Üreten bayanların muvaffakiyet kıssaları

Felaket

New member
Üreten bayanların muvaffakiyet kıssaları Gaziantep’in tabiatında bulunan girişimcilik ruhu, cesaretli bayanlarla buluştu, ortaya Bayan Teşebbüsçü Takviye Merkezi (KAGİDEM) çıktı. Bayanların ekonomik hayata iştiraklerini kolaylaştırmak emeliyle kurulan KAGİDEM, 21 yeni teşebbüse konut sahipliği yapmaya başladı. KAGİDEM’de üreten bayanlar kendilerine tanınan fırsatlar yardımıyla muvaffakiyet kıssaları yazıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplumsal medya hesabından görüntülü bir paylaşım yaparak, Gaziantep Bayan Teşebbüsçü Takviye Merkezinde yazılan muvaffakiyet kıssalarını anlattı. Varank, “Yerelden globale kalkınma vizyonumuz meyvelerini veriyor. Öncülük ettiğimiz KAGİDEM, Gaziantep’in teşebbüsçü bayanlarına takviye oluyor. Kendi işinin işvereni olan, ihracata başlayan gözü pek bayanlar, muvaffakiyet kıssalarıyla bizleri gururlandırıyor.” sözlerini kullandı.

Bayan girişimcilere özel merkez

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten İpek Yolu Kalkınma Ajansı (İKA), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Sanayi Odası ile el ele verdi. Gaziantep’te iş piyasasına teşebbüsçü olarak katılmak isteyen bayanların, bilhassa işlerini kurma kademesinde yaşadıkları ekonomik zahmetlere tahlil getirmek için KAGİDEM’i kurdu.

İhracata başladılar

İş fikrini hayata geçirmek isteyen 21 bayana işlik, eğitim, danışmanlık üzere hizmetler veren KAGİDEM’de terlik ve ayakkabı sayası, kolonya, mum, seramik, lokum, ahşap ikramlık kutuları, halı, çocuk kıyafeti üzere eserler üretiliyor. Bayan girişimcilerin işletmeleri, yurt dışına da satış yapmaya başlarken mentörlük, ihracata yönelik pazar üzere eğitimler de devam ediyor.

5 buçuk milyon liralık yatırım

İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, yaklaşık 5 buçuk milyon liralık yatırımla merkezi hayata geçirdiklerini söz ederek “Girişimcilerimiz içinde hayatında hiç satış yapmamış, ticaretle uğraşmamış bayanlar da bulunmaktadır.” dedi.

Ekosistem güçlendi

Desteklenen bayan girişimcilerin hem üretim tıpkı vakitte istihdam yaratarak bölge ve ülke iktisadına katkı sağladığını belirten Genel Sekreter Akyılmaz, “Bu projemizle bölgemizin girişimcilik ekosistemini bayanlar nezdinde güçlendiren değerli bir alt yapıyı kurmuş olduk.” diye konuştu.

Girişimcilik deneyim okulu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Hizmetler Daire Lideri Mehmet Abdullah Aksoy, bayan girişimcilerin ayakta kalması için birinci iki yılın hayli değerli olduğuna işaret ederek “Burası aslında bir girişimcilik deneyim okulu. Maksadımız daha fazla hanımı teşebbüsçü yapmak. “ dedi.

3 çocuk 5 torun büyüttüm

Ayakkabı Saya Atölyesi Sahibi Belkıs Çağlar “Üç çocuğumu büyütüp evlendirdim. 5 torunum var torunlarımı da büyüttüm onları büyüttükten daha sonra boş boş oturmaktansa bir meslek edinip bir iş ile uğraşmak istedim. Ben 58 yaşında iş ayakkabısı sayası yapmayı öğrendim. Ustam ile birlikte yeni yeni bayanlara da öğretip onları iş ve meslek sahibi yapmaya uğraşıyorum.” dedi.

Aklımın ucundan geçmezdi

Börek İmalatçısı Derya Fesligil, “Hastane, okul kantinlerine, büyük marketlerin dondurulmuş dolaplarına satış yapıyorum. Almanya, Belçika, Hollanda’ya kargo gönderiyorum. Aklımın ucundan bile geçmezdi. Artık yut dışına ihracat yapıyorum.” diye konuştu.

Dönüm noktası: KAGİDEM

Butik Sabun Üreticisi Aynur İder, “KAGİDEM’e gelmem benin dönüm noktam oldu. Burada mentörlük ile epey hoş e-ticaret yapmayı, markalaşmayı öğrendik. Markam ile Gaziantep kültürel miras serisini başlattım, Çok hoş gidiyor şu anda butik sabunlardan çıkıp bunu sanayileştirmeyi düşünüyoruz. Endüstrileşme yolunda ilerliyorum.” dedi.

Halı dizayncısı

Tafting Kraft İmalatçısı Neslihan Cet, “13 yıl evvel halı dalına dizayncı olarak girdim. KAGİDEM’de kendi atölyemi kurdum. Şu anda kendi üretimimi kendi makinalarımla yapıyorum. hem de makina satışı yaparak bu işi yapmak isteyen mesken bayanlarına bu işin eğitimini de vererek takviye olmak istiyorum.” tabirlerini kullandı.

Maksat afrika pazarı

İş Elbisesi Atölyesi Sahibi Figen Özbayacı, “Hastaneler oteller ve büyük fabrikaların işçi giysilerini üretiyorum. Şu anda Rusya’ya penye üzerine siparişim var. Onun ihracatını gerçekleştireceğim. Bayan teşebbüsçü olarak 17 işçi ile başladım. Gayem, Orta Doğu’nun haricinde Afrika bölgesine de üretim yapmak.” dedi.

İş ararken iş sahibi oldu

Seramik Atölyesi Sahibi Nursena Yayıcı, “Mezun olduktan daha sonra Gaziantep’e yerleştiğim için bir iş arama sürecim oldu 6-7 ay kadar. daha sonra burası ile tanıştım ve iş ararken işyeri sahibi oldum. beraberinde burada yarı vakitli çalışan bir arkadaşım var. İş arayan birine de istihdam sağlamış oldum.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı