Ankara Büyükşehir Belediyesi arıcılıkta kışlatma eğitimlerine başladı

Felaket

New member
Ankara Büyükşehir Belediyesi arıcılıkta kışlatma eğitimlerine başladı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafınca Ankaralı tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bal ulaştırmak hedefiyle üreticilere yönelik verilen arıcılık eğitimleri devam ediyor. Kovan arılarının kışa daha hazır biçimde girip, ilkbahara kadar sağlıklı genlere sahip olması için Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, A.Ü. Veteriner Fakültesi ve Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle düzenlenen “Kışlatma Eğitim Programı”na Beypazarı’ndan başlandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te arıcılığın gelişmesini, arıcıların üretim ve pazarlama ile ilgili yaşadıkları ezaları ortadan kaldırmayı, tüketicilere daha sağlıklı ve kaliteli bal ulaştırmayı ve Ankara Balı’nın marka bedelinin artırılması gayesiyle Başkentli arıcılara yönelik eğitim programlarına devam ediyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği ile iş birliği yaparak kovan arılarının kışa daha hazır biçimde girip, ilkbahara kadar sağlıklı genlere sahip olmalarını sağlamak için “Kışlatma Eğitim Programı”nı başlattı.

15 İLÇEDEN 80 ARI YETİŞTİRİCİSİNE ULAŞILMASI PLANLANIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kontratlı arıcılığın temelini atmak için açtığı Arıcılık Akademisi aracılığıyla vereceği eğitimlerle 15 ilçeden katılması planlanan 80 Başkentli arıcıyı şuurlu üretime teşvik etmeyi de hedefliyor.

Birincisi Beypazarı’nda başlayan ve 3 gün sürecek kışlatma eğitimlerine;

6 Ekim Çarşamba günü Kahramankazan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Uygulama Çiftliği’nde,

7 Ekim Perşembe günü Gölbaşı Bayanlar Lokali’nde devam edilecek.

Beypazarı Kaymakamlık Konferans Salonu’nda düzenlenen birinci eğitimde konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Alim Meblağ, şöyleki konuştu:

“İklim değişikliği ve hastalıklardan dolayı arıcılarımız eski klasik alışkanlıklarla aracılığı sürdürülebilirlik noktasında zahmetler yaşamakta. Arıcılıkta şimdiki gelişmeleri ve teknolojik imkanları arıcılarımıza aktarıp Başkent’te arıcığın geliştirilmesini hedefliyoruz.”

ANKARA VARLIKLI FLORAYA SAHİP

Kontratlı arıcılık modeli oluşturulmasının kıymetini vurgulayan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Sedat Sevin ise eğitim yardımıyla Başkent’te piyasaya sunulacak kaliteli bal üretiminin artmasını istediklerini söylemiş oldu.

Sevin arı üreticilerine seslenerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kaliteli bir eğitim vererek kaliteli eser elde edilmesi ve bunun da sofralarımıza ulaşmasını amaçlıyoruz. Arıcılarımızın hakikat bildiği yanlışları düzeltebilmek ve çağdaş bir aracılığın uygulanmasını hedefliyoruz. Bu uzun ölçekli eğitim projesinin 2’nci ayağında; arıların sonbahar bakım, besleme ve ilaçlamalarının eğitimlerini vereceğimiz ‘kışlama’yı anlatacağız. Bahar devrinde de öbür programlarla farklı arıcılık mamüllerinin üretilmesi üzerinde bilgiler vereceğiz. Ankara’nın varlıklı bir florası var. Bu florada üretilen balın da kaliteli olmasını hedefliyoruz. Başta Ankara Balı’nın evvel Başşehir daha sonra Türkiye çabucak sonrasında da dünyaya tanıtılması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

ARI ÜRETİCİLERİ EĞİTİMLERE AĞIR İLGİ GÖSTERİYOR

Kırsal kalkınmayı önceleyen eğitimlere ağır ilgi gösteren arı üreticileri, tıpkı zamandataylarıni pekiştirdiklerini tıpkı vakitte yeni bilgiler öğrendiklerini belirterek, Büyükşehir Belediyesine şu sözlerle teşekkür ettiler:

Osman Kılıçarslan: “Eğitimlere 2‘nci katılışım. Çok faydalı buluyorum. Eğitimlerde arıcılığın çağdaş uygulamalarını öğreniyoruz.”

Cemal Çevik: “15 yıldır arıcılık yapıyorum. Edindiğimiz ayrıntıları bu eğitimler yardımıyla daha üst seviyeye çıkartabiliyoruz. Eğitimler yardımıyla daha da bilinçleniyoruz.”

Sündüz Çevik: “Eğitimlere daha evvel de katıldım. Bilmediklerimi öğrendim ve bu uygulamayı epeyce faydalı buluyorum.”

Fatih Çağlar: “Ayaş’ta arıcılık yapıyorum. Buradaki akademisyen hocalarımızın detaylarınden istifade etmeye çalışıyoruz. Belediyemizin de üreticiye takviye emelli katkı sağlamış olduğu bu cins eğitimlerin olumlu yansımalarını görüyoruz.”

Nevin Aydın: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu biçimde bir hizmet vermesi bizim için epey hoş. Bu eğitimlerin devamının gelmesini istiyoruz. Sahiden ilim ve bilimle arıcılıkla uğraşmak Ankara arıcılığında çığır açacak. 5 yıldır arıcılıkla uğraşıyoruz ve eğitimler yardımıyla bilmediğimiz birfazlaca hususta aydınlandık.”

Hibya Haber Ajansı