Özel eğitim meslek okulu öğrencileri, kullandıkları kompostu kendileri üretiyor

Felaket

New member
Özel eğitim meslek okulu öğrencileri, kullandıkları kompostu kendileri üretiyor Ulusal Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin atık oluşumunu nasıl engelleyecekleri konusunda farkındalıklarını artırmak maksadıyla bünyesinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna kompost makinesi gönderdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya bakılırsa, Ulusal Eğitim Bakanlığı, etraf şuuru konusunda farkındalığın artırılması için fazlaca taraflı çalışmalar ve projeler yürütmeye devam ediyor.

Bakanlık bu kapsamda “Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir ve bir daha Kullan”, “Değiştir ve Farklı Emelle Kullan”, “Dönüştür ve Tabiata Geri Kazandır” üzere unsurlardan hareketle öğrencilerin atık oluşumunu nasıl engelleyecekleri konusunda farkındalıklarını artırmak hedefiyle bünyesinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna kompost makinesi gönderdi.

Okullardaki tarım atölyelerine kurulan bu makinelerle öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında organik atıkları komposta dönüştürerek toprağa karıştırıyor. bu biçimdece hem tarım alanlarında kullanılan toprak zenginleşiyor birebir vakitte öğrenciler, etraf şuuru geliştirerek tabiatın korunmasına dayanak sağlıyor.

Kompost makinesiyle yemek, çay posası, kuru yaprak, çim, talaş üzere organik geri dönüşüm atıkları işlenerek, tarım atölyelerindeki seranın toprak muhtaçlığı karşılanıyor. Kompost organik atıklar, talaş yahut öteki bir karbonlayıcı materyalle makul oranlarda karıştırılarak yansımaya sokuluyor ve organik bir bileşen elde ediliyor. Kompost; toprağın daha düzgün hava almasını, daha güzel işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırmasını sağlıyor. Kompost karıştırılan toprağın verimliliği yaz mevsiminde 14, kış mevsiminde ise 20 gün daha sonra hayli büyük oranda artıyor.

Okullarda üretimi yapılan toprağın paketleme sürecinden daha sonra satışı yapılabildiği üzere, bu toprak beraberinde tarım atölyesinde çeşitli emellerle esere de dönüştürülebiliyor. Özel eğitim muhtaçlığı olan öğrencileri bu toprakla, tarım alanlarının uygulama alanı olan seralarda süs bitkileri yetiştiriyor. Yetiştirilen süs bitkileri okulda bulunan farklı meslek edinme atölyelerinde yapılan seramik ve cam saksılara konularak dekoratif eserler ortaya çıkarılıyor.

Bahse ait değerlendirmelerde bulunan Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, kompost üretimiyle öğrencilerin etraf konusundaki farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlandığını belirtti. Öğrencilerin doğayı koruyabilmek için yürütülen çalışmalara dayanak olduğunu, bu biçimdece özgüvenlerinin de artığını söz eden Aşkar, bu üretimler yardımıyla okulların döner sermayesine katkı da sağlandığının altını çizdi. Aşkar, şunları kaydetti:

“İklim değişikliği ve tabiatın korunması hareketlerinde eğitime epeyce kıymetli nazaranvler düşüyor. Bakanlık olarak mevzuyla ilgili farkındalık ve alışkanlık kazandırmak gayesiyle bir dizi uygulama ve projeyi hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda 33 özel eğitim meslek okulunda başlatmış olduğumız kompost üretimi projesi, muvaffakiyetle sürüyor. Bu başarılı uygulamanın öbür okullarda yaygınlaştırılması, sıfır atık gayemize ulaşma yolunda kıymetli bir adım olacaktır.”

Hibya Haber Ajansı