Babacan: “Kurucu üyemiz Gürcan’ın gözaltının gerisinde siyasi bir niyet olabilir”

Felaket

New member
Babacan: “Kurucu üyemiz Gürcan’ın gözaltının gerisinde siyasi bir niyet olabilir” DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, MedyaScope’ta Ruşen Çakır’ın konuğu oldu. Babacan açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Partimizin avukatları Metin Gürcan’ın sürecini epey yakından takip ediyorlar. Hem belgenin bilgilerinı öğrenmeye çalışıyorlar birebir vakitte Metin Bey’in hukuksal bir takviyeye muhtaçlığı olduğunda yanında yer alıyorlar. Bu gelişimin gerisinde olağan olarak siyasi bir niyet de olabilir. Sayın Kavala’nın duruşmasının olduğu güne denk gelmesi tesadüf mü, yoksa diğer bir şey mi var onu da bilemiyoruz… Türkiye’de dış siyaset sıkıntılarında muhalefet ‘milli mesele’ deyip geri durur, tenkit yapmazdı. Bizim kurulmamızla birlikte bu konularda da ön alıcı bir biçimde hükümeti uyarma başladı. Bilhassa Metin Gürcan bu alanda en sivri lisanlı tenkitleri yapan arkadaşımız. Bunları bir resme koyup baktığımızda akla bin bir türlü şey geliyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi yıldıramazlar. Biliyorsunuz, partimize ilgi, takviye giderek artıyor. Vatandaşlarımızın en hayli merak ettiği, anlamaya çalıştığı yeni bir siyasi parti DEVA Partisi. O yüzden burada öteki niyetler olabilir. Bizim önceliğimiz evvel belgeyi görmek, daha sonrasında söyleyecek fazlaca şeyimiz olacak.”

‘Sayın Bahçeli ben yokum derse ülke paldır küldür seçime gider’

“Şu anda anahtar Sayın Bahçeli’nin elinde. Sayın Bahçeli dayanağını çektiğinde ülke paldır küldür seçime masraf. Ben son güne kadar Sayın Erdoğan’ın her şeyi deneyeceğini düşünüyorum. Dene yanıl, dene yanıl yöntemiyle… Ortak akıl varken, istişare varken, ehliyetli ve liyakatli takımlar varken birtakım alanlarda hayli büyük muvaffakiyet elde ettik. Bu muvaffakiyet Sayın Erdoğan’ın kuvvetli liderlik hanesine yazıldı. Lakin şu andakinden daha fazla gücü hiç bir vakit elinde toplamamıştı. Yargıya hükmedebiliyor, meclis büsbütün buyruğunda. Bürokrasiden kendisini durdurabilecek, frenleyebilecek, pürüz olacak hiç bir şey yok. Merkez Bankası’na talimat veriyor, sonraki gün o talimat oluyor. Bütün gücü elinde topladı lakin çözemiyor. Demek ki muvaffakiyetin sırrı kuvvetli liderlikte değilmiş. Muvaffakiyetin sırrı kuvvetli kadrolardaymış, kuvvetli kurumlardaymış, istişaredeymiş, ortak akıldaymış.”

‘Mevcut hükûmetin inandırıcılığı kalmadı’

“Daha bugün Tahtakale’deydim. Artık hükümetin inandırıcılığı kalmadı. Fakat Anadolu’nun geneline ve Trakya’ya baktığımızda görüyoruz ki vaktinde değerli bir takviye verdikleri Sayın Erdoğan’la gönül bağı devam edenler var. Burada din faktörü de tesirli olağan olarak. Sıkıntıların farkındalar fakat ‘İstiklal çabası veriyoruz, o yüzden fakirlikle alışılmış ki karşı karşıya olacağız’ diyorlar.”

‘Dönüşümlü zorbalığa müsaade etmeyiz’

“Uzun mühlet devam eden bir Sayın Erdoğan iktidarı ve ülkenin içine düştüğü durum, özgürlüklerle ilgili badireler, en son da bu ekonomik kriz, toplumumuzun aşikâr kısımlarında fazlaca önemli bir kızgınlık oluşturmuş durumda. O denli bir kesim var ki sayıca hayli değiller fakat toplumsal medyada etkinler ve bir rövanşist söyleme bugünden girmiş durumdalar. Bunun epey yanlış olduğunu düşünüyorum. Dönüşümlü zorbalık, yani gücü eline geçirenin kendisi üzere düşünmeyenlerin haklarını sınırlaması, hayatı dar etmeye çalışması yanlış. Kusura bakmasınlar, biz buna müsaade etmeyiz. Hukuk devleti hukuk sonları ortasında çalışır. Şayet hukuk devleti diyorsak herkes hukuka saygılı olacak. İktidara gelen, tek bir vatandaş bile olsa onun niyetine, hayat üslubuna saygılı olacak, onu olduğu üzere kabul edecek.”

‘İktidarın seçimi kazanma bahtı şimdi yok’

“İktidar partilerinden kıymetli bir kopuş olduğunu görüyoruz. Bizim şu anda gördüğümüz, alanda hâlâ AKP yahut MHP’ye oy vereceğini söyleyen vatandaşlarımızın en az yarısı çabucak hemen gözlerine öteki seçenek kestiremedikleri için bunu söylüyorlar. Çapraz sorularla deştiğinizde o dayanağın niteliğinin bozulduğunu görüyorsunuz. Daha güzel bir Türkiye için değil, daha makûs bir Türkiye’den korktukları için bunu diyorlar. Kazanımlarını kaybetmekten korktukları için bunu diyorlar. Biz kendimizi düzgün anlatmak zorundayız ki, bu ülkenin alternatifsiz olmadığını, bu ülkenin çaresiz olmadığını, dermanının olduğunu, bu ülkeyi onlardan hayli daha yeterli yönetecek insanların olduğunu görmeliler. İnsanlarda ‘iyi yönetirler’ ve ‘seçimi kazanırlar’ itimadı oluştuğunda seçim hayli farklı bir yere sarfiyat. Artık iktidarın seçimi kazanma bahtı şimdi yok.”

‘Seçimde sandık güvenliği ve açık orta farkla kazanmak değerli olacak’

“Bu seçimde sandık güvenliği hayli kıymetli olacak. Tek tek sandıkların tutanaklarının saatli bir biçimde tutulması ve merkeze bilgilerin saatli bir biçimde iletilmesi için fazlaca güzel bir yapı kurmak gerekecek. Bu mevzuda partiler ortası bakılırsav paylaşımı yapmayı hayli kıymetli buluyorum. Doğal YSK’nın son senelerdaki tavrı konusunda da telaşlıyız açıkçası. Az fark üzere tartışmalı konularda YSK hükümetin tesiri altına girebiliyor. ötürüsıyla bu seçimde yapılması gereken birincisi sandık güvenliği sağlamak, ikincisi açık orta farkla seçimi kazanmak. Önümüzdeki seçimin fazlaca açık orta farkla mevcut hükümetin yenilgisiyle sonuçlanacağına inanıyorum. Türkiye’nin her yerini gezdiğim, vatandaşlarla, esnaflarla bir ortaya geldiğim için biliyorum.”

Hibya Haber Ajansı