Askerlik ile ilişiği olmaması ne demek ?

Damla

New member
“Askerlik ile İlişiği Olmaması” Ne Demek? Belge Üzerinden İnsanlık Hallerine Mizahi Bir Yolculuk

Selam forumdaşlar!

Bugün size resmi bir cümlenin arkasına saklanan koca bir trajikomik insanlık hikâyesi anlatmak istiyorum: “Askerlik ile ilişiği yoktur.”

Evet, o büyülü, bazen ter döktüren, bazen kahkahaya boğan ifade!

Bir belgeye sığmış ama içinde erkeklerin stratejik planları, kadınların endişeli ama sevecen yorumları, devlet dairesi bekleme anksiyetesi ve çay ocağı sohbetleri saklı.

Hazırsanız, gelin bu bürokratik görünümlü kelime grubunun duygusal panoramasını birlikte çizelim.

---

Bürokrasiyle İlk Flört: Belgenin Gizemli Dünyası

Her şey bir sabah “E-devlet şifremi yine mi unuttum?” diye başlayan bir serüvenle başlar.

Bir işe başvuru yapılacak, memur hanım ya da bey, gayet sakin bir tonla şöyle der:

> “Askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belgeyi de ekleyin.”

O an göz beyne, beyin parmaklara, parmaklar internete seslenir:

— “Askerlikle ilişiği neydi yahu?”

Bazıları o an “ilişki” kelimesini görünce duygusal bir bağ sanır,

bazıları da “benim askerlikle aram zaten soğuk, ne ilişiği olacak” der.

Ama aslında bu cümle, gayet sade bir anlam taşır:

“Devletin gözünde askerlik görevini tamamladın veya şu an askerlikle ilgili bir yükümlülüğün yok.”

Yani özetle, devlet diyor ki: “Kardeşim senle bizim askerlik açısından artık bir hesabımız yok. Git huzurla yaşa.”

Ama mesele burada bitmez… Çünkü forumdaşlar bilir: Bizim millet bir belgeyi asla sadece belge olarak göremez.

---

Erkek Perspektifi: Stratejik Plan, Operasyon “Tecil”

Ah, erkekler!

Askerlik mevzusu onların hayatında bir tür “stratejik planlama süreci”dir.

Kimi askerliğe gitmeden önce beş yıllık kalkınma planı yapar:

“Üniversiteyi bitireyim, sonra yüksek lisansla tecil, sonra evlilikle moral desteği, sonra kısa dönemle final.”

Her kafede, her çay ocağında bu konuda bir strateji kurulu vardır:

> “Kanka sen bedelli mi düşünüyorsun, kısa dönem mi?”

> “Valla ilişiğim kalmadı artık, kurtuldum.”

O “ilişiğim kalmadı” cümlesi, sanki eski sevgiliden kurtulmuşçasına söylenir.

Çünkü askerlik, erkekler için bir nevi “devletle olan zorunlu ilişkidir.”

Bir erkek, “askerlikle ilişiği yoktur” belgesini aldığında artık içsel bir huzura kavuşur.

O belge sadece bir evrak değildir; özgürlüğün sembolüdür, tapudur, “artık seni aramayacağım” diyen devletin nazik bir mesajıdır.

---

Kadın Perspektifi: Empati, Endişe ve Biraz da Mizah

Kadınlar için “askerlikle ilişiği olmamak” konusu, genellikle dolaylı ama duygusal bir meseledir.

Çünkü askerlik süreci boyunca, sevgilisi, kardeşi, nişanlısı ya da oğlu nöbetteyken WhatsApp’ta son görülme 15 saat önceyse, kadın beyninde şu senaryolar döner:

> “Acaba tatbikatta mı?”

> “Telefon yasak mı?”

> “Yoksa banyo yaparken su kesildi mi?”

Kadınların duygusal zekâsı burada devreye girer, ilişkisel analiz başlar:

> “Yani şimdi bu belgeyle onun askerlik defteri kapandıysa… yeni döneme girdik, değil mi?”

Bu yüzden “askerlikle ilişiği yoktur” belgesi, kadınlar için sadece bir devlet beyanı değil, toplumsal rahatlama belgesidir.

Çünkü artık kimse “Komutanım sevgilim izin gününde aramadı” krizine girmeyecektir.

---

Devlet Dairesinde Evrakla Dans: Belge Avcılarının Hikâyesi

Asıl eğlence, o belgeyi almak için yapılan bürokratik maceradır.

Bir sabah erkenden yola çıkılır, nüfus müdürlüğü, askerlik şubesi ya da E-devlet portalı açılır.

Birileri “Abi çok kolay, 2 dakikada halledersin” der ama işin sonunda genelde şu cümle kurulur:

> “Niye bu kadar sayfa açılıyor ya? Ben sadece ilişiğimi kesmek istiyorum!”

O sırada memur, gözlüğünün üzerinden bakarak “Beyefendi, sisteme düşmesi lazım,” der.

Bu cümleyle birlikte, bürokrasinin kara deliklerine adım atılmış olur.

Bir çay, iki form, üç sıra numarası derken, sonunda elinizde o mucizevi belge belirir:

> “ASKERLİKLE İLİŞİĞİ YOKTUR.”

Bir anlığına Beethoven çalıyor gibi olur.

Belgeyi elinize alınca içinizden bağırasınız gelir:

“Bitti bu iş devlet baba, bitti!”

---

Sosyolojik Açıdan: Askerlik ve Toplumsal Algı

Biraz da bilimsel bakalım ama mizahı elden bırakmadan.

Toplum bilimciler, askerliği erkekliğin geçiş ritüellerinden biri olarak tanımlar.

Yani “askerlik yapmak” bir kimlik kazanımıdır; bu yüzden “ilişiği olmamak” da bir kimlik aşamasının tamamlanması anlamına gelir.

Erkek, askerlikten sonra sanki diploma, evlilik cüzdanı ve sürücü belgesiyle birlikte dördüncü bir statü belgesi kazanır:

“Tamamlanmış vatandaşlık belgesi.”

Kadınlar ise bu sürece dışarıdan ama empatiyle yaklaşır.

Onlar için mesele, “askerliği bitirmek” değil, “sevdiği insanın sağ salim dönmesidir.”

Yani erkek için belge bir “son”, kadın için bir “rahatlama.”

---

Forumdaşlara Davet: Sizin İlişiğiniz Ne Alemde?

Şimdi gelelim en keyifli kısma, forumdaşların sahnesine!

Siz hiç “askerlikle ilişiği yoktur” belgesini elinize alınca derin bir oh çektiniz mi?

Ya da bu belgenin ne olduğunu ilk duyduğunuzda başka bir anlam yüklediniz mi?

Belki siz “askerlikle ilişiğim yok ama sabah işe ilişiğim var” diyenlerdensiniz,

belki de “askerlik bitti ama komutan hâlâ rüyama giriyor” diyenlerden.

Kim bilir, belki biriniz hâlâ “ilişiğim yok” derken aslında “özgürüm!” demek istiyordur.

---

Sonuç: Bir Belge, Bin Mizah, Sonsuz Anlam

“Askerlik ile ilişiği olmamak” aslında sadece bir yasal ifade değil;

bir dönemin bittiğini, bir sorumluluğun tamamlandığını,

ama aynı zamanda insanın kendi hayatına “artık başka bir bölüme geçebilirim” deme anıdır.

Kısacası sevgili forumdaşlar, bu belge bir evrak değil, bir ruh hâlidir.

Kimimiz için “özgürlük”, kimimiz için “rahatlama”, kimimiz için “anlam karmaşası.”

Hadi şimdi söz sizde:

“Askerlikle ilişiğim yok” dediğinizde siz ne hissediyorsunuz?

Rahatlama mı, nostalji mi, yoksa hâlâ e-devlet sayfasına güvenmeme sendromu mu?

Yorumlara bekliyorum; sonuçta her birimizin bu belgeyle farklı bir “ilişkisi” var.