Ilayda
New member
GİRİŞ: “BU KİTAP KİMİN, BEN KİMİM?” KRİZİ
Forumlarda en klasik sahne: Bir öğrenci ya da veli gelir, elinde sihirli bir kitap adıyla—“Antrenmanlarla Matematik 1”—ve şu soruyu bırakır: “Bu kitap kaçıncı sınıf için?”
Ardından sessizlik… Çünkü matematik kitabı sorusu, bazen bir yemek tarifinden daha fazla yorum içerir. Kimine göre 5. sınıfın kahraman başlangıcı, kimine göre 6. sınıfın gizli destekçisi, kimine göre de “temeli zayıf olan herkesin fitness salonu” gibi bir şey.
Ve evet, bu kitapla tanışan çoğu kişi ilk etapta şunu düşünür:
“Ben bunu çözerim.”
Sonra ikinci sayfada:
“Ben bunu çözmeye hazırlanırım.”
Üçüncü sayfada ise:
“Ben bu kitapla dost olmalıyım.”
---
ANRENMANLARLA MATEMATİK 1 NEDİR?
“Antrenmanlarla Matematik 1”, Türkiye’de özellikle temel matematik becerilerini güçlendirmek için kullanılan, konu anlatımından çok tekrar ve pratik odaklı bir çalışma kitabıdır. Yani olay “öğrenmekten” ziyade “kas hafızası oluşturmak”tır.
Bu kitap genelde:
İşlem becerilerini güçlendirmek
Temel konu eksiklerini kapatmak
Matematikte hız ve pratik kazandırmak
için kullanılır.
Burada kritik nokta şu: Bu kitap bir “müfredat kitabı” değil, bir “destek antrenman programı”dır. Yani spor salonundaki ağırlık makineleri gibi düşünün; okul dersinin yanında ekstra güç verir.
---
HANGİ SINIF İÇİN UYGUN? GERÇEKLER VE YANILGILAR
En çok kafa karıştıran kısım burası.
Genel kullanım deneyimlerine ve eğitim pratiğine göre “Antrenmanlarla Matematik 1” çoğunlukla:
5. sınıf öğrencileri (temel güçlendirme için)
6. sınıf öğrencileri (en yaygın kullanım alanı)
7. sınıfa geçmiş ama temel eksikleri olan öğrenciler
tarafından tercih edilir.
Ama burada önemli bir gerçek var: Bu kitap “sınıf seviyesine göre değil, ihtiyaç seviyesine göre” seçilir.
Bir öğrenci 7. sınıfta olabilir ama kesirlerde zorlanıyorsa, bu kitap onun için 5-6. sınıf seviyesinde bir “yeniden kurulum sistemi” olur. Bir başka öğrenci 5. sınıfta olup hızlı ilerliyorsa, aynı kitap onun için sadece kısa bir tekrar alanı haline gelir.
Yani bu kitap aslında bir “yaş kitabı” değil, bir “eksik tamamlama aracı”.
---
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI: TEK TİP ZİHİN YOKTUR
Matematik çalışırken insanlar farklı stratejiler geliştirir. Burada mesele “kim nasıl öğreniyor?” sorusudur, yoksa klişe etiketler değil.
Bazı öğrenciler problemi çözmeden önce sistemi analiz eder.
“Bu sorunun mantığı ne, ben bunu hangi yöntemle kırarım?” diye düşünürler. Stratejik yaklaşım burada devreye girer. Bu kişiler için Antrenmanlarla Matematik 1, bir tür “problem çözme laboratuvarı” gibidir. Her sayfa bir taktik alanıdır.
Bazı öğrenciler ise öğrenmeyi daha bağlantılı bir süreç olarak kurar.
“Bunu neden böyle yapıyoruz?” sorusu onlar için çok önemlidir. Empati burada devreye girer; sayıların bile bir hikâyesi olmasını isterler. Onlar için kitap, kuru bir tekrar değil; adım adım ilerleyen bir keşif yolculuğudur.
İlginç olan şu: Bu iki yaklaşım birbirine zıt değil, tamamlayıcıdır. Matematikte güçlü olan öğrenciler genelde ikisini dengeli kullanır.
---
FORUM GERÇEĞİ: “BEN 30 SAYFA ÇÖZDÜM AMA…” SENDROMU
Bu kitabı kullananların en çok yaşadığı durumlardan biri şu:
İlk gün motivasyon yüksek
İkinci gün biraz düşüş
Üçüncü gün “bugün yapmasam da olur”
Bir hafta sonra: “yeniden başlıyorum”
Ama işin güzelliği burada. Çünkü bu kitap hız değil, tekrar kitabı. Bir gün 5 sayfa çözmek bile başarı sayılır. Matematikte ilerleme çoğu zaman “maraton” değil, “istikrar yürüyüşü”dür.
Birçok öğretmen de bu kitabı özellikle şu amaçla önerir:
Günlük kısa tekrar
Eksik konuları yakalama
Sınav öncesi ısınma
---
KULLANIMDA EN SIK YAPILAN HATALAR
1. “Bir haftada bitiririm” düşüncesi
Bu kitap sprint değil, dayanıklılık çalışmasıdır.
2. Sadece soruya bakıp geçmek
Asıl gelişim tekrar eden hatalardan gelir.
3. Konu eksiklerini yok saymak
Kitap eksik kapatır ama tamamen öğretmez.
4. Sürekli ileri seviye beklentisi
Bazen geri dönmek ilerlemenin en hızlı yoludur.
---
GERÇEK HAYATTA NE İŞE YARAR?
Bu kitabı düzenli kullanan öğrenciler genelde:
İşlem hızını artırır
Temel hataları azaltır
Sınavlarda daha az panikler
Matematik korkusunu azaltır
Özellikle ortaokul matematiğinde en büyük sorun “konuyu bilmemek” değil, “temelin oturmamış olmasıdır”. Bu kitap tam olarak o boşlukları doldurur.
---
SON SÖZ YERİNE: FORUM SORUSU
Şimdi asıl meseleye gelelim.
Bir kitap gerçekten kaçıncı sınıfa aittir, yoksa biz mi onu sınıflara hapsetmeye çalışıyoruz?
Belki de doğru soru şu olmalı:
“Ben şu an hangi seviyeyi güçlendirmeye ihtiyacım var?”
Çünkü matematikte ilerlemek, sınıf numarasından çok, temelin ne kadar sağlam olduğuyla ilgilidir.
Sizce bu tür kitaplar daha çok erken yaşta mı kullanılmalı, yoksa eksik görüldüğünde her yaşta mı devreye girmeli?
Forumlarda en klasik sahne: Bir öğrenci ya da veli gelir, elinde sihirli bir kitap adıyla—“Antrenmanlarla Matematik 1”—ve şu soruyu bırakır: “Bu kitap kaçıncı sınıf için?”
Ardından sessizlik… Çünkü matematik kitabı sorusu, bazen bir yemek tarifinden daha fazla yorum içerir. Kimine göre 5. sınıfın kahraman başlangıcı, kimine göre 6. sınıfın gizli destekçisi, kimine göre de “temeli zayıf olan herkesin fitness salonu” gibi bir şey.
Ve evet, bu kitapla tanışan çoğu kişi ilk etapta şunu düşünür:
“Ben bunu çözerim.”
Sonra ikinci sayfada:
“Ben bunu çözmeye hazırlanırım.”
Üçüncü sayfada ise:
“Ben bu kitapla dost olmalıyım.”
---
ANRENMANLARLA MATEMATİK 1 NEDİR?
“Antrenmanlarla Matematik 1”, Türkiye’de özellikle temel matematik becerilerini güçlendirmek için kullanılan, konu anlatımından çok tekrar ve pratik odaklı bir çalışma kitabıdır. Yani olay “öğrenmekten” ziyade “kas hafızası oluşturmak”tır.
Bu kitap genelde:
İşlem becerilerini güçlendirmek
Temel konu eksiklerini kapatmak
Matematikte hız ve pratik kazandırmak
için kullanılır.
Burada kritik nokta şu: Bu kitap bir “müfredat kitabı” değil, bir “destek antrenman programı”dır. Yani spor salonundaki ağırlık makineleri gibi düşünün; okul dersinin yanında ekstra güç verir.
---
HANGİ SINIF İÇİN UYGUN? GERÇEKLER VE YANILGILAR
En çok kafa karıştıran kısım burası.
Genel kullanım deneyimlerine ve eğitim pratiğine göre “Antrenmanlarla Matematik 1” çoğunlukla:
5. sınıf öğrencileri (temel güçlendirme için)
6. sınıf öğrencileri (en yaygın kullanım alanı)
7. sınıfa geçmiş ama temel eksikleri olan öğrenciler
tarafından tercih edilir.
Ama burada önemli bir gerçek var: Bu kitap “sınıf seviyesine göre değil, ihtiyaç seviyesine göre” seçilir.
Bir öğrenci 7. sınıfta olabilir ama kesirlerde zorlanıyorsa, bu kitap onun için 5-6. sınıf seviyesinde bir “yeniden kurulum sistemi” olur. Bir başka öğrenci 5. sınıfta olup hızlı ilerliyorsa, aynı kitap onun için sadece kısa bir tekrar alanı haline gelir.
Yani bu kitap aslında bir “yaş kitabı” değil, bir “eksik tamamlama aracı”.
---
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI: TEK TİP ZİHİN YOKTUR
Matematik çalışırken insanlar farklı stratejiler geliştirir. Burada mesele “kim nasıl öğreniyor?” sorusudur, yoksa klişe etiketler değil.
Bazı öğrenciler problemi çözmeden önce sistemi analiz eder.
“Bu sorunun mantığı ne, ben bunu hangi yöntemle kırarım?” diye düşünürler. Stratejik yaklaşım burada devreye girer. Bu kişiler için Antrenmanlarla Matematik 1, bir tür “problem çözme laboratuvarı” gibidir. Her sayfa bir taktik alanıdır.
Bazı öğrenciler ise öğrenmeyi daha bağlantılı bir süreç olarak kurar.
“Bunu neden böyle yapıyoruz?” sorusu onlar için çok önemlidir. Empati burada devreye girer; sayıların bile bir hikâyesi olmasını isterler. Onlar için kitap, kuru bir tekrar değil; adım adım ilerleyen bir keşif yolculuğudur.
İlginç olan şu: Bu iki yaklaşım birbirine zıt değil, tamamlayıcıdır. Matematikte güçlü olan öğrenciler genelde ikisini dengeli kullanır.
---
FORUM GERÇEĞİ: “BEN 30 SAYFA ÇÖZDÜM AMA…” SENDROMU
Bu kitabı kullananların en çok yaşadığı durumlardan biri şu:
İlk gün motivasyon yüksek
İkinci gün biraz düşüş
Üçüncü gün “bugün yapmasam da olur”
Bir hafta sonra: “yeniden başlıyorum”
Ama işin güzelliği burada. Çünkü bu kitap hız değil, tekrar kitabı. Bir gün 5 sayfa çözmek bile başarı sayılır. Matematikte ilerleme çoğu zaman “maraton” değil, “istikrar yürüyüşü”dür.
Birçok öğretmen de bu kitabı özellikle şu amaçla önerir:
Günlük kısa tekrar
Eksik konuları yakalama
Sınav öncesi ısınma
---
KULLANIMDA EN SIK YAPILAN HATALAR
1. “Bir haftada bitiririm” düşüncesi
Bu kitap sprint değil, dayanıklılık çalışmasıdır.
2. Sadece soruya bakıp geçmek
Asıl gelişim tekrar eden hatalardan gelir.
3. Konu eksiklerini yok saymak
Kitap eksik kapatır ama tamamen öğretmez.
4. Sürekli ileri seviye beklentisi
Bazen geri dönmek ilerlemenin en hızlı yoludur.
---
GERÇEK HAYATTA NE İŞE YARAR?
Bu kitabı düzenli kullanan öğrenciler genelde:
İşlem hızını artırır
Temel hataları azaltır
Sınavlarda daha az panikler
Matematik korkusunu azaltır
Özellikle ortaokul matematiğinde en büyük sorun “konuyu bilmemek” değil, “temelin oturmamış olmasıdır”. Bu kitap tam olarak o boşlukları doldurur.
---
SON SÖZ YERİNE: FORUM SORUSU
Şimdi asıl meseleye gelelim.
Bir kitap gerçekten kaçıncı sınıfa aittir, yoksa biz mi onu sınıflara hapsetmeye çalışıyoruz?
Belki de doğru soru şu olmalı:
“Ben şu an hangi seviyeyi güçlendirmeye ihtiyacım var?”
Çünkü matematikte ilerlemek, sınıf numarasından çok, temelin ne kadar sağlam olduğuyla ilgilidir.
Sizce bu tür kitaplar daha çok erken yaşta mı kullanılmalı, yoksa eksik görüldüğünde her yaşta mı devreye girmeli?