Tolere ne demek ?

Damla

New member
Tolere Ne Demek? Bir Hikaye Üzerinden Anlamaya Çalışalım!

Merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün size “tolere” kelimesinin anlamını biraz farklı bir şekilde, bir hikâye üzerinden anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi kelimeler bazen sadece bir anlam taşımaz, içinde çok daha derin duygular barındırır. "Tolere" de öyle bir kelime. Hepimiz bir noktada bu kelimeyi duymuş ve anlamını sorgulamışızdır. Hadi, gelin bunu daha derinlemesine keşfedin!

Bir zamanlar, küçük bir kasabada, Ahmet ve Zeynep isimli bir çift yaşardı. Bu ikisi, birbirlerine adeta zıt kutuplar gibi görünseler de, çok güzel bir ilişki sürdürüyorlardı. Ahmet her zaman çözüm odaklıydı. Her ne olursa olsun, sorunları mantıkla çözmeye çalışır, duygularını genellikle geride tutardı. Zeynep ise tam tersiydi. O, her zaman insanları anlamak, empati yapmak ve duygusal bağlar kurmakla ilgilenirdi. Birbirlerini çok severlerdi ama bazen bu iki farklı bakış açısı aralarındaki en büyük engel oluyordu.

Ahmet ve Zeynep’in İlk “Tolere” Dersi

Bir gün, Zeynep, iş yerinde yaşadığı bir sorun yüzünden oldukça üzgündü. Patronu ona sert bir şekilde yaklaşmış, zor bir görev vermişti. Zeynep eve geldiğinde Ahmet hemen fark etti. O anda, Ahmet’in aklına sadece bir çözüm geliyordu: "Zeynep, şunu şöyle yaparsın, bu sorunu kolayca halledebilirsin!" diyerek, Zeynep’in hislerine odaklanmadan, sadece mantıklı bir çözüm önerisinde bulundu.

Ancak Zeynep, bu yaklaşımı beklemiyordu. Gözleri dolmuş, duygusal olarak çöküşe geçmişti. Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımına tepki gösterdi: "Beni anlamadın mı? Ben sadece destek ve anlayış bekliyorum, sen hemen çözüm mü sunuyorsun?"

Ahmet bir an durakladı. Zeynep’in gözlerinde bir kırgınlık vardı. O an, Ahmet “tolere etme” kavramını biraz daha derinden anlamaya başladı. Tolere etmek, sadece birine bir şeyleri affetmek ya da hoşgörüyle yaklaşmak değil, aynı zamanda o kişinin duygusal durumunu da kabul etmekti. Zeynep’in üzgün olduğunu fark etti ve "Peki, senin ne hissettiğini anlamaya çalışacağım" dedi. O an, Ahmet ilk kez tolere etmenin, sadece çözüm sunmakla değil, duygusal bir anlayışla da ilgili olduğunu hissetti.

Zeynep’in Tolere Edici Yaklaşımı: Empati ve Bağ Kurma

Zeynep’in yaklaşımı Ahmet’in gözünde çok farklıydı. Zeynep, her zaman insanları anlamaya çalışıyordu. Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımına karşılık, Zeynep'in içsel gücü, insanları olduğu gibi kabul etme yeteneğindeydi. O, Ahmet’in çözüm önerilerinden çok, onun yanında olduğunu hissederek huzur buluyordu.

Bir gün, Zeynep Ahmet’e şöyle dedi: “Tolere etmek, demek sadece birini anlamak değil. O kişinin içinde olduğu durumu, hatta o anki tüm ruh halini kabullenmeyi gerektiriyor. Ahmet, ben sadece zor bir gün geçirdim. Gerçekten yapmam gereken bir şey yok, sadece senin yanında olmanı istiyorum. Hissiyatımın değerli olduğunu hissettikçe daha iyi hissedeceğim.”

Zeynep, bir insanın yalnızca mantıksal çözüm önerileriyle değil, kalpten anlayışla da desteklenmesi gerektiğini anlatıyordu. İşte tam da burada, Ahmet'in dünyasında önemli bir değişiklik oldu. O, artık sadece çözüme odaklanmıyordu, aynı zamanda Zeynep’in hislerini de anlamaya başlamıştı.

Tolere Etmek: Bir İlişkinin Sırrı mı?

Hikâyemiz ilerledikçe Ahmet, "tolere etmek" kelimesinin aslında ne kadar büyük bir anlam taşıdığını keşfetti. Zeynep'in başına gelen her kötü durumda, ona duyduğu empatiyi hissettikçe, Ahmet, ilişkilerde çözümün sadece somut bir öneri olmadığını, duygusal bir bağ kurmanın da aynı derecede önemli olduğunu anlamıştı.

Tolere etmek, bazen birinin hatalarına göz yummak, bazen birinin acısını anlamak ve bazen de birinin ruh haline tamamen uyum sağlamaktır. Ahmet, Zeynep’in bu tavrını zamanla daha çok takdir etmeye başlamıştı. Çünkü Zeynep ona, duygusal olarak nasıl daha yakın olabileceklerini öğretiyordu.

Zeynep içinse, Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı zamanla çok değerli bir hale gelmişti. Ahmet, Zeynep’in hislerine duyarlı olduktan sonra, ona gerçekten yardımcı olabileceği zamanlarda çözüm önerilerini çok daha etkili bir şekilde sunuyordu.

Sizce Tolere Etmek Ne Demek?

Hikâyemizin sonunda sizlere sormak istiyorum: “Tolere etmek” sizin için ne ifade ediyor? Bir ilişkide tolere etmek, sadece hoşgörü göstermek midir, yoksa gerçekten birinin hislerini ve düşüncelerini anlamaya çalışmak mıdır? Ahmet ve Zeynep’in hikayesinde olduğu gibi, çözüme odaklanan biriyle, empatiye dayalı yaklaşan biri arasında denge nasıl sağlanabilir?

Hikâyeyi okurken siz de bu sorulara cevap aradınız mı? Benim gibi Ahmet mi, yoksa Zeynep gibi empatik bir yaklaşım mı daha doğru? Fikirlerinizi paylaşarak tartışmaya katılabilirsiniz.