KOSGEB takviyesi ile işveren oldu, ihracata başladı

Lorenrot

New member
Gebze ilçesinde 2019 yılında aldığı takviyeyle “Nisa Ahşap Oyuncak” şirketini kuran iki çocuk annesi Kahveci, oyuncak kesiminde eşi Sinan Kahveci ile araştırmalar yaptı.

Bu doğrultuda çocukların zeka gelişmenini artırıcı, parmak kaslarını geliştirici ahşap oyuncak üretimine başlayan Kahveci’nin eserleri, ailelerden ve okullardan talep görüyor.

Birinci ihracatını Almanya’ya yapan Kahveci, iş yerini büyüterek bu alanda hem ithalatı azaltmayı tıpkı vakitte ihracat yaparak ülke iktisadına katkı sağlamayı amaçlıyor.

“OYUNCAKLARIMIZ DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ODAKLANMA SORUNUNUN GİDERİLMESİNE DAYANAK VERİYOR”

Senem Kahveci, AA muhabirine, uzun yıllar özel dalda çalıştığını, çocuk sahibi olunca iş hayatına orta verdiğini söylemiş oldu.

Çocukları okul çağına gelince eşiyle kendi işlerini yapmaya karar verdiklerini belirten Kahveci, çocuklarına aldıkları ahşap oyuncakların kendilerine fikir verdiğini kaydetti.

Kahveci, eşinin de ahşap alanında bilgisi ve yeteneği olduğunu lisana getirerek, “bu biçimde olunca KOSGEB takviyelerini araştırdık. KOSGEB’in kursuna başvurup eğitimine katıldım. Eğitim kararında sunum hazırladık ve KOSGEB’e sunduk. KOSGEB projemizi beğendi. Oradan olumlu karşılık aldık ve dayanağı kazandık. Onların verdiği takviyeyle makinemizi aldık. 2019 yılında işimizi kurduk. bu türlü birinci üretime başladık. Toplamda 250-300 metrekare bir alanda üretim yapıyoruz.” diye konuştu.

Eşinin imalatta bakılırsav aldığını aktaran Kahveci, ham ahşap ve kimyasal kullanılmadan ürettikleri mamüllerin okul ve kreşlerden ilgi gördüğünü anlattı.

Kahveci, sağlam ve uygun fiyatla üretim yapmalarının talebi artırdığına işaret ederek, “Oyuncaklarımız çocukların hayal gücüne hitap ediyor. Onu yapıp bozuyor, bu onun analitik niyetini geliştiriyor. Farklı geometrik hallerde oyuncaklarımız var. Oyuncaklar kolay çözülemiyor. Burada çocuğun hem hayal gücü hem el kasları birebir vakitte dikkat ve uyumu sağlanıyor. Okul çağındaki çocuklarda ebeveynlerin en çok karşılaştığı mevzu, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu. Oyuncaklarımız bu manada çocuklara dayanak oluyor. Bu niçinle de talep görüyor.” sözlerini kullandı.

“SİPARİŞ ARTARSA FARKLI MAKİNELER ALACAĞIZ”

Kahveci, bu dalda mamüllerin birçoklarının ithal olduğunu belirterek, ithal oyuncaklarda kullanılan eserlerdeki hususların tam bilinemediğini söylemiş oldu.

Kendilerinin kimyasal kullanmadan ahşabı işleyip kanallar oluşturarak montaj yaptıklarını tabir eden Kahveci, şu biçimde devam etti:

“İçinde civata falan kullanmıyoruz. Çocuğun sıhhatini tehdit edecek bir şey yok. Emniyetli eserler olduğu için tercih ediliyor. Almanya’ya birinci ihracatımız yaptık. Almanya’daki eser gönderdiğimiz bireyden farklı oyuncak talepleri olmuş. Eserlerin kalitesi ve fiyat avantajı onlara cazip gelmiş. Farklı oyuncaklar için talepte bulundular. Almanya’da müşterimizden, onun İsviçre ve Hollanda’dan birebir işi yapan bir arkadaşları eserler istemiş. Farklı ülkelerden de talep görmeye başladık. İşimizi onların isteklerine hitap eder bir noktaya getirmeyi istiyoruz. Sipariş artarsa farklı makineler alacağız. Şu an bu kapasite burada bizi gdolayıyor lakin sipariş arttığında burası yetmeyecek. Gayemiz ihracatı çoğaltmak. Türkiye’de kendimizi kanıtlamak istiyoruz. Küçük bir imalathaneyle bir CNC makinesiyle başladık fakat niye bir fabrikaya dönüşmeyelim? Adım adım inşallah bu merdivenleri çıkarız. İşimizi büyütmek ve ülkemizin ithalatını azaltıp ihracat hacmini genişletmek en epeyce istediğimiz şeylerden biri, inşallah bu istikamette ilerleyeceğiz.”

Kahveci, işlerini ilerletince toplumsal sorumluluk projesi yapıp ilçe belediyesiyle de görüşerek down sendromlu çocuklar için bir atölye kurmak istediklerini anlatarak, “Onların hem işin ortasında olmasını sağlamak birebir vakitte onların memnun olmalarını sağlamak istiyoruz. Küçük zımparalar yapılabilir, montajlar yapılabilir. Bunu hayata geçirmeyi epey istiyoruz.” dedi.

KAYNAK: AA