İSO’dan sürdürülebilir dünya için 120 bin fidan

Felaket

New member
İSO’dan sürdürülebilir dünya için 120 bin fidan Merasimin açılışında bir konuşma yapan İSO İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan şu biçimde konuştu: “Bugün 120 bin tane fidan dikiyoruz. 50 bini bu bölgede, 50 bini Şile’de 20 bini de Beykoz’da. İstanbul’da bulunan öğrencilerimiz bulundukları okul etrafında epey rahatlıkla ‘benim de bir fidanım var’ diyebilecekler. Bugün dikilecek fidan sizleri söz ediyor. O fidanlar geliştikçe Türkiye’nin tabiatı gelişecek, suyu artacak, iklimi düzelecek. Sizler geliştikçe bizim umudumuz yeşerecek. O fidanlar sizsiniz, gelecek sizsiniz. Ormanları ve Türkiye’yi size emanet ediyoruz.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO), gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir dünya bırakmak hedefiyle 2019 yılında 20 bin fidan ile başladığı ağaçlandırma çalışmasını bu yıl daha da genişleterek 120 bin fidanlık “İSO Gelecek Meslek Liselerinde Hatıra Ormanı” ile sürdürdü. İSO’nun Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle yürütülen Mesleksel Eğitim İş Birliği Projesi kapsamında hayata geçirdiği hatıra ormanının ağaç dikim merasimi, İSO İdare Heyeti Lideri Erdal Bahçıvan’ın konut sahipliğinde Ulusal Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin ile İSO Meclisi ve Meslek Komitesi Üyeleriyle öğretmenlerin ve öğrencilerin de ağır iştirakiyle Çatalca-Baklalı bölgesinde gerçekleştirildi.

Merasimde konuşan Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugün burada dikilen her fidanın bir öğrenciyi ve bir öğretmeni temsil ettiğini, gün gelecek buraya gelerek ne mütevazı başlangıçlarla bu ormanı oluşturulduğunu da konuşabilmeyi umduğunu söylemiş oldu. Konuşmasında üç yıldır İSO ile yürüttükleri Mesleksel Eğitim İş Birliği Projesi’nin hayli verimli sonuçlara yanlışsız gittiğini vurgulayan Bakan Özer, geleceğimizin teminatı öğrenciler ile gerçekleştirilen bu aktifliğin de bu projenin bir modülü olduğunu belirtti.

Merasimin açılışında İSO İdare Şurası Lideri Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaptı. Kelamlarına “Türkiyemizin geleceği meslek liselerimizin değerli evlatlarını” selamlayarak başlayan Bahçıvan, hayatının kendisini en duygulandıran günlerinden birini yaşadığını belirterek konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Bugün ömrün iki değerli ögesini birleştiriyoruz. Birincisi gençler yani yarınlarımızın geleceği, Türkiyemizin geleceği; ikinci öge dünyamız, bizden daha sonraki jenerasyonlara emanet etmemiz gereken yerküremiz. Yaşadığımız sel felaketleri, orman yangınları ve çok iklim değişiklikleri, bize emanet edilen dünyayı yarınlara taşımak ve sizlerin çocuklarına bize emanet kalandan daha sağlıklı biçimde taşımak vazifesini bize yüklüyor.”

“Meslek Lisesinde Öğrenci Olmak Gurur Kaynağı Olacak”

Üç yıldan beri başlattıkları Mesleksel Eğitim İş Birliği Projesi’nde Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yaptıklarını ve meyvelerini almaya başladıklarını belirten Bahçıvan, “Gidecek epey yolumuz var. Geçmişe ‘keşke şöyleki yapsaydık’ diye takılmıyoruz. Önümüzdeki fırsatların büyüklüğünden aldığımız heyecanla ulusal eğitim topluluğumuzdan el ele neler geliştirebiliriz, hangi konularda kendimizi ileri götürebiliriz, Türkiye’de meslek lisesinde okumayı nasıl bir prestij haline getirebiliriz, bunun çabası ortasındayız. Altına imzamı atarım ki 3-5 yıl daha sonra meslek lisesinde öğrenci olmaktan dolayı gurur kaynağı olacaksınız. Sizden ricam etrafınıza gayenin meslek lisesi olması gerektiğini anlatın. Sizler etrafınızdaki en değerli reklam kaynağısınız” dedi.

“Bugün dikilecek fidan sizleri tabir ediyor”

Endüstriciler olarak meslek lisesinde okumanın Türkiye’de layık olduğu yere taşınması konusunda her türlü imkanı vermeye hazır olduklarını kaydeden Bahçıvan, “Bugün 120 bin tane fidan dikiyoruz. 50 bini bu bölgede, 50 bini Şile’de 20 bini de Beykoz’da. İstanbul’da bulunan öğrencilerimiz bulundukları okul etrafında epeyce rahatlıkla ‘benim de bir fidanım var’ diyebilecekler. Bugün dikilecek fidan sizleri tabir ediyor. O fidanlar geliştikçe Türkiye’nin tabiatı gelişecek, suyu artacak, iklimi düzelecek. Sizler geliştikçe bizim umudumuz yeşerecek. O fidanlar sizsiniz, gelecek sizsiniz. Ormanları ve Türkiye’yi size emanet ediyoruz” halinde konuştu.

“İş dünyamız artık mesleksel eğitim öğrencilerinin mezun olmasını beklemiyor”

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer de İSO ile birlikte üç yıl evvel güzel niyetle gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söylemiş oldu. Mesleksel eğitimin güçlendirilmesi tarafında fazlaca büyük adımlar attıklarını lisana getiren Özer, “Projemiz giderek çeşitlenmeye ve filizlenmeye başladı. Geldiğimiz noktada mesleksel eğitimi bir daha yola koymak ve Türkiye’nin önünde fazlaca değerli adımlar atmasını sağlamaya devam ediyoruz. İş dünyamız artık mesleksel eğitim öğrencilerinin mezun olmasını beklemiyor. Müfredatı birlikte güncelliyoruz, istihdamda öncelik sağlamaya çalışıyoruz. Geçmişten gelen hasarları telafi etmenin ve bir daha umutları yeşertmenin umutlarını taşıyoruz” dedi.

120 bin fidanın sembolik bir manası olduğunu vurgulayan Özer, “Üç yıllık tecrübemizde devamlı kapasiteyi artırarak güçlendik. Bugün bir daha ahitliyoruz: Türkiye’nin geleceği meslek liselerindedir. Mesleksel eğitimde patron ile bir arada en verimli iş birliklerinden biri oldu. Meslek liselerimiz Türkiye’nin 81 vilayetinde epeyce âlâ noktalara gelmeye başladı. Türkiye’deki kronik bir sorun olan genç işsizliği problemini emin adımlarla düşüreceğiz. Meslek liseleri ile bir arada geleceğin kuvvetli dünyasında fazlaca değerli arayı alacağız. Bunu tek başımıza yapabilmemiz mümkün değil. Tüm süreçlerde birlikte olmamız lazım. Buradaki her fidan bir öğrencimizi temsil ediyor. Bu projenin gerçekleşmesinde İSO Lideri Erdal Bahçıvan’a şahsım ve MEB olarak şükranlarımı sunuyorum” halinde konuştu.

Covid-19 devrinde üretim gücünün öne çıktığını anlatan Bakan Özer, “kimi vakit paranız var ise bile üretiminiz yoksa sıkıntı bir devir geçirmenize niye oldu. Öğrencilerimiz maskeden dezenfektana muhtaçlık noktalarını üretebildiler. Öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerimiz ‘Sadece işgücü piyasasının insan kaynağı değilim bununla birlikte Covid-19 üzere olağanüstü şartlarda devletimin ve milletimin yanında olan bir kara gün dostuyum’ iletisini verdi” dedi.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin de açılışta “Hızla artan nüfus, kentleşme ve tüketim etraf tabiat üstündeki baskıyı artırıyor. Etraf kirliliği, ormansızlaşma, çölleşme, iklim değişimi ve su kıtlığı üzere global problemler gündemdeki yerini koruyor. Bu problemleri bertaraf etmenin yolu yeşili ve bitkiyi artırmaktan geçiyor. Sivil toplum kuruluşlarının bu etkinliklerle birlikte verdiği dayanak ile ağaçların ormana dönüşmesine katkı sağlamış olacağız” biçiminde konuştu.

Açılış konuşmalarının akabinde başlayan dikim merasiminde, evvela İSO’ya “Hatıra Ormanı Sertifikası” takdimi yapıldı. Sertifika takdiminin akabinde iştirakçilere gerekli gereçler dağıtıldı ve dikim alanına gidilerek ağaçlandırma çalışması gerçekleştirildi.

Hibya Haber Ajansı