MEB’den İzmir’deki Necati Beyefendi Ortokulu hakkında açıklama

Felaket

New member
MEB’den İzmir’deki Necati Beyefendi Ortokulu hakkında açıklama Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), İzmir’deki Necati Beyefendi Ortokulu hakkında açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu biçimde denildi:

“Son günlerde birtakım basın yayın organlarında, İzmir Konak Necati Beyefendi Ortaokulu ve yerine inşa edilen okulumuzla ilgili gerçek dışı ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik argümanların yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Kelam konusu haberlerde yer alan Necati Beyefendi Ortaokulunun kültür mirası kapsamında olduğu bilgisi yanlışsız değildir. Okulumuz, İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun sonucunda yer aldığı üzere, kültür varlığı niteliğini taşımamaktadır, bu niçinle Heyet tarafınca bu taşınmazın tescil edilmesinin uygun olmadığına karar verilmiştir.

Ayrıyeten, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir sarsıntısında Necati Beyefendi Ortaokulunun hasar almadığı ve sarsıntı dayanıklılığı ile ilgili teknik inceleme yapılmadığı bilgisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Okulun yıkım ve bir daha üretim sonucu; tahkik sonuçları, mevcut binanın günümüz eğitim öğretim gereksinimlerine yanıt verememesi ve bölgenin derslik gereksinimi kıymetlendirilerek alınmıştır.

Okul bahçesindeki 100 yıllık ağaçların kesildiği bilgisi de hakikat değildir. Ağaçlar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafınca incelenmiş ve ağaçların bir kısmının “orman ağacı” niteliğinde olmadığı için kesilmesinin rastgele bir müsaadeye tabi olmadığı, öteki kısmının da kesilmesinde ormancılık açısından sakınca olmadığı belirtilmiştir. Ayrıyeten bir daha inşa edilecek okulumuzun bahçesine 65 adet yetişmiş ağaç dikilecektir.

Okulun mültecilere verildiği tezi da gerçek değildir. Kelam konusu projeler kapsamında Bakanlığımız tarafınca inşa edilen tüm okullar, devlet okulu niteliğinde olup adrese dayalı sistemle öğrenci kabul etmektedir.”

Hibya Haber Ajansı