Soyer: “İzmir’in belediye başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum”

Felaket

New member
Soyer: “İzmir’in belediye başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum” İzmir’in kurtuluş uğraşının anlatan “İzmir’e Yanlışsız: 9 Eylül” belgesel sinemanın galasında konuşan Lider Soyer, “Kurtuluş destanının, milletin sonucuyla başladığı ve bir daha milletin azmiyle, zaferle sonuçlandığı İzmir’in belediye başkanlığı bakılırsavini yapıyor olmaktan onur duyuyorum” dedi.

Ulusal Mücadele’nin simge kentlerinden İzmir’in kurtuluşu, “İzmir’e Yanlışsız: 9 Eylül” ismiyle belgesel sinema oldu. Sinemanın birinci gösterimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. Galaya İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer de katıldı.

İzmir’in kurtuluşu Cumhuriyetimizin kilometre taşı
Gecede İzmir’in kurtuluşu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na dair konuşan Lider Tunç Soyer, “Bugün, ‘İzmir’e Gerçek: 9 Eylül’ belgesel sinemasının göskavramında sizlerle birlikte olmaktan memnunluk duyuyorum. İzmir’in 9 Eylül 1922’de kurtuluşu, Cumhuriyetimizin en kıymetli kilometre taşlarından biridir. 9 Eylül ve 29 Ekim, iki farklı günden oluşan tek bir miladın tanımıdır. O milat, özgür Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşudur. Bu niçinle 9 Eylül belgeselinin birinci göskavramının 29 Ekim’in öncesinde yapılması İzmir için özel bir mana taşıyor” dedi.

Bir kentin kurtuluşundan fazlası
Lider Soyer, şöyleki devam etti: “Uzun bir arşiv çalışmasının akabinde çekimleri bir yılda tamamlanan bu üretimde; kıymetli tarihçilerin ve araştırmacı muharrirlerin anlatımları yer alıyor. Belgeselde ayrıyeten İzmir’in kurtuluşu için savaşmış kahramanlarımızın ailelerinin röportajları da var. Hasan Tahsin’in sıktığı birinci kurşun ve daha sonrasında yaşananlar, 1 Haziran’da Ödemiş’teki birinci örgütlü halk direnişi ve işgalden kurtulmak için ödenen bedeller, bu çalışmada hayli açık bir biçimde anlatılıyor. 22 Haziran 1919’da yayınlanan Amasya Tamimi’nde Gazi Mustafa Kemal’in imzasını taşıyan şu kelamlar, bu çalışmanın özeti mahiyetinde: ‘Milletin istiklalini bir daha milletin azim ve sonucu kurtaracaktır’. Kurtuluş destanının, milletin sonucuyla başladığı ve bir daha milletin azmiyle, zaferle sonuçlandığı İzmir’in belediye başkanlığı bakılırsavini yapıyor olmaktan onur duyuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla sonuçlanan büyük bir savaşın başkahramanıdır. O, hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin payidar olmasını sağlayan barışın da baş mimarıdır. Verdiği onca çabanın, tartışılmaz zaferlerin akabinde, bizlere şunu öğütlemiştir: ‘Yurtta sulh, dünyada sulh!’ Bu kelamlar, ceddimizden bize yadigar kalan Cumhuriyetimizin harcıdır. İstiklalimizin rehberidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizin mimarı tüm aziz kahramanlarımıza minnet ve şükranlarımı sunuyorum. 9 Eylül belgeseline imza atan, katkı sunan herkese ve sinemanın direktörü Mesut Gengeç’e gönülden teşekkür ediyorum.”

“hiç bir güç Türk halkını Atatürk’ten ayıramayacaktır”
Cumhuriyet Vakfı Lideri Alev Coşkun belgesel için çalışan herkese ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Uğraş için büyük kıymet taşıdığını vurgulayan Coşkun, “hiç bir güç Türk halkını Atatürk’ten ve laik prensiplerden ayıramayacaktır. Laik unsurlara dayalı Cumhuriyet idaresini her türlü tırmalamaya, küçültmeye, itibarsızlaştırmaya, zayıflatmaya çalışan hareketler başaramayacaktır” dedi.

Emek verenlere plaketleri verildi
Programda ayrıyeten Cumhuriyet Vakfı Lideri Alev Coşkun ve belgeselde yer alan İzmirli tarihçilere plaketleri takdim edildi. Belgeselin sponsoru olan Folkart A.Ş. İdare Heyeti Lideri Mesut Sancak ismine ise plaketi kurumun irtibat sorumlusu Ünal Ersözlü aldı.

Çekimleri bir yıl sürdü
Uzun bir arşiv çalışmasının akabinde bir yılda çekilen belgeselde, mevzunun uzmanı tarihçiler ve araştırmacı-yazarlar Alev Coşkun, Yaşar Aksoy, Berrin Karadeniz, Kemal Arı, Vahdettin Engin, Ahmet Mehmetefendioğlu, Hayat Akıncı, Feyyaz Yüzatlı ve Şükrü Kocagöz’ün anlatımları ile İzmir’in kurtuluşu için savaşmış kahramanların ailelerinin röportajları yer alıyor. Belgeselin direktörlüğünü Mesut Gengeç, genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın yaptı. Kıymetli sahnelerinde dramaların yer aldığı belgeselin müziklerinde ise Yıldıray Gürgen imzası bulunuyor.
Hibya Haber Ajansı