Akın: “Sanayiye artırım raf fiyatlarına, çarşı ve pazara yansıyacak”

Felaket

New member
Akın: “Sanayiye artırım raf fiyatlarına, çarşı ve pazara yansıyacak” CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın; endüstriye yapılan güç artırımlarıyla kara kış çabucak hemen başlamadan artırımların yağmaya başlayacağına dikkat çekti. CHP’li Akın; “Sanayide doğalgaz tarifesi bu yıl ortasında yüzde 115; elektrik üretim santralleri tarifesi ise yüzde 148,5 oranında arttı. Bu artışlar market raflarına, çarşı ve pazara da direkt yansıyacak. Hayat pahalılığı daha da artacak; vatandaş temel gereksinimlerini alırken bu artırımın faturasını ödemek zorunda bırakılacak” diye konuştu. İktidarın temel besin mamüllerindeki fahiş fiyat artışlarıyla ilgili zincir marketlere kestiği cezaya işaret eden CHP’li Akın; “Bu kararla fahiş fiyat artışının temel niçininin iktidarın aldığı yanlış kararlar olduğu bir sefer daha ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

BOTAŞ konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı sabit tutarken; sanayi tarifesini yaklaşık yüzde 48; elektrik üretim santrallerinin tarifesini ise yaklaşık yüzde 47 oranında arttı. CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, sanayi ve elektrik üretim santralleri tarifelerine yapılan artırımları vatandaşın gereksinimlerini karşılarken çarşı, pazar ve marketlerde ödeyeceğine dikkat çekti. CHP’li Akın, açıklamasında özetle şunları lisana getirdi:

KARA KIŞ BAŞLAMADAN; ARTIRIMLAR YAĞMAYA BAŞLAYACAK

İktidar geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği kelamda kontrollerle zincir marketlere fahiş fiyat artışları niçiniyle ceza keserken; market fiyatlarını daha da artıracak bir karar aldı. Endüstrinin temel girdisi olan güce yapılan fahiş artırım; temel besin eserleri başta olmak üzere iğniçin ipliğe bütün mamüllerin meblağlarının daha da zamlanmasına niye olacaktır. Fahiş fiyat artışlarının sebebi iktidarın yanlış siyasetleri olduğu bir sefer daha ortaya çıkarken; bu kararla çabucak hemen kara kış başlamadan artırımlar yağmaya başlayacak.

VATANDAŞ ARTIRIMLARIN FATURASINI MARKETTE ÖDEYECEK

Sanayi ve elektrik üretim santrallerinin ana girdisi olan güce yapılan artırımlar; bütün dallarda domino tesiri yaratarak enflasyonu daha da artıracaktı. 2021 yılında sanayi doğalgaz tarifesine yapılan artırımın tesiri kara kış aylarında tesirini gösterecek. Vatandaşlarımız yapılan son artırımların faturasını; çarşı-pazarda ve market kasalarında aldıkları temel besin mamüllerine yapılan artırımlarla ödemek zorunda kalacak.

SANAYİ TARİFESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 115’İ BULDU

Sanayi doğalgaz tarifesi 2021 yılı içerisinde Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 1’er oranında artarken; Temmuz ayında yüzde 20, Ekim’de yüzde 15 ve son olarak Kasım ayında da yüzde 48 oranında zamlandı. Sanayi doğalgaz tarifesi bu biçimdece 2021 yılı içerisinde yüzde 115 oranında zamlanmış oldu. Öbür bir deyişle bu yıl içerinde endüstrinin temel girdisi olan doğalgaza iki kattan daha fazla artırım yapılmış oldu.

SANTRAL TARİFESİ YÜZDE 148,5 ORANINDA ARTTI

Elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesi ise 2021 yılı içerisinde Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yüzde 1’er oranında; Mayıs ayında yüzde 12; Haziran ayında yüzde 5; Temmuz ayında yüzde 20; Ekim ayında yüzde 15 ve son olarak Kasım ayında da yüzde 47 oranında zamlandı. Buna bakılırsa elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesi 2021 yılı içerisinde yüzde 148,5 oranında arttı. bu biçimdece elektrik santrallerinin kullandığı tarife neredeyse 2,5 kat artmış oldu.

ELEKTRİK ARTIRIMI İLE VE AKARYAKITTA ÖTV ARTIRIMI KAPIDA

Güç Piyasası Denetleme Kurumu; çabucak hemen 2021 yılının dördüncü devir elektrik tarifesini hala açıklamamıştır. Elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesine bu yıl içerisinde yapılan artırımlar ve döviz kurundaki artış üretim maliyetlerini fahiş oranda artırmıştır. Kuraklık niçiniyle ülkemizde elektrik üretiminin yarısı doğalgaz santralleri tarafınca karşılanmaktadır. Bu niçinle elektrik üretimindeki maliyet artışı önümüzdeki aylarda elektrik tarifelerinde fahiş artırımları kaçınılmaz kılmaktadır. Eşel taşınabilir sistemindeki ÖTV hissesinin bitmesiyle akaryakıt mamüllerine artık neredeyse her hafta artırım gelmeye başlamıştır. İktidarın bu yıl ortasında yeni bir ÖTV artırımı yapacağı argüman edilmektedir.

Hibya Haber Ajansı