han Shuai’nin “Summer Blur” ve 21.00 seansında; Kiro Russo’nun “The Great Movement” sinemalarını izleyebilecekler.

Biletler Mobilet’te!

7 gün sürecek Boğaziçi Sinema Festivali’nde, sinema gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek.

Şenlik biletleri 13.00 ve 16.00 seansları için 10 TL, 18.30 ve 21.00 seansları için 15 TL, kısa sinema gösterimleri ise 5 TL’den mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler şenlik mühletince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.

Covid-19 Tedbirleri Hakkında Değerli Bilgi

6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan şahısların; konser, sinema ve tiyatro üzere vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere iştirakinde negatif sonuçlu PCR testi mecburiliği getirilmiştir. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafınca etkinliklere girişte HES kodu üzerinden bireylerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid19 hastalığı daha sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen mühlete bakılırsa) yahut azami 48 saat evvel yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. Kişi hastalığı geçirmemiş yahut aşılı değil yahut negatif PCR testi yok ise aktifliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir.

Hibya Haber Ajansı