Warken: “Sağlık sisteminde daha fazla kontrol ve düzen”

semaver

New member
Editör Ağı Almanya (RND): Bayan Warken, Sağlık Bakanı olarak aday gösterilmesi birçokları için bir sürprizdi. Ne kadar şaşırdın?

Federal Sağlık Bakanı Nina Warken:
Siyaset yaparsanız, sorumluluk almak istiyorsanız, istisna değilim. Ama elbette fırsat bulup almadığınızı asla bilemezsiniz. Bu bağlamda, bakan olma teklifi de benim için bir sürprizdi. Ama çok güzel bir tane.

Bunu nasıl öğrendin?

Friedrich Merz beni aradı ve sağlık departmanını devralmayı hayal edip edemeyeceğimi sordu. Tabii ki, bunu sadece ailemle tartıştım, ama sonunda hızlı bir şekilde söz verdim.

Düşünmeden?

Göreve saygıyla yaklaşıyorum. Hangi zorlukları beklediğimin farkındayım. Ama uzun düşünmek zorunda değildim. Mücadeleyle yüzleşmek istiyorum.

Selefi Karl Lauterbach, ülkedeki en profilli sağlık politikacı olarak kabul edildi. Şimdiye kadar sağlık politikası ile ilgisi yoktu. Bu bir dezavantaj mı?

Bu bir avantaj bile olabilir. Konulara tarafsız bakıyorum. Ülkeler, sağlık sigortası şirketleri, tıp mesleği, bakım, eczacılar, hastane temsilcileri ve diğer tüm ilgi gruplarıyla açık diyaloga girdiğimde ne önceden yüklenmiş ne de önyargılı değilim. Bu, yeni çözümler bulmaya yardımcı olabilir. Sağlık komitesinde olmasam bile, seçim bölgesi ve hukuk politikacının bir üyesi olarak sağlık politikasını defalarca ele aldım. Üç oğlunun annesi ve yasal olarak sigortalı kişilerin annesi olarak, sağlık sistemini kendi görüşümden çok iyi biliyorum.

Selefinizden farklı ne yapacaksınız?

Mesele bu değil. Almanya'daki insanların gelir veya ikamet yeri bağımsız olarak iyi, erişilebilir ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerine güvenebileceğinden emin olmak istiyorum. Bu benim amacım ve bunu başarmak için kendi yolumu bulacağım.

Yasal sağlık sigortasının mali durumu son derece gergindir. Bir komisyon, 2027 yılına kadar reform önerileri yapmaktır. Bu kadar uzun süre beklemek ister misiniz?

Hayır, daha hızlı aktif olacağız. Komisyon hızlı bir şekilde kurulmalıdır, bu hiçbir soru yoktur. Ancak sağlık sistemini çok hızlı bir şekilde daha verimli hale getirmeliyiz. Koalisyon anlaşması bunun için bir dizi seçenek sunmaktadır. Örneğin, birincil doktor prensibinin tanıtımını hızlı bir şekilde uygulayacağız, örneğin aile doktorunun genellikle hastalar için ilk temas noktası olduğu.

Uzmana yapılan her ziyaret için hastaları aile doktoruna göndermek iyi bir fikir mi? 5000 genel uygulayıcı bugün zaten kayıp.

Aile doktoru modeli bize sağlık sisteminde daha fazla kontrol ve daha fazla düzen verir ve daha hedefli davranabilir. Hastaların avantajı, aynı zamanda tanıttığımız randevu garantisidir. Aile doktoru uzman randevusu için bir koridor belirler ve eğer son tarihte ortaya çıkmazsa, hastalar hastanelerdeki uzmanlar tarafından da tedavi edilebilir. Bundan ayrılan genel uygulayıcıların eksikliğine bakmalıyız – ve genç doktorlar için aile doktoru hakkında hevesli olmaları için teşvikler yaratmalıyız.

Ancak, bir aile doktoru modelinin tasarruf getirip getirmediği tartışmalıdır. Sağlık sigortası şirketleri derhal mali durumları dengelemek için bir tasarruf programı çağırıyor. Sen ne diyorsun?

Şimdi bireysel öneriler hakkında yorum yapmayacağım. Ancak, çalışanlarım ve ben sağlık sigortası şirketlerinin dramatik konumuna sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Bir şey açıktır: Komisyon 2027 sonuçlarına kadar bekleyemeyiz. Şimdi kısa sürede tepki vermemiz ve nasıl karar vermemiz gerektiğini kontrol edeceğiz ve sonra hızlı bir şekilde karar vereceğiz. Bunu yapmak için, tüm sağlık aktörleriyle alışverişi zamanında başlayacağım.

Böyle bir acil durum paketi yaz tatiline kadar geliyor mu?

Her şeyden önce, bunu Koalisyon Anlaşmasında kabul ettiğimiz şeyleri hızlı bir şekilde uygulamakla ilgilidir: Birincil Doktor Sistemi, Hastane Reformunun Daha Geliştirilmesi, Meme ve Kurtarma Servisi Akışı. Hızlı davranacağız, ama telaşlı değil. Amacım katkı gelişimine barış getirmek. İnsanlar tekrar güvenmeli.

Sizce dengelenmeye ne yardımcı olur? Örneğin, vatandaşların para alıcılarının tıbbi faydası için daha fazla vergi hibesi?

Teoride bu doğru. Sorun açık olduğu için: İş merkezlerinin katkıları sağlık maliyetlerini karşılamak için yeterli değildir. Bir dengesizlik var. Bunun hakkında konuşacağız.

Maliye Bakanı Lars Klingbeil aynı şekilde görüyor mu? Sonuçta, yaklaşık on milyar avro.

Katkılardaki artışları mümkün olduğunca önlemek genel bir paketle ilgilidir. Bunu tüm hükümetle fikir birliği içinde bağlayacağız.

Son derece tartışmalı bir konu, selefinizin hastane reformudur. Onları değiştiriyor musunuz?

Hastane reformu devam ediyor. Ancak, ülkelerle konuşacağız ve ülke çapında kırsal alanların tedarikini sağlamak için yasayı yaza kadar uyarlayacağız. Yeni bir yasa hakkında değil, mantıklı düzeltmeler hakkında konuşuyoruz. Hastane reformunu geliştirmek istiyorum – su değil.

Finansal durum da bakımda akut. Uzun vadeli bakım fonları, paranın artık yaz aylarında veya sonbaharın başlarında yeterli olmayacağı konusunda uyarıyor. Ne yapıyorsun?

Aslında, bakımda da baskı sorunlarımız var. Uzun süreli bakım sigortasında gerekli temel reformlarla başa çıkmak için zaman kazanmalıyız. Planlanan federal devlet çalışma grubunu hızla piste koyacağız, ancak sonuçların sunulması birkaç ay sürüyor. O zamana kadar, hemşirelik finansmanını stabilize etmek için kısa vadeli önlemler acilen gereklidir.

Hangi planın var?

Federal hükümet, pandemi sırasında masraflar için beş milyar avrodan fazla uzun vadeli bakım sigortasına, örneğin birçok tesisin kapanmasını koruyan testler veya hemşirelik kalkanı için borçludur. Bence bu sorunlu çünkü tam bir sosyal görevlerdi. Bu uzun vadeli bakım sigortası gerektirir. Bunun hakkında konuşmalıyız. Ama bu sadece birçoğunun olası bir ölçüsü. Hemşirelik finansmanını kısa sürede stabilize etmek söz konusu olduğunda düşünmenin yasaklanmaması gerekir.

Bu geri ödeme sağlık çalışma grubunun makalesine dahil edildi, ancak koalisyon anlaşması bittiğinde silindi. Hala onları dik tutuyor musun?

Bir çözüm, genel bir paketle ilgilidir – tek bir gereklilik değil. Bunu koalisyonda birlikte tartışmalıyız. Ama bunu yapacağımıza ikna oldum.

Sizce, bakımın yapısal reformunda ne ele alınmalıdır?

Her halükarda, huzurevi sakinleri için yüksek kendi hisselerine bir göz atmalıyız. Bu birçok insanı endişelendiriyor. Ayrıca yetenekli işçi sıkıntısı konusunu da ele alacağız. Selefimin iyi bir hazırlık çalışması var, örneğin hemşirelik mesleğinin çekiciliğini artırmak için. Birlik olarak, her zaman yönün doğru olduğunu söyledik. Şimdi değişikliklerin hala gerekli olduğuna bakıyoruz.

Şimdiye kadar, sadece hükümetin hemşirelik memuru seçildi, ancak ne ilaç ne de hasta temsilcisi. Ofislere ne olur?

Her üç ofis de kendilerini kanıtladı. Hemşirelik görevlisi zaten adlandırılmıştır. Gelecekte bağımlılık ve uyuşturucu sorunları için bir temsilci ve ilgili çalışanları da dahil olmak üzere bir hasta temsilcisi olacak. Uyuşturucu konusu da bu seçim döneminde önemli bir rol oynayacak ve hastaların bir iletişim kişisine ihtiyacı var. Her ikisini de kısa süre içinde atayacağım.

Kiminle?

(Gülüyor) Bekle.

Uyuşturucularla kalalım. CDU aslında esrar yasallaştırmasını tersine çevirmek istedi, şimdi sonbaharda SPD ile bir değerlendirme kabul edildi, bu da zaten kanunlarda tasarlandı. Kulağa vazgeçmek gibi geliyor. Yoksa hala geri almak mı istiyorsun?

Yeni ofisim esrar yasallaştırma tutumumu değiştirmedi. Hala onayın yanlış olduğunu düşünüyorum. Ancak nasıl ilerleyeceğine karar vermeden önce sürümün sonuçlarını analiz etmeyi kabul ettik. Buna sadık kalıyorum.

Birlik ve SPD, organ bağışçılarının sayısını artırmayı planladı. Kendileri bir kararı reddediyorlar. O zaman hedefe nasıl ulaşmak istersiniz?

Bir itiraz çözümünün muhalifleri ve destekçileri, acilen bir donör organına ihtiyaç duyan insanlar için durumun iyileştirilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Parlamentonun ortasından daha fazla insanı bir donör geçişini doldurmak için taşımak için yeni bir hareket gelirse ve organ bağışçısı kaydı nihayet başarılı olacaksa mutlu olurum. Organ bağışıyla ilgili bir tartışma, nüfusun konuya daha fazla duyarlı hale getirilmesine yardımcı olur.

İlk yasa yolda ne olacak?

Boru hattında birçok yasamız var. Parti ilacı olarak gülen gazın kötüye kullanılmasını yasaklamanın en hızlı yolu. Buna yıllardır taahhüt ediyorum. Lachgas zararsız eğlence değil, özellikle yüksek sağlık riskleriyle ilişkili çocuklar ve ergenler için. Bu, donma yaralanmalarından bayılmaya, bayılmaya, kalıcı sinir hasarına veya psikozlara kadar değişir. AB Komisyonu zaten yeşil ışık vermişti. En kısa zamanda federal kabine bir taslak getireceğim. Bu arada, selefimle bir çizgideyim.

Özellikle ne sağlıyor?

Lachgas artık reşit olmayanlara teslim edilemez. Ayrıca posta siparişi veya makineler aracılığıyla gülen gazı satmanın genel bir yasağı da vardır. Buna ek olarak, KO damlalarının ticaretini ve ifadesini yasaklayacağız ve onu ceza altına alacağız. Endüstriyel micallerin tecavüz ilaçları olarak kötüye kullanılmasına izin vermeye devam etmeyeceğiz.