BİST100 teknik tahlili
RSI Nasıl Yorumlanır?
Hibya Haber Ajansı
- BİST100 endeksi haftanın son süreç gününe yavaşça alıcılı başlangıç yaptı. Perşembe günü gelen İmalat PMI bilgileri ve Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentiler üstünde gelmesi global piyasaları destekledi.
- Yurtarasında ise istikamet arayışı devam etti. BİST100 endeksi haftanın son süreç 200 g HO’nun üstünde 1.367,67 düzeyinden tamamladı.
- Endeks en düşük 1.367,68 en yüksek 1.379,79 düzeyini gördü.
- Endekste 1.380 düzeyini kısa vadeli direnç olarak takip edeceğiz. Bu düzeyin üstünde kalınması durumunda 1.395 düzeyi amaç haline gelebilir.
- Geri çekilmelerde ise 1.360 – 1.345 düzeylerinin dayanak oluşturması beklenebilir.
RSI Nasıl Yorumlanır?
- 0 ile 100 içinde yer alan pahada 70 düzeyi üzeri çok alım bölgesi 30 düzeyi altı ise çok satım bölgesi olarak görülür. Şayet fiyat 70 düzeyini aşmış ve kritik bölge olan 80-100 aralığına hakikat ilerlemişse RSI fiyatın epey yükseldiğini ve en kısa vakitte bir düzeltme olacağını yani fiyatın gerileyeceğini söyler. Öteki taraftan fiyat 30 düzeyini aşmış ve 20-0 aralığına hakikat ilerlemişse burada sinyal fiyatta trendin değişeceği istikametindedir.
- Hareketli ortalama çeşitlerinden olan üssel ortalamadır. Kısa vade olarak 12 gün, uzun vade olarak 26 gün kullanılır. 0 bölgesi üstündeki hareket devam ediyorsa bu yükseliş trendinin süreceği, 0 bölgesi altındaki hareket devam ediyorsa bu düşüş trendinin süreceği manasına gelir.
- Stochastic indikatöründe grafik üzerinde 0-100 ortası bant aralığı kullanılır ve bu aralıktan 80-100 aralığı çok alım, 20-0 aralığı ise çok satım bölgesidir.
- İndikatör referans kıymet aralığı olarak +100 ve -100 pahalarını almaktadır. fiyatların bu iki düzey içindeki hareketi olağan karşılanmakta, bu pahaları aşarsa alım-satım sinyali verdiği düşünülmektedir. Bu bölgelere yaklaşması trendin bitmiş olduği ve taraf değiştirebileceği manasındadır.0 çizgisi ise merkez olarak kabul edilir. +100 kıymetinin üzerine çıkan ortalama çizgisi ile fiyatların çok alım bölgesine ulaştığı artık bu düzeylerden alış yapılmaması yani satışların gelebileceği halinde yorumlanır. -100 bedelinin altında kalan çizgi ise, fiyatların çok satış bölgesinde olduğu bu düzeylerden satış yapılmaması, meblağların tekrar yükseleceği istikametinde yorumlanmaktadır.
Hibya Haber Ajansı