MEB, okul kütüphanelerindeki kitap sayısını 100 milyona çıkarıyor

Felaket

New member
MEB, okul kütüphanelerindeki kitap sayısını 100 milyona çıkarıyor Ulusal Eğitim Bakanlığının okullar ortası imkân farklılıklarını azaltmak için 26 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatmış olduğu ve 31 Aralık 2021’de tamamlanan “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesi kapsamında, 16 bin 361 okula yeni kütüphane yapıldı. Yeni kütüphanelerin üretimiyle tüm okullardaki kitap sayısı da artmaya başladı. Projedilk evvel kütüphanelerde 28 milyon 677 bin 694 kitap varken bu sayı, yeni kütüphanelerin yapılması ve mevcut kütüphanelerin kitap açısından zenginleştirilmesi ile 41 milyon 770 bin 132’ye yükseldi. MEB, 2022 yılı sonunda, kütüphanelerdeki kitap sayısını 100 milyona çıkarmayı hedefliyor. Proje öncesi Türkiye’de okul kütüphanelerinde öğrenci başına 1,89 kitap düşerken bu sayı, iki ay üzere kısa müddette 2,76’ya yükseldi.

2021 yılı sonu prestijiyle öğrenci başına düşen kitap sayısında 9,65 kitap ile Gümüşhane birinci oldu. Gümüşhane’yi, 9,53 kitap ile Bayburt ve 8,56 kitap ile Ardahan izledi.

Öğrenci başına düşen kitap oranının en yüksek olduğu birinci 15 vilayet sıralaması şu biçimde gerçekleşti:

Gümüşhane: 9,65

Bayburt: 9,53

Ardahan:8,56

Tunceli: 8,06

Artvin: 6,44

Kastamonu: 6,23

Nevşehir: 6,09

Yozgat: 5,68

Rize: 5,49

Trabzon: 5,46

Erzurum: 5,37

Sinop: 5,36

Burdur: 5,34

Çankırı: 5,28

Tokat: 5,11

Yeni maksat, öğrenci başına 6,6 kitap

2022 yılı sonunda 100 milyon kitap gayesine ulaşıldığında Türkiye’de okul kütüphanelerinde öğrenci başına düşen sayı, 6,6’ya çıkmış olacak. Mevzu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için tartı verdikleri alanlardan birinin de okullar ortası imkân farklılıklarını azaltma olduğunu belirterek Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesinin iki ay üzere kısa müddette tamamladığına dikkati çekti. bu biçimdece kütüphanesiz okul kalmadığını vurgulayan Özer, şunları söylemiş oldu:

“Bu proje ile okullarımızdaki kitap sayıları da kıymetli ölçüde arttı. Yeni yaptığımız kütüphanelerle, kütüphanelerdeki kitap sayımız 41 milyon 770 bin 132’ye yükseldi. Bu proje ile okullarımızdaki kütüphanelerde öğrenci başına düşen kitap sayısı, iki ay üzere kısa müddette 1,89’dan 2,76’ya yükseldi. 2022 yılında kitap sayımızı 100 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. bu biçimdece öğrenci başına düşen kitap sayısı, 6,6’ya yükselmiş olacak. Süreci muvaffakiyet ile yürüten tüm çalışma arkadaşlarımı, 81 vilayetimizde ulusal eğitim müdürlerinizi, ilçe müdürlerimizi, okul yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizi kutluyorum.”

Hibya Haber Ajansı