Sembolik bir anlatım ne demek ?

Sucu

Global Mod
Global Mod
Sembolik Anlatım: Hadi Biraz Simgeleri Çözelim!

Hadi durun! “Sembol” deyince hemen gözünüzde Belçikalı bir ressamın abstrakt tablosu belirmesin, ya da “anlamlı bir işaret” diyen biriyle ilgili derin felsefi düşüncelere dalmayın. Çünkü sembolik anlatım demek, aslında çok daha eğlenceli, çok daha günlük hayatla iç içe bir şeydir. Evet, sembolik anlatım dedik ve kimseye felsefe dersi vermeyeceğiz. Ama biraz arka planda gizlenmiş anlamlara bakmak, her zaman insanı eğlendiren bir oyun gibidir.

Bazen işler o kadar karışır ki, bir şeyin anlamını çözmek için gözünüzü kulağınızı dört açmanız gerekebilir. "Aa, bir dakika! Bu durumda hangi sembolü kullanmalıydım?" diye düşünürken, beyninizin sembol işleme mekanizması başlar. Her şey sembolleri doğru çözebilmek üzerine kuruludur!

Sembolik Anlatım Nedir?

Hadi şimdi soruyu çözmeye başlayalım: Sembolik anlatım, bir şeyin doğrudan anlatılmak yerine, semboller aracılığıyla ifade edilmesidir. Anlatıcının, kelimelerle ya da figürlerle verdiği mesajın, yüzeyin altındaki derin anlamları taşıması söz konusudur. Yani, siz bir tüy gördüğünüzde, sadece bir kuşun tüyünü görmüyorsunuz, aynı zamanda özgürlüğün, hafifliğin, belki de kaybolan bir şeyin simgesini de görüyorsunuz.

Tıpkı aşkı anlatmak için doğrudan kelimeleri kullanmaktanse, bir kırmızı gülün ya da bir kalbin sembolizmiyle anlatmak gibi… Aşkı tanımlarken neden “çok sevdim, çok aşık oldum” demek zorundayız ki? Bir gül yetsin değil mi? Aşkı sembollerle anlatmak, işin içine bir anlam gizlemeyi de ekler. Bu da insanın kafasında sorular yaratır: "Neden gül? Neden kırmızı? Acaba burada başka bir şey mi anlatılmak isteniyor?"

Sembolizm Hayatımızın Neresinde?

Hepimiz, her gün sembollerle iç içe yaşıyoruz. Erkeklerin çoğu için “çalışma masası”nda düzen, plan ve strateji önemliyse, kadınlar genellikle masanın köşesindeki minik bir çiçeğin ne kadar önemli olduğunu hatırlatırlar. İşte bu, sembolik anlatımın en güzel örneklerinden biridir! Çünkü bir çiçek sadece yeşil bir yapraktan ibaret değildir. Çiçek, doğallığın, canlılığın, hatta bazen bir ilişkinin simgesidir.

Mesela bir adam, telefonuna yazdığı basit bir "Nasılsın?" mesajını, bir kadının anlayabileceği gibi duygusal ve anlam yüklü bir ifade haline getirmeyi başarabilir. Kadınların empatik bakış açıları sayesinde her sözcük, bir anlam katmanına dönüşür. Bu sebeple "Nasılsın?" aslında sadece bir durum sorgulaması değildir. "Beni merak ediyor musun? Yoksa benimle ilgilenmiyor musun?" gibi derin duyguların göstergesi olabilir.

Çünkü sembolik anlatımda her şeyin altında başka bir anlam vardır. Ya da aslında sembolik anlatım, günlük hayatımızın özüdür. Sadece çoğu zaman farkına varmayız.

Kadınlar ve Erkekler, Farklı Ama Benzer Sembollerle İletişim Kurar

Semboller konusunu erkekler ve kadınlar üzerinden anlatmak istesek, her ikisinin de farklı sembollerle iletişim kurduğunu söyleyebiliriz. Ama burada dikkat edilmesi gereken şey, bu farklı sembollerin aslında birbirini tamamlayan yanlara sahip olmasıdır.

Erkekler genellikle çözüm odaklıdır. Bu da sembolik anlatımlarına yansır. Onlar, bir durumu ya da problemi simgelendirirken daha somut öğeler kullanabilir. Mesela, bir adam, önemli bir konuyu anlatırken, masa üzerindeki bir harita ve bir pusula kullanabilir. Harita ona yön gösterir, pusula ise doğru yolu bulmanın sembolüdür. Burada, sembolün arkasında mantıklı bir çözüm arayışı yatar.

Kadınlar ise daha çok ilişkisel sembollerle bağ kurarlar. İletişimdeki semboller, empatik duygulara, insanlarla olan bağlara işaret eder. Bir kadının kullandığı bir çiçek, sevgi ve şefkatin sembolüdür. Ya da bir gözlük, netlik arayışının simgesidir. Söz konusu bir ilişkinin sembolizmi olduğunda, belki de gözlükler göz önüne geliyordur: "Ben seni anlıyorum, ama senden biraz daha net bir şeyler görmek istiyorum."

Sembolizm ve Hikaye Anlatımı

Hikaye anlatımında sembolik anlatım, karakterlerin düşüncelerine, duygularına ve içsel dünyalarına derinlik katmak için kullanılır. Bir yazarın "karakterin tek başına yolda yürüyüşünü" anlattığı bir bölümde, aslında karakterin yalnızlık hissini, kaybolmuşluğunu ve belki de umut arayışını sembolize etmiş olur. Yolda yürüyen bir insan yalnızdır ama yürüyüşün kendisi de bir sembol olarak ortaya çıkar. Sadece bir adım atmaktan çok, bu adımların her biri, karakterin içsel yolculuğunu ifade eder.

Bunlar, doğrudan kelimelerle anlatılamayacak hislerdir. Birçok anlam katmanını barındıran semboller, özellikle görsel sanatlar ve edebiyat için vazgeçilmez bir araçtır. Bir resimde, örneğin bir kuşun kafasında küçük bir halka simgeleri taşırsa, bu ona sadece "kuş" demek yerine bir özgürlük düşüncesiyle yaklaşmamızı sağlar.

Sembolik Anlatımda İroni ve Mizah

Şimdi gelelim sembolizmin biraz daha eğlenceli tarafına. Bazen, sembolik anlatımda kullanılan mizahi unsurlar, izleyicinin veya okuyucunun daha derin anlamları keşfetmesini sağlar. Özellikle bir yazarın, bir karakteri aşırı dramatik bir şekilde sembolize etmesi, onu alaycı bir şekilde ele alması, aslında sembolik anlamı daha da kuvvetlendirir.

Mesela bir karakter, kötü bir duruma düştüğünde, bir karpuz taşıyor olabilir. Karpuzun kırılmasından önceki huzurlu anlar, sembolik olarak, yaşamın "yumuşak" ve "sıkıntısız" zamanlarını simgeler. Ama karpuzun kırılması, yaşamın kırılganlığını ve zorluklarını simgeler. Her şey sembolize edilebilir ve bazen bu semboller mizahi bir biçimde yansıtır.

Sonuç: Sembolizmin Gücü

Sembolik anlatım, günlük yaşamdan edebiyata, sanattan psikolojiye kadar her alanda önemli bir yer tutar. Kendini anlatmak, daha fazla şey ifade etmek ve anlam katmanlarını bir araya getirmek, sembolizmin gücüdür. Kim bilir, belki de bir gün sembolik anlatım öyle bir noktaya gelir ki, bir bakışla her şey anlatılabilir. İşte o zaman, sembollerin dünyasında kaybolmuş bir şekilde, gerçek anlamları keşfedeceğiz.