Meslek liseleri antijen kiti üretti

Felaket

New member
Meslek liseleri antijen kiti üretti Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), Meslek liselerinin eş bedellerine bakılırsa fazlaca daha düşük maliyetli bir antijen kiti ürettiğini duyurdu. MEB’den yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı:

“Millî Eğitim Bakanlığı, Kovid-19 salgın sürecinde mesleksel eğitimin üretim kapasitesini harekete geçirdi bu biçimdelikle maskeden dezenfektana, teneffüs aletinden maske makinesine kadar hayli sayıda eser meslek liseleri tarafınca üretildi. Meslek liseleri, bir fazlaca alanda imza attığı birincilere bir yenisini daha ekledi ve eş bedellerine bakılırsa hayli daha düşük maliyetli bir antijen kiti üretti. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, onay süreci tamamlandığında antijen kitinin artık okullarda öğretmen ve öğrenciler tarafınca kullanılabileceğini kaydetti.

Antijen kitinin üretimi, Bursa M. Kemal Coşkunöz Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi ve beraberinde Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Sanayisi İhracatçıları Birliği Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğinde gerçekleştirildi.

Tükürükten alınan numune ile 15 dakika üzere kısa bir müddetde sonuç veren antijen kitinin kalıp dizaynları ve üretimleri meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafınca yapıldı. Bu tarafıyla eser gereçlerinin tamamı Türkiye’de üretilen tek çalışma olma özelliğine sahip oldu.

Antijen kitinin “BRS-CA” olarak belirlenen markası için tescil süreci başlatılarak esere ilişkin tüm ambalaj dizaynları tamamlandı. Ayrıyeten okul öncesi, temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde kullanıma sunulmak üzere başka alternatif dizaynlar da hazırlandı.

Kitler, piyasadaki eş kıymet mamüllerin 3’te 1’i daha az maliyetle üretildi.

Ayrıyeten antijen kitinin seri üretimine yönelik de çalışmalar başlatıldı. Seri üretim otomasyonuna sahip makinenin tasarımı tamamlandı. Piyasadaki eş bedelleri için 2,5 milyon lira olan üretim maliyeti “yerli ve millî” nitelikte kullanıma sunulacak, bu makine için 600 bin lira olarak gerçekleşecek.

Mesleksel eğitimde epey değerli bir dönüşüm sağlamanın meyvelerini almaya devam ettiklerini belirten Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yüz güldürmeyi sürdürdüğünü söylemiş oldu.

Özer, şu sözleri kullandı:

“Bursa’da arkadaşlarımız, antijen kiti üretimi ile ilgili AR-GE çalışmalarını 3 ay evvel başlattı. Biz de gerekli tüm altyapı takviyelerini sağladık. Çalışmalar, kısa müddette meyvelerini verdi. Tükürükten alınan numunelerden 15 dakika üzere kısa müddette sonuç alınabiliyor. Üretimin ve otomasyonun tamamı meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerimiz tarafınca gerçekleştirildi. Antijen kitinin maliyeti de piyasadaki muadillerine nazaran pek düşük. Ayrıyeten ayda 5 milyon antijen kiti üretimi yapabilecek biçimde gerekli yatırımlarımızı da tamamladık. ”

Onay Süreci Devam Ediyor

Antijen kitinin kullanım onay sürecini de başlattıklarını tabir eden Özer, şunları söylemiş oldu: “Üretimin birinci muştusunu 11 Ekim 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız vermişti. Sıhhat Bakanlığı Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yaptığımız müracaatın değerlendirilme süreci devam ediyor. Onay süreci tamamlandığında artık okullarımızda öğretmen ve öğrencilerimiz, ürettiğimiz antijen kitlerini kullanabilecekler.

Başarılarından dolayı Bursa Vilayet Ulusal Eğitim Müdürümüz Serkan Gür ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum.”

Hibya Haber Ajansı