Kılıçdaroğlu: “Ev iktisadını yok eden kurumlara teklifim, çokça zincir ve kilit depolasınlar”

Felaket

New member
Kılıçdaroğlu: “Ev iktisadını yok eden kurumlara teklifim, çokça zincir ve kilit depolasınlar” Cumhuriyet Halk Partisi Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu konut hanımlarıyla bir ortaya gelerek basın açıklamasında bulundu.Kılıçdaroğlu, açıklamasında şu tabirlere yer verdi:

“Değerli basın mensupları,yıla müthiş artırımlarla girdik. Elektriğe %50 görünümlü %125, konutta kullanılan doğalgaza %25, ticari kuruluşlarda kullanılan doğalgaza %50, motorine 1 lira 29 kuruş, akaryakıta 61 kuruş, otogaza 78 kuruş, köprü ve otoyollara ortalama %25 artırım yapıldı.
Bedelli basın mensupları, bu iş artık siyasetten çıkmıştır. Bu iş makroekonomik bilgileri konuşmaktan da çıkmıştır. Artık Türkiye’de iktisat parayla ilgili olmaktan bile çıktı. Kimse para kazanmıyor bu ülkede. Artık bizde iktisat, masaya ekmek koyup koymamakla ilgilidir. Problem artık iç iktisattır yani hanenin sofrasıdır. Kıymetli basın mensupları, toplumun yapı taşıdır ailenin sofrası. O sofrayı ne değerine olursa olsun korumak zorundayız. Erdoğan Türkiye’sinde bilhassa tek çalışanlı, mesken hanımlı haneler yıkımın eşiğindedir. Bu hanelerimizin insanları artık inançta değildir. Buradan ilan ediyorum, birincil önceliğim hane iktisadını yani iç ekonomiyi korumak olacaktır. Bayanların ekonomik meselelerini siyaset uğraşlarımızın en önümde tutacağım. Ancak evvel burada hanenin yükünü taşıyan, mesken içi emek veren bayanlar yani özetlemek gerekirse konut hanımları var. Evvel onları dinleyelim, ne yaşadıklarını Türkiye kendilerinden dinlesin.

Ben Türk bayanı olarak seslenmek istiyorum. Ben konutumda tenceremi kaynatamıyorum. Geçinemiyoruz. Aldığımız bir maaşla ocağımızı yakamıyoruz, doğalgazımızı kullanamıyoruz, ısınamıyoruz, yiyemiyoruz, market önünden geçemiyoruz ki canımız bir şey çekecek alamayacağız diye. Pazara uğrayamıyoruz, geçinemiyoruz. İnanın geçinemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Genelde hepimizin meskenleri kira, kira ödüyoruz, masraflarımız fazlaca, çocuklarımız okuyor, gereksinimleri oluyor. Konutumuzu döndüremiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bir karanlıktayız biz. Bize yardım edilecek bir el bulamıyoruz, epeyce güç durumdayız, hakikaten çok güç durumdayız. Ben bütün arkadaşlarım ismine konuşmak istiyorum yani biz çocuklarımıza mahcup oluyoruz, çocuklarımız bize mahcup oluyor. Konutumuzu döndüremiyoruz, iş yok, çocuklarımız işsiz. Bir maaşla meskeni döndüremiyoruz, tencerelerimiz boş. Benim diyeceklerim bu kadar. Konutumuzu döndürmemize yardımcı olun, bize takviye olun, bize iş verin, güç verin çocuklarımız boşta kalmasın, tenceremizi kaynatalım. Mevzuya komşuya boynumuzu bükmeyelim. Teşekkür ederim.

Ben de bir Türk vatandaşı olarak yaşadıklarımdan hiç mutlu değilim ki bu gidişle de aslına bakarsan memnuniyet diye bir şey olmayacak. Daima karanlığa gidiyoruz. İktidara sesleniyorum, artık kâfi. Hoş yaşamak bizim de hakkımız olduğunu düşünüyorum ve bu hakka da sahip olmayı istiyorum. Ben kâfi artık diyorum, isyan ediyorum. Benim de işsiz bir evladım var. Kirada oturuyorum. Deminki hanımefendinin konuştuğu üzere ben de fazlaca güç koşullarda yaşıyorum. Bir an evvel umutlarımızın bizim elimize verilmesini iktidardan talep ediyorum.

Ben de bir emekli eşi olarak 2 bin 250 lira maaşla geçinmeye çalışıyorum. Eşim engelli, konutuma besin alamıyorum. Şu anda rahatsız. Akşam saatlerini bekliyoruz pazar için, onu da yapamıyoruz. Markete gidemiyoruz. Evvelden bakkallarımız vardı gidip ekmek yazdırabiliyorduk, yağ yazdırabiliyorduk. Artık o talihimiz yok. Komşuların kapısını çalamıyoruz, bize bir damla yağ verin diyemiyoruz. Evvelden kalan yağları yemeklerimize damlatmak zorunda kalıyoruz. Kâfi artık insan üzere yaşamak bizim de hakkımız. Bizim beklentilerimiz yok artık. Lambadan, AKP’den hiç bir beklentimiz yok. Benim bilhassa hiç bir beklentim yok. Şu anda beklentim farklı. Başa gelecek insanların bize yardımcı olacağına inanıyorum. Yönetemiyorsanız gidin. Lütfen, rica ediyoruz gidin artık.

Ben üç çocuk annesiyim. Eşim özel bölümde çalışıyor, çocuklarım okuyor, çocuklarıma istediği üzere eğitim aldıramıyorum. Çocuklarımın istediği üzere hiç bir şey olmuyor. Ben eşime yardımcı olmak için iş istedim, istediğim üzere iş de bulamıyorum. Yani bu kadar konuşacaklarım. Teşekkür ederim.

Bizi eşim gebeyken bırakıp da gitti. Yalnızca benim aldığım para, benim bu aldığım 850 TL’yle geçiniyorum. Meskenden atıldım, sağ olsun bir hayırsever bize mesken verdi ancak doğalgazımızı ve saatimizi açtıramadık. O niçinle de ufoyu yakıyoruz. Onu da yakamıyoruz inşaat elektriği dünya kadar. Yağ bile alamıyorum marketten. Bir kızım daha var 16 yaşında, liseye gidiyor, üç otobüs değiştiriyor. Yani nasıl geçineceğiz bilmiyorum. Kendi canımıza mı kıyalım artık onu da bilmiyorum. Çocuklarım bir şey istiyor alamıyorum. Dün yağ almak için komşudan 30 TL para aldım çocuklarıma yemek yapmak için, süt bile alamıyorum. Yani bu hükümet artık gitsin yani başımızdan yoksa yani millet artık gidiyor. Bu kadar söyleyeceklerim.

Ben eşimden ayrıldım, bir tane çocuğum var, onu okutmaya çalışıyorum. Aldığımız maaşlar yetmiyor. Hayat fazlaca kıymetli, marketin ne kapısından girebiliyoruz, ne yanından. Çok sıkıntı hayat kuralları. Elektrik, doğalgaz hepsi fazlaca artırımlı. İktidara sesleniyoruz yani bu şeyler epeyce berbat geçinemiyoruz açıkçası. Bu kadar.

Ben üç çocuk annesiyim, eşim hür meslek sahibi lakin şu anda işsiz; bulursa çalışıyor, bulamazsa çalışmıyor. Sıkıntı durumdayız. Büyük oğlum liseye gidiyor, küçük oğlum okula, 1,5 yaşında kızım var. Ruhsal olarak aslına bakarsanız erken doğum yapmak zorunda kaldım. Kendim kalp, şeker, tansiyon hastasıyım. Sıhhat meseleleri olmayınca gidemiyorsun gelemiyorsun, ilaçlarını karşılayamıyorsun. Sıkıntı durumdayız, iş istiyoruz, geçim istiyoruz. Geçim problemi epey sıkıntı. Bu süreçte kirada oturuyordum, kayınvalidemle oturuyoruz şu anda yine birleştik, sağ olsun. İki konut üst üste yaşıyorsun lakin çocukların için, ailen için fedakarlık yapmak zorunda kalıyorsun. Toplumsal yaşantı diye artık hiç bir şey aslına bakarsan yok. Zira geçinmek epeyce sıkıntı. En azından bizler şey olduk fakat çocuklarımıza yeterli bir gelecek, uygun bir okul, düzgün imkanlar bunların olmasını nitekim istiyoruz. Bu kadar.

Kemal Kılıçdaroğlu : Bedelli basın mensupları, toplumdaki kıymetli rollerine karşın Erdoğan’ın mesken hanımlarını ve tek gelirli haneleri artık hafifçee aldığı epey açıktır. Onların çığlığını saraydan duymak zordur tabi ki. Bugün mesken bayanı görmezden gelinse de bir epey iş yapıyor. İktisat bozulduktan daha sonra hanenin geçim planlamasını tümüyle konut hanımları yapar oldu ve ortasında bulunduğumuz bu tablodan eşinin kazandığı parayla bu fecî pahalılıkla nasıl uğraş edeceğini bilmiyor konut bayanı. Yemek pişirilecek, paklık yapılacak, çocuklara bakılacak, hastalara ve yaşlılara dayanak verilecek, tek gelirli haneler epey lakin hayli zordalar. Hayat pahalılığı bu aileleri ezip geçiyor. Aileler besin güvensizliğiyle de çaba edecek 2022’de. Bu ailelerin küçük çocukları bile politize oldular. Siz de görüyorsunuz görüntüleri. 9, 10, 11 yaşındaki çocuklar ailelerinin her gün katlandığı zorlukların son derece farkında. Rafadan Tayfa, Kral Şakir çizgi sinemalarını konuşması gereken çocuklar Erdoğan’ın aymazlığını konuşuyorlar. Bu yaşlarda bu biçimdesine değerli bir aile sıkıntısıyla bu kadar ilgilenmek o çocukların asla unutamayacağı bir psikoloji olacak.
Pahalı basın mensupları, enflasyon dehşetli durumda. Bakın, yarın enflasyon sayıları açıklanacak. nazaranceksiniz en makyajlı hali bile dehşetli olacak. Malum TÜİK adeta kuaföre döndü makyaj yapa yapa. Lakin o bile bir yere kadar oynayabiliyor sayılarla. Bu tek gelirli konut hanımlı ailelerin ekonomik güvenliğini sağlamamız lazım. Ben bu ailelerin mutfağında ve masasında bir sandalye istiyorum. Besin sorunu yaşanan her ailenin iktisadında o ekonomiyi yönetmekte zorlanan mesken hanımlarının yanında olacağım. 2022’de en büyük, en değerli önceliğim bu olacak.
Pahalı basın mensupları, saray hükümetinin bir ahlak sorunu var. Konut hanımları çocuklarının eğitimi, beslenmesi, besin güvensizliğiyle ilgili kabus yaşarken, bu saray yarattığı yoksulluğu din soslu vatanseverlik ile sümen altı etmeye çalışmaktadır. 2022’de konut hanımlarını daha da zora sokacak her ne olursa işte orada olacağım.
Konut iktisadını yok eden kurumlara teklifim, çokça zincir ve kilit depolasınlar kendilerine. Her kim sofradan çalışıyorsa işte bu bunun bedelini kesinlikle ödeyecek. Hepinize teşekkür ederim kıymetli basın mensupları.”

Hibya Haber Ajansı