Büyükada’da mahkeme sonucu uygulanıyor

Felaket

New member
Büyükada’da mahkeme sonucu uygulanıyor Büyükada iskelesi tahliye süreci başladı. Büyükada İskelesinin üst katının tahliyesine ait hiç bir hukuksal pürüz kalmadı. Mahkeme sonucunın uygulanması için tahliye süreci başladı. İstanbul 2. Yönetim Mahkemesinin 28 Mayıs 2021 tarihindeki, 2021-158 numaralı sonucu ve İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi Onuncu Yönetim Dava Dairesinin 2021-765 itiraz Numaralı, 06.07.2021 tarihindeki kararları ile Büyükada İskelesinin kesin olarak tahliyesine karar verildi. Hukuksal sürecin İBB lehine tamamlanmasının akabinde tahliye sürecine başlandı.

Büyükada İskelesinin üst kısmı, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Kent Sınırları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa kontratına karşıt olarak 3. bireylere devredildiğinin tespit edildiğini, kira kontratının fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

O tarihten itibaren tüzel süreç başladı. Büyükada İskelesinin Üst kısmına ait yaşananlar özetle şu biçimde: Büyükada iskelesi, öteki birtakım iskelelerle birlikte, 2005 yılında özelleştirme yüksek heyetinin ilgili sonucuna dayanılarak, Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB içinde yapılan protokol ile İBB’ye devredildi. İBB, Büyükada iskelesi ve gibisi öbür iskelelerle, deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale kararı bir intifa hakkı kontratı ile kent Sınırları A.Ş’ye devretti.

Kent Çizgileri, iskelenin üst kısmını 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Kent Çizgileri A. Ş’ye bir yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst katının intifa kontratına ters olarak 3. Bireylere devredildiğinin tespit edildiğini, kira kontratının fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Kent Çizgileri AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira kontratını feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti.

Alanın vaktinde tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu defa İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde, Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, evvel 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye buyruğu verdi. sonrasındasında hava muhalefete niçiniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi nedeni öne sürülerek, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu ortada TÜGVA’nın tahliye sürecinin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma sonucu aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Lakin çabucak sonrasında İstanbul 2. Yönetim Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihindeki ve 2021-158 sayılı sonucuyla, tahliye sürecinin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. bu biçimdece tahliye sürecinin önünde hukuksal bir mahzur kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde bir daha Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, kelam konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Kent Çizgileri A.Ş ile TÜGVA içindeki kira kontratının yordamına uygun olarak bitmiş olduğine dair bilgi ve evrakların gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve evrakların Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Kent Çizgileri A.Ş’ye İBB tarafınca bildirim yapıldı. Kent Çizgileri A.Ş de istenilen bilgi ve dokümanları, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına gönderdi.

Bu ortada TÜGVA’nın İstanbul 2. Yönetim Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi Onuncu Yönetim Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihindeki sonucu ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ait Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihindeki yazının üzerinden 60 günün üzerinde mühlet geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, kelam konusu alanın tahliyesine ait hukuksal hiç bir pürüz kalmadı.

İBB, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ait mahkeme kararlarını uygulayıp, hukuku işlettiği üzere bu açık mahkeme kararlarına karşın, hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ait de gerekli türel teşebbüsleri başlatacak. Bu bahsin da takipçisi olacak.

Hibya Haber Ajansı