Tayvan ve Biden ilk askeri yardımı gönderdi: Çin öfkeli

Curtissew

New member
Biden Tayvan’a ilk askeri yardımı gönderdi: ABD 50 yıldır yalnızca Çin’i tanıdığı için Pekin’le çatışma yaratmaya yönelik bir hamle.

İle ilgili Mark Della Corte Yayınlanan 31 Ağustos 2023

İdaresi Joe Biden Yabancı hükümetlere yardım programı kapsamında ilk kez ABD’den ABD’ye doğrudan askeri yardım onaylandı. TayvanTayvan’ı her zaman yeniden birleştirilecek bir isyancı bölge olarak gören Çin’e yönelik kesinlikle en cesur hamlelerden biri.

Biden Tayvan’a yardım edecek: neler oluyor

Dışişleri Bakanlığı 30 Ağustos Çarşamba günü Kongre’ye 80 milyon dolarlık bir paketin tahsisi bildirildi. ABD’nin elli yıldır resmi olarak yalnızca Çin’i tanıdığı göz önüne alındığında, bu paketin Pekin ile gerilimi artırması amaçlanıyor. Ancak Tayvan İlişkileri Yasası uyarınca Washington’un, savunmasını sağlamak için Taipei’ye askeri destek sağlama yükümlülüğünün bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Çin’in öfkesi kapıda

Bu duyuru, Tayvan’ı fiili olarak bağımsız bir ada olmasına rağmen “yeniden birleşmesi” gereken bir “isyancı eyaleti” olarak gören Çin hükümetinin olumsuz tepkilerine yol açacaktır. İncelenen belgede bildirildiği üzere CnnBakanlık, Yabancı Askeri Finansman (FMF) programından sağlanan fonların Tayvan’ın savunma yeteneklerini güçlendirmek için kullanılacağını söyledi. Bu, birleşik savunma becerilerinin geliştirilmesi ve deniz hakimiyeti ve deniz güvenliğine daha fazla odaklanılması yoluyla başarılacaktır.