İşletim sistemi: Google: Android akıllı telefonlar için yeni hırsızlık koruması

Lorenrot

New member
işletim sistemi
Google: Android akıllı telefonlar için yeni hırsızlık koruması

Google'ın mobil işletim sistemi Android'in maskotu (sembolik resim). Fotoğraf

© Andrej Sokolow/dpa

Akıllı telefon hırsızları yalnızca cihazın kendisiyle ilgilenmez. Kurbanlarının verilerini almak istiyorlar. Google şimdi bu kötüye kullanım seçeneğine karşı çeşitli güvenlik duvarları oluşturuyor.

Gelecekte, Google'ın Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, bir hırsızın telefonu sahibinin elinden alıp olay yerinden kaçtığını tespit etmek için yapay zekayı kullanabilecek. Google, Mountain View'daki I/O geliştirici konferansında, yapay zekanın hırsızlıkla ilişkili yaygın bir hareket tespit etmesi durumunda telefonun ekranının anında kilitleneceğini duyurdu.

Google, hırsızların yalnızca akıllı telefonlarını yoldan geçen şüphelenmeyen kişilerin elinden hareket eden bir motosikletten almayı başarmakla kalmayıp, aynı zamanda kilidi açılmış cihazı soygunun hemen ardından kurbanlarına daha fazla zarar vermek için kullandığı çok sayıda olaya tepki gösteriyor. Akıllı telefona bağlı çevrimiçi banka hesapları sıklıkla yağmalandı. Yapay zekanın etkinleştirdiği ekran kilidi, hırsızların gelecekte verilere kolayca erişmesini önleyecek.

Çalınan akıllı telefonların yeniden satışına karşı koruyucu duvar

Ancak Google, suçluların çalıntı bir Android akıllı telefonu yeniden satmasını zorlaştıracak başka bir koruyucu duvar da ekliyor. Bir hırsız çalınan bir cihazı sıfırlarsa, artık cihazı veya Google hesap bilgilerini bilmeden cihazı kuramaz. Google, “Bu, çalınan bir cihazı satılamaz hale getirerek telefon hırsızlığına yönelik teşvikleri azaltıyor” dedi.

Ocak ayında Google'ın rakibi Apple, iPhone için benzer bir hırsızlık önleme korumasını genişletti ve iOS 17.3 işletim sistemiyle hırsızların iPhone'un kilidini açmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Google'ın şu anda izlediği yol burasıdır: Kilitleme kodu hırsız tarafından ele geçirilebilirse, Android, PIN'in değiştirilmesini veya bu işlemin güvenilmez bir yerden (örn. ev veya iş yeri) yapılması durumunda hırsızlık korumasının devre dışı bırakılmasını önleyebilir. . Bu durumda, önemli hesap ve cihaz ayarlarında yapılan bir değişikliğin biyometrik bir özellik (parmak izi veya yüz taraması) ile onaylanması gerekir.

Hassas veriler için ayrı alan

Ayrıca Android, akıllı telefonda hassas veriler için ayrı bir alan oluşturulabilmesine, gizlenebilmesine ve ayrı bir PIN ile kilitlenebilmesine de olanak tanıyor. Bu, sağlık veya finansal bilgiler içeren uygulamalara ek koruma sağlamak için kullanılabilir.

Sunulan hırsızlık önleme özelliklerinin çoğu, bu yılın sonlarında Android 10 veya daha yenisine sahip akıllı telefonlarda Google Play Hizmetleri aracılığıyla etkinleştirilecek. Android 10, 2019'dan beri piyasada. Fabrika ayarlarına sıfırlama koruması ve özel depolama gibi bazı özellikler, bu yılın sonlarında tanıtılacak olan Android 15'i gerektiriyor.

dpa

#Konular