İmamoğlu: “30 milyon iş birliği yapmaz ise tahlil mümkün değil”

Felaket

New member
İmamoğlu: “30 milyon iş birliği yapmaz ise tahlil mümkün değil” Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj faciası için, 2 gün evvel Kocaeli’nde bir ortaya ve 22 unsurluk aksiyon planını imzalayan devletin bütün kurumları, iş birliğini İstanbul’a taşıdı. İstanbul Valiliği ve İBB konut sahipliğinde düzenlenen “Müsilaj Paklığı Seferberliği Programı”na, Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı. Kurum, İmamoğlu ve birliktelerindeki heyet, Caddebostan kıyısından tekneyle Marmara’ya açıldı ve yaşanan müsilaj faciasını yerinde inceledi. Marmara Denizi’nde yaşanan tehdidin yılların birikimi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu sürecin bir öbür ruhu da seferberlik ruhudur. Bu işin başında, Bakanlığımız olmak zorunda. Ve bütün Marmara’nın, bütün kurum ve kuruluşlarından sorumlu valiliklerimiz olmak zorunda, belediyelerimiz olmak zorunda. Unutulmasın ki, 30 milyona yakın nüfus bu işte iş birliği yapmaz ise, bunun tahlili mümkün değil. Yani bir işletme, bir sanayi tesisi, bir vatandaşın konutundaki sürecinden tutun, bir inşaatı yapan müteahhide varıncaya kadar tüm süreçlerin hassas halde yönetilmesi tahlili oluşturur” tabirlerini kullandı.

Caddebostan / İstanbul

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) kabusu, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’nın uyumunda Kocaeli’de düzenlenen toplantıyla masaya yatırılmıştı. Geçtiğimiz 6 Haziran’da, Kocaeli’nde düzenlenen “Marmara Denizi Hareket Planı Uyum Toplantısı”nda, 3 ay ortasında faaliyete geçirilmesi öngörülen aksiyon planının 22 hususu imza altına alınmıştı. Bakan Kurum ile Marmara Denizi’ne kıyısı olan kentlerin valileri, büyükşehir belediye liderleri ve belediye liderleri ortak kararla oluşturulan 22 unsurluk aksiyon planını, kamuoyu önünde imzalamıştı. Müsilaja karşı oluşturulan topyekun aksiyon birliği, İstanbul Caddebostan’da hayata geçti. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mesken sahipliğinde gerçekleştirilen “Müsilaj Paklığı Seferberliği Programı”na; Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Lideri Tahir Büyükakın, ilçe belediye liderleri, siyasi parti temsilcileri ile sahne ve sanat dünyasından ünlü isimler katıldı. görüşmede konuşan Bakan Kurum, Vali Yerlikaya ve MBB Lideri Büyükakın, sorunun, ortak akıl ve bilimle çözüleceğine vurgu yaptı.

“Derin bir meseleyle karşı karşıyayız”

görüşmede mesken sahibi sıfatıyla konuşan İmamoğlu da çözülmesi gereken derin bir sıkıntıyla karşı karşıya olunduğuna vurgu yaptı. Marmara Denizi’nin dünyanın en genç denizlerinden ve en hoş coğrafyalarından biri olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, devletin her kurumunun bölgeye karşı kültürel ve tarihi manada sonsuz sorumluluğunun bulunduğunun altını çizdi. “Bugün yapacağımız, ortaya koyacağımız dengeli adımlar, bu denizi ve bu coğrafyayı geleceğe az kusurlu bir biçimde taşıyacaktır. Keşke kusursuz diyebilsek, fakat insanoğlu, ne yazık ki hiç bir coğrafyayı kusursuz yönetemiyor” sözlerini kullandı. Dünyada etraf, yeşil ve iklim değişikliği üzere mevzuların öncelikli hale geldiğini vurgulayan İmamoğlu, “Kaynakları âlâ kullanmadığımız, bunun kıtlığını yaşadığımız takdirde, Allah korusun ki, insan ve canlının varlığı da ne yazık ki tehdit altında” diye konuştu.

“Süreç hakikat başlamıştır”

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj tehdidini daima bertaraf etme ismine atılan adımı fazlaca önemsediklerini belirten İmamoğlu, “Bu sürecin bir kesimi olmanın da keyfini yaşıyorum. Bu pahalıdır. Pahalı Etraf ve Şehircilik Bakanı’mız Sayın Murat Kurum’un koordine ettiği ve bütün iştirakçi paydaşları ile yürüyen bir müddetç. Yanlışsız başlamıştır, yanlışsız tanımlanmıştır. Ortak akıl ve bilimin ışığında yol yürünmesi de sağlıklı bir rehberlik yolu çizmiştir. Bütün bu kavramlar üzerinden, nitekim, yürekten muvaffakiyete ulaşma ümidiyle bu süreci alkışlıyorum. Ve inşallah kararınu da halkımıza en hoş biçimde yaşatırız” diye konuştu.

“Tehdit yılların birikimi”

Marmara Denizi’nde yaşanan tehdidin yılların birikimi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bugün İstanbul’da, Bakanımız, bu musilajın, deniz üzerindeki paklığı aktifliğini başlatmak istedi. Konut sahipliği yapmaktan keyif duyduk. Teşekkür ederiz kendilerine. Bu sürecin bir öteki ruhu da seferberlik ruhudur. Seferberlik ruhuyla başlamıştır. tekrar bütün paydaşlarına minnet hislerimi ileteyim. Bu işin başında, Bakanlığımız, bütün Marmara’nın bütün kurum ve kuruluşlarından sorumlu valiliklerimiz, belediyelerimiz olmak zorunda. Unutulmasın ki, 30 milyona yakın nüfus, bu işte iş birliği yapmaz ise bunun tahlili mümkün değil. Yani bir işletme, bir sanayi tesisi, bir vatandaşın konutundaki sürecinden tutun, bir inşaatı yapan müteahhide varıncaya kadar tüm süreçlerin hassas biçimde yönetilmesi tahlili oluşturur” tabirlerini kullandı.

“İstanbul’da bütün uğraş kadim kurum İSKİ’ye ait”

Türkiye nüfusunun üçte teğe yakın nüfusunun Marmara Denizi’ne kıyısı olan kentlerde yaşadığını hatırlatan İmamoğlu, İstanbul’un bu manadaki yerinin farklılığına dikkat çekti. “Atık süreci ile ilgili geçmişten bugüne, âlâ işler yapılmıştır” diyen İmamoğlu, şunları söylemiş oldu:

“İlaveleri yapılmaktadır, ekleri tasarlanmaktadır. Günlük 4 milyon metreküpe yakın atığın yönetiyor bu kent. Nitekim büyük bir hacim. Bu hacmin, İstanbul’da şu an yönetilme biçimi yüzde 50’yi aşan halde ileri biyolojik arıtma; fakat başka kısmı ise ön arıtma biçimde derin deşarj prosedürüyle tercih yapılmakta. Bugün dönüşümü ile ilgili 1,5 milyon metreküplük bir alan şu anda kapasite çalışma içerisinde. Projeler yürüyor. Ek gereksinimlerimiz var. Onlar ile ilgili hem proje tıpkı vakitte yer tahsisi konusunda kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız yürüyor. Bütün bu eforun kadim kurum İSKİ’ye ilişkin olduğunu ve İSKİ’nin tüm süreçlerine katkı sunan, geçmişten bugüne herkese minnet hislerimi iletmek istiyorum. İstanbul’un kadim ve nadide bir kurumudur. Bu istikametiyle bu çalışmalarımızın, bu sürece katkı sunacağını öngörüyoruz. Bugün de kurumumuzun, farklı kurum ve kuruluşları hazırlıklarını yaptılar. Ve bugün 10 adet bu müsilajla ilgili paklığı yapılacağı makineleri, tekneleri hazır ettiler. Bu gayret sürecek. Lakin şunu belirtelim: Bugün yaptığımız bir pisliği temizlemek. Ya da bir müsilajı temizlemek. Yani bir tahlil değil. Yalnızca bugüne dair, bugünün sürecine katkı sunma manasında bir çalışma. Pahalıdır, manalıdır. Sakın ha, bunu sürecin tahlili, kararı olarak algılamayın.”

“Herkes ödevini yapmak ve halka hesap vermek zorunda”

Geçtiğimiz 6 Haziran’da Kocaeli’ndeki görüşmede alınan kararla kurulacak Bilim Kurulu’nun süreci tanımlayacağının altını çizen İmamoğlu, “Ardından 3 aylık süreç içerisinde de geniş manada bir stratejik bir plan tanımlanacağı sonucu alınmıştı. Bu da epeyce pahalı bir karardır. 21 sonucun hepsi, pahalı karardır bu ortada. Emeği geçen bütün herkese bir daha teşekkür ediyorum. 3 ay daha sonra ortaya çıkan yol haritası ya da o ortaya konan stratejik plan, başta İstanbul kenti olmak üzere -çünkü en büyük nüfus burada- bütün kurum ve kuruluşların konut ödevi haline gelecektir. Tabiri caizse biz, o ortaya çıkan ödevler üzerinden halkımıza hesap vermek zorundayız. Bu manada ben bu stratejik planı hayli önemsiyorum. Çok yeterli çalışıldığı, kamuoyu ile paylaşıldığı, her vatandaşın şeffaf bir formda -aynen bugüne kadar yürütüldüğü gibi- düzgün bir biçimde takip edeceği bu stratejik plan üzerinden ortaya çıkan ödevimizi, en düzgün biçimde yapacağımızı buradan hem Sayın Bakan’ımızın tıpkı vakitte burada bulunan bütün konukların huzurunda İstanbul ismine taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

“Marmara’ya minnet borcumuz var”

Ülke olarak Marmara’ya minnet borcumuz olduğunu kaydeden İmamoğlu, konuşmasına şu sözlerle son verdi:

“Kim için? Geleceğimiz için, hayat için, çocuklarımız için. Bu manada, bu ortaya çıkacak stratejik planı epey önemsediğimizi, en üst düzeyde de katkı sunacağımızı belirtmek istiyorum. Dünyanın en hoş kentinin, en hoş denizinin ortasındayız, kıyısındayız. Hakkını vermeliyiz. Bizim minnet borcumuz vardır. Bu kentin binlerce yıllık tarihinin ortasında kim varsa, onlara minnet borcumuz vardır. Bundan daha sonra gelecek olan gelecek jenerasyona minnet borcumuz vardır. Bu kenti fetheden Fatih Sultan Mehmet’e, bu kenti işgalden kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’e ve bütün ceddimize, ceddimize minnet borcumuz vardır. Bunu ödememiz gerekir. Onun için buradayız. Seferberlik duygusu içerisinde buradayız. Bu sürecin sağlıklı bir halde kurgulanmasının asla bozulmamasını diliyor, bütün şeffaflığıyla, katılımcılığıyla, ortak akılla ve bilimin ışığında, Sayın Bakan’ımızın uyumunda ve bizlerin, bütün paydaşların ortasında olduğu süreçle yönetilmesini yürekten temenni ediyor, hepinizi sevgi ve hürmetle selamlıyorum.”

Konuşmaların akabinde; Kurum, İmamoğlu ve birliktelerindeki heyet, Caddebostan kıyısından tekneyle Marmara’ya açıldı ve yaşanan müsilaj faciasını yerinde inceledi.

Bakan Karaismailoğlu’na ilaç cevabı: “Herbiçimde riyasında görmüştür”

İmamoğlu, toplantı öncesinde gazetecilerin kendisine yönelttiği, “Ulaştırma Bakanı’nın bir uyarısı oldu. ‘Kanal İstanbul, deniz salyasının ilacı olur’ dedi. Bunu nasıl değerlendirirsiniz” sorusuna, “Nereden malum oldu bilmiyorum. Biraz malum olmuşa benziyor. Devlet adamları, bilim ile konuşur; destekleri bilim ile olur. Bir makale mi var, bir araştırma mı var? Bugüne kadar niçin bu biçimde bir araştırma yayınlanmadı? Akşamdan sabaha herbiçimde insan düşünde görmüştür; sabah da bu biçimde bir şey aklına gelmiştir diye düşünüyorum. Pahalı arkadaşlar; problem, önemli bir sorundur. Önemli sıkıntıları evvel bilim ele alır, bir yere oturur, tartışılır. Bize, var ise bir makale onu, göndersin. Kaldı ki, sabah bu bildirileri görür görmez, kendisine ileti attım. İstanbul ile almak istediği bilgi, teknik olarak var ise elinde bilgi, ben hazırım. Davet edin, geleyim, dinleyeyim diyerek ileti attım. Umarım mesajıma döner” cevabını verdi.

Hibya Haber Ajansı