Bahçıvan: “Tedarik zincirlerindeki belirsizlikler niçiniyle endüstrici maliyet hesabı yapamıyor”

Felaket

New member
Bahçıvan: “Tedarik zincirlerindeki belirsizlikler niçiniyle endüstrici maliyet hesabı yapamıyor” İstanbul Sanayi Odası (İSO) İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan, dövizdeki dalgalanmaların sanayi üretimini olumsuz etkilemeye başladığını, girdilerin büyük ölçüde döviz kurları ile fiyatlandığı ülkemizde bu sorunun artık fiyat yokluğuna hakikat gittiğine dikkat çekerek “Sanayicinin muhtaçlık duyduğu hammaddeden lojistik ve finansmana kadar, üretim süreci için gerekli olan tedarik zincirlerindeki belirsizlikler ve hammadde maliyetlerindeki yükselişler, üretimin üstündeki baskıları artırıyor. Endüstrici maliyet hesabı yapamıyor ve geleceği önnazaranmiyor. Bu durum, yakın periyotta birtakım mamüllerin üretiminde önemli badirelere yol açabilecek üzere gözüküyor” dedi.

GSO İdare Heyeti Lideri Adnan Ünverdi: “Ülkede faiz, kur ve enflasyon üçgeninde bir sıkışma yaşanıyor ve bunun aşılması gerekli. Bilhassa iç piyasaya üretim yapan ve ham mamddeyi dışarıdan alan firmalarımız kur baskısı karşısında büyük kuvvetlik yaşıyor, üretici fiyatlandırma yapamıyor. Kurdaki yükseliş ve dalgalanmalar enflasyonu tetikliyor. İhracatı artıralım derken enflasyonist bir döngünün içerisine girmekten de uzak durmamız gerekiyor. Endüstrimizin sürdürülebilirliği için kur, faiz ve enflasyon istikrarıyla bir arada; öngörülebilirlik, istikrar ve itimat ortamını acilen tesis etmek zorundayız.”

İSO Meclis toplantısında, İSO ve GSO içinde web tabanlı bir yazılım platformu olan “Sanayiden Sanayiye” projesine yönelik protokol de imzalandı. Bugüne dek iki oda içinde yapılmış tek uygulama olan platformun üyelerin birbirlerini tanımalarına ve ticaret ve işbirliği imkanlarının artmasına kıymetli katkıda bulunması hedefleniyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı, “Üretim hayatımızın ve Endüstrimizin Meselelerine Tahlil Ararken Odalar içinde İşbirliği ve Sinerjiler Yaratmanın Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan’ın mesken sahipliğinde ve açılış konuşması eşliğinde düzenlenen toplantıya, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Lideri Adil Sani Konukoğlu ve GSO İdare Şurası Lideri Adnan Ünverdi ile birlikte GSO Meclis Üyeleri konuk olarak katılarak gündeme ait değerlendirmelerde bulundu.

görüşmede, İSO ve GSO içinde web tabanlı bir yazılım platformu olan “Sanayiden Sanayiye” projesine yönelik protokol de imzalandı. Bugüne dek iki oda içinde yapılmış tek uygulama olan platformun üyelerin birbirlerini tanımalarına ve ticaret ve işbirliği imkanlarının artmasına değerli katkıda bulunması hedefleniyor.

İSO İdare Heyeti Lideri Erdal Bahçıvan, konuşmasının başında Türkiye’nin 2021 yılını çok hareketli ve telaşlı bir ekonomik atmosferde kapatmaya hazırlandığına, kur ve enflasyonda yaşanan ürkütücü sıcak gelişmelerin iktisat gündeminin öbür tüm başlıklarını gölgede bıraktığına dikkat çekti. Endüstricinin gereksinim duyduğu hammaddeden lojistik ve finansmana kadar, üretim süreci için gerekli olan tedarik zincirlerindeki aksamalar ve hammadde maliyetlerindeki yükselişlerin üretimin üstündeki baskıları artırdığına dikkat çeken Bahçıvan “Kurlardaki ucu açık yüksek tansiyon, nereye kadar gideceğini bilemediğimiz bir belirsizlik ortamı oluştururken, bu ortamın yarattığı finansal riskler adeta bir kısır döngü haline gelmiş bulunuyor. Girdilerin büyük ölçüde döviz kurları ile fiyatlandığı ülkemizde endüstrici maliyet hesabı yapamıyor ve geleceği önnazaranmiyor. Bu durum, yakın devirde kimi mamüllerin üretiminde önemli külfetlere yol açabilecek üzere gözüküyor” diye konuştu.

“Türkiye lehine bir tedarik atmosferinde yaşanması üzücü”

Pandemi daha sonrası Türkiye’ye lehine ek bir tedarik talebinin geldiği, ihracatın süratle arttığı ve sanayicilerin yeni kapasite yatırımlarına hazırlanıp sürat verdiği bir ortamda öngörülebilirlik konusunda bu derece kahır yaşamanın sanayicileri üzdüğünü vurgulayan Bahçıvan “Zira gerçek dalımızın yüksek yatırım iştahının korunabilmesi için her şeydilk evvel öngörülebilir bir fiyatlama ortamının sağlanması, risk priminin makul düzeylere indirilmesi gerekiyor. Ayrıyeten son günlerde Türk Eximbank’ın, Merkez Bankası kaynaklı fon akışlarında oluşan ani kısıtlamalar da ihracatçı sanayicilerimizin kredi kalitesini olumsuz etkiliyor. Sanayicilerin beklenti oluşturmakta bir çok zorlandığı bu ortamda iş yapabilme ve risk yönetebilme yetkinliği de azalıyor. Bilhassa geçmişin yüksek enflasyon periyotlarını yaşamayan, son 20 yılda bakılırsali finansal istikrar ortamında iş yapmaya alışık olan yönetici ve çalışanların değişen şartlara ahenginin artırılması ve belirsizlik altında iş yapma marifetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini hissediyoruz. Tüm iş sahiplerinin ve sanayicilerin bu mevzuda epey daha dikkatli olmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

Muvaffakiyet için yüksek katma kıymet yüklü üretim yapısı gerekli

Endüstriciler için ihracatın her vakit kıymetli olduğuna da değinen Bahçıvan, son devirde hükümet yetkililerinin de ihracata dayalı büyüme fırsatlarına daha fazla vurgu yaptığını gördüklerini belirterek, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “Türkiye bugün 200’den çok ülkeye, dokumadan otomotive, demir çelikten kimyasallara kadar bir hayli eserde ihracat yapabilme kapasitesine sahip. Lakin bu muvaffakiyete karşın ihracat/GSYH oranlarımızın öteki ülkelere bakılırsa hayli da yüksek olmadığını görüyoruz. Dünya Bankası datalarına nazaran ülkemizde mal ve hizmet ihracatının GSYH’ya oranı yüzde 28,6 iken, bu oran Almanya’da yüzde 43,4, Güney Kore’de yüzde 36,9, Macaristan’da yüzde 79,7, Polonya’da yüzde 55,6, Tayland’da yüzde 51,4 ile fazlaca daha yüksek bir orana sahip. bir daha ihracat performansı açısından dikkat edilmesi gereken bir öteki gösterge de yüksek teknolojili mamüllerin ihracat ortasındaki hissesidir. Örneğin, dünyada ortalama yüzde 21 olan bu hisse ülkemizde ise yüzde 3 ile pek sonlu bir hisseye sahip. Bu datalar de açıkça gösteriyor ki mevcut potansiyelimize bel bağlamanın ötesine geçerek yüksek katma kıymet, yüksek teknoloji yüklü bir üretim yapısını gerçek bir muvaffakiyet için hedeflemek zorundayız. Çünkü bugün hala büyük ölçüde geçmişin rekabet ögelerine dayanan üretim yapımızla lakin kısa vadeli muvaffakiyet elde edebiliriz. Uzun vadeli muvaffakiyetler için ise yeşil dönüşüm, dijitalleşme, beşeri sermaye, verimlilik üzere bir epey boyutu olan alanlarda ilerleme ve gelişmek sağlamak durumundayız.”

İSO ve GSO içinde yazılım platformunu hayata geçiriyoruz

İSO İdare Heyeti Lideri Erdal Bahçıvan, günümüz acımasız global rekabet şartlarının kuvvetli beraberlikler ve sinerjiler yaratmayı mecburî kıldığına da işaret ederek, kelamlarını şöyleki tamamladı: “Bu muhtaçlıktan hareketle; İSO ve GSO’nun geçmişten gelen esaslı bilgi ve deneyimleriyle ortak adımlar attığına tanıklık ediyoruz. Ekim 2019 devrinde Gaziantep’i ziyaretimiz sırasında odalarımız içinde işbirliklerini geliştirmek gayesiyle bir protokol imzalamış, gönül kardeşliğini kağıda ve kayda da dökmüştük. Ortaya pandeminin girmesiyle bir ölçü gecikmiş olsak da bugün bu işbirliğimizin birinci somut çıktısını elde etmenin memnunluğunu yaşıyoruz. Profesyonel gruplarımızın ortak çalışması kararında, iki odanın üyelerinin kapasite raporlarındaki üretim ve hammadde ayrıntılarını temel alan, çeşitli kriterlere göre arama yapılıp firma detaylarıne ulaşılabilen web tabanlı bir yazılım platformunu hayata geçiriyoruz. “Sanayiden Sanayiye” ismini verdiğimiz ve bugüne dek iki oda içinde yapılmış tek uygulama olan bu platform, üyelerimizin birbirlerini tanımalarına ticaret ve işbirliği imkanlarının artmasına değerli katkıda bulunacaktır. görüşmede imzalayarak fiilen başlatacağımız bu platformun odalarımız ve iş dünyamız için iyi olmasını dilerim.”

Ünverdi: “Öngörülerilebilirlik, istikrar ve inanç ortamını tesis etmeliyiz”

GSO İdare Şurası Lideri Adnan Ünverdi de konuşmasında Türkiye iktisadında faiz, kur ve enflasyon üçgeninde bir sıkışma yaşandığına ve bunun aşılması gerektiğine dikkat çekerek “Özellikle iç piyasaya üretim yapan ve ham maddeyi dışarıdan alan firmalarımız kur baskısı karşısında büyük kuvvetlik yaşıyor. Kur artışları ziyana yol açarken, üretici fiyatlandırma yapamıyor. Bu noktada, üretim ve ihracata dayalı üretim ile cari istikrarın sağlanması konusunda tüm risklere karşın büyük bir gayret veriliyor lakin kurdaki yükseliş ve dalgalanmalar enflasyonu tetikliyor. İhracatı artıralım derken enflasyonist bir döngünün içerisine girmekten de uzak durmamız gerekiyor. Altını çizmek isterim ki, endüstrimizin sürdürülebilirliği için kur, faiz ve enflasyon istikrarıyla birlikte; öngörülebilirlik, istikrar ve itimat ortamını acilen tesis etmek zorundayız” diye konuştu.

İSO ile çocuklarımızın meslek sahibi olmalarını sağlayabiliriz

GSO İdare Konseyi Lideri Adnan Ünverdi, İstanbul ve Gaziantep’in Suriyelilerin nüfus yoğunluğunun en çok olduğu kentlerin başında geldiğini de söz ederek şunları söylemiş oldu: “Bu insanların ömürlerini sürdürebilmeleri ve toplumsal barışın devamı için iktisada entegre olmaları gerekiyor. Fakat bunu yaparken Suriyeli iş gücünün kayıt altına alınması büyük kıymet taşıyor. Vergi vermeyen, prim ödemeyen merdivenaltı tabir ettiğimiz yerler ve kayıt dışı istihdam bölümlerimize darbe vuruyor. Haksız rekabet niçiniyle işletmelerimiz zorluk yaşıyor. Bu niçinle eşit şartlarda, eşit rekabet istiyoruz. Kalkınmanın, gelişimin ve her alanda büyümenin temelinde de eğitimin olduğuna inanıyoruz. Mesleksel eğitim sorununu memleket sıkıntısı olarak görüyoruz. Bu anlayışı, ailelerimizden başlayarak topluma yayabilirsek; istihdamdan üretime, toplumsal ve ekonomik manada fazlaca daha süratli uzaklık alabileceğimize inanıyoruz. Mesleksel eğitim konusunda başarılı çalışmalarıyla tanıdığımız Ulusal Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in deneyimleriyle bu sürecin epeyce daha aktif yönetildiğini görüyoruz ve bu hususta tüm halkımızdan da hassaslık bekliyoruz. İSO’nun eğitim konusundaki çalışmalarını da takdirlere takip ettiğimizi de belirtmek isterim. Ortak projelerle, çocuklarımızı yanlışsız yönlendirerek meslek sahibi olmalarını sağlayabiliriz. Bu ülkenin yalnızca doktora, mühendise gereksinimi yok. Makine ustasına, kaynakçıya, yetişmiş ustabaşına da gereksinimi var. Diplomalı işsizler yerine mavi yakalı gençler yetişsin istiyoruz. Bu niçinle, mesleksel eğitim konusunda yurt genelinde bir seferberlik başlasın istiyoruz.”

görüşmede konuşan İSO Meclis Lideri Zeynep Bodur Okyay da, “Dünyada en çok mülteciye konut sahipliği yapan Türkiye, en epeyce mülteciye sahip kentlerin başında ise İstanbul ve Gaziantep geliyor. Bu yüke karşı, biz endüstriciler olarak iş gücünün dönüşümü, gençlerin istihdamı ve yetkinlik kazanmasını da sorumluluğumuz olarak görüyoruz. İSO olarak mesleksel eğitim alanında yaptığımız faaliyetler, son vakit içinderda meyvelerini veriyor. Upskilling yani değişen dünyaya ahenk için mesleksel, davranışsal ve teknoloji alanındaki bilgi ve marifetlerinin artırılması konusundaki tecrübemizi GSO Mesleksel Eğitim Merkezi çatısı altında iş birliğine dönüştürebiliriz” dedi.

GSO Meclis Lideri Adil Sani Konukoğlu ise “Zor bir pandemi sürecinden geçtiğimiz bu vakitte, aşılamanın yaygınlaşmasıyla İSO Meclisiyle ortak toplantı yapabilmekteyiz. Aşılama, maske, uzaklık, paklık kuralıyla pandeminin en kısa vakitte ülkemizde sıfırlanmasını ümit ediyorum. Sanayi Odaları içinde münasebetlerin geliştirilmesine büyük değer veriyoruz. Meclislerimizin bir ortaya gelmesi Endüstrimizin meselelerine ortak tahliller bulunmasını sağlayacaktır” dedi.

Hibya Haber Ajansı