Şişecam Ciner Kümesi ile ABD’ye 4 milyar dolarlık doğal soda külü yatırımı yapacak

Felaket

New member
Şişecam Ciner Kümesi ile ABD’ye 4 milyar dolarlık doğal soda külü yatırımı yapacak Cam ve kimyasallar bölümlerinin küresel oyuncusu Şişecam, kıymet katan yatırımlar atağını, doğal soda külü alanında 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğu stratejik hamleyi yeni bir boyuta taşıyarak sürdürüyor. Şişecam, 2 yıl evvel, ABD’de doğal soda külü alanındaki birinci yatırımını hayata geçirmek için eşit oranda üretim ortağı olduğu Ciner Kümesi ile işbirliğinin kapsamını genişletiyor; iştirakin yapısı değişiyor. Yeni yatırım planı kapsamında Şişecam, Ciner Kümesi ile ABD’de şu an eşit oranda ortak olduğu doğal soda külü üretim tesisi Pacific Projesi’nden ek pay alarak, yüzde 60 hisse sahibi pozisyonuna gelecek. Ayrıyeten, Ciner Grubu’na ilişkin Atlantic ve Wyoming tesislerinden de çoğunluk pay satın alımı gerçekleştirecek ve bu yatırımlarda da idaresi üstlenecek. İki kuvvetli kuruluş, yeni paydaşlık yapısı ile ABD’de 4 Milyar dolarlık doğal soda külü yatırımını daha hayata geçirecek. Bu stratejik atılım ile Şişecam’ın kontolü altındaki bugün 2.5 Milyon ton soda külü üretim kapasitesi, yeni yatırımlar kararında portföyüne katacağı yeni kapasitelerin de eklenmesiyle birlikte 10 Milyon tonu aşacak. Şişecam’ın halihazırda 8’inci sırada olduğu soda liginde, 2026 yılına kadar yaratacağı ek soda külü kapasitesi ile bir dünya önderi olması bekleniyor. Ayrıyeten, tek lokasyonda en büyük soda külü üretim tesisinin kurulmasını da içerecek yatırımlar kararında, Şişecam ABD’nin en büyük doğal soda külü üreticisi pozisyonuna gelmeyi hedefliyor.

Şişecam İdare Konseyi Lideri Prof. Dr. Ahmet Kırman, Türkiye’nin sanayi gücünün global temsilcisi Şişecam’ın bu stratejik yatırım sonucunın bilgilerinı şöyleki deklare etti: “Şişecam, 86 yıllık esaslı geçmişi boyunca, inandığı büyük ve sağlam yatırımları yapmaktan hiçbir periyot geri durmamış, bugün geldiği kuvvetli pozisyonuna, yanlışsız vakitte ortaya çıkan yanlışsız yatırım fırsatlarını kıymetlendirerek ulaşmıştır. 2019 yılında ABD’de ortak bir doğal soda külü üretim tesisi yatırımı gerçekleştirmek üzere eşit oranda üretim muahedesi yapmış olduğumuz Ciner Kümesi ile iştirakimizin hudutlarını genişletiyoruz. Doğal soda külü alanında gerçekleştireceğimiz bu dev yatırım atılımımız kapsamında halihazırda Ciner Kümesi ile eşit oranda üretim ortağı olduğumuz Pacific Projesi’ndeki hissemizi artırarak, yüzde 60 düzeyine çıkartacağız. Ayrıyeten, Ciner Grubu’nun ABD’de idaresini sürdürdüğü Ciner Wyoming şirketinde Ciner Grubu’nun sahip olduğu payların yüzde 60’ını da satın alarak genişleteceğiz. Bu yatırımların yanı sıra, bir daha doğal soda külü üretimi alanında planlanan ve bugün itibariyle büsbütün Ciner Grubu’na ilişkin olan Atlantic Projesi’ne de yüzde 60 ortak olacağız. Bu yolla, doğal soda külü üretiminde, bilhassa de solüsyon madenciliği metodu ile doğal soda külü üretiminde değerli bir bilgi birikimine sahip olan Ciner Kümesi ile Şişecam’ın 86 yıllık geçmişinden gelen ve gerek geniş coğrafyalarda yer alan memleketler arası yatırımlarından gerekse de yarım asıra yaklaşan soda külü üretimi deneyimlerinden edindiği üstün yönetimsel yetkinliklerini birlikte daha kuvvetli sergileyebilecekleri bir paydaşlık kuracağız. Ayrıyeten, portföyümüze ekleyeceğimiz ek kapasite ile daha düşük maliyetli üretim avantajı ve sürdürülebilirliğe ahengi ile bugünün olduğu üzere, geleceğin de bölümleri içinde yer alacağına inandığımız doğal soda külü alanında dünyanın en kuvvetli oyuncularından olacağız. Cumhuriyet tarihimizde Türk şirketlerince ABD’ye yapılmış en büyük yatırım olan ve yurt haricinde yapılan en büyük yatırımlardan birini teşkil eden bu yatırımın, Türk şirketlerinin sahip oldukları bilgi birikimi, deneyim ve rekabetçi güçleri ile küresel ölçekteki rekabette de değerli ölçüde kelam sahibi olduklarının ve oyun kurucu pozisyona geçtiklerinin en kıymetli göstergesi olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar olduğu üzere bundan daha sonra da, yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizde hissedarlarımız ve tüm paydaşlarımız için kıymet yaratma odağımızı sürdürürken, gelecek vaad eden ve sürdürülebilir karlılık sunan yatırım ataklarındaki öncü rolümüzü sürdüreceğiz. Şişecam’ın uzun yıllardır süregelen kuvvetli bilançosu, nakit konumu ve milletlerarası sermaye piyasalarındaki yüksek kredibilitesi yardımıyla yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getirmeye devam ederken, bu yatırımlar kararında yarattığımız kıymeti de bir daha hissedarlarımız ile paylaşma ilkemizden ödün vermeyeceğiz” dedi.

Camın tüm temel alanları ile soda külü ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olan Şişecam, doğal soda külü alanında 2019 yılında ABD’de hayata geçirdiği stratejik yatırım atağını yeni bir boyuta taşıyacak değerli bir adım atıyor. Şişecam ve halihazırda Pacific Projesi’nde eşit oranda geliştirme ortağı olduğu Ciner Kümesi, ABD işbirliklerinin kapsamını genişletecek ve iştirakin yapısını değiştirecek kıymetli bir karar aldı. Yatırım sonucu kapsamında, Şişecam, Ciner Kümesi ile ABD’de şu an eşit ortak olduğu doğal soda külü alanındaki geliştirme projesi Pacific Projesi’nden ek pay alarak, yüzde 60 hisse sahibi hissedar pozisyonuna gelecek. Ayrıyeten, Ciner Grubu’na ilişkin Atlantic ve Wyoming tesislerinden de çoğunluk pay satın alımı gerçekleştirecek. Yeni iştirak yapısı ve yatırım kararlarıyla işbirliklerinin tesir alanını genişletecek olan iki kuvvetli kuruluş Pacific ve Atlantic Projeleri’ni bir arada geliştirirken, ABD’de toplam yaklaşık 4 Milyar dolarlık doğal soda külü yatırımını hayata geçirecekler.

Bu stratejik atak ile Şişecam’ın bugün 2.5 Milyon ton olan denetim ettiği soda külü üretim kapasitesi, yeni yatırımlar kararında portföyüne ekleyeceği yeni kapasiteler ile bir arada 10 Milyon tonu aşacak. Ayrıyeten, 2026 yılına kadar yaratmayı planladığı ek kapasite ile Şişecam’ın bugün itibariyle 8’inci sırada olduğu soda üretim liginde 2026 yılında bir dünya başkanı olması bekleniyor. Şişecam, tek lokasyonda en büyük soda külü üretim tesisinin kurulmasını da içeren yatırımlar kararında, ABD’nin en büyük doğal soda külü üreticisi pozisyona gelecek.

2026 yılına kadar üretim portföyümüze ekleyeceğimiz ek kapasite ile soda alanında dünya çapında önder oyunculardan olmayı hedefliyoruz

Şişecam İdare Konseyi Lideri Prof. Dr. Ahmet Kırman, 1975 yılından bu yana soda külü üretimi alanında faaliyet gösteren Şişecam’ın bu stratejik yatırım sonucunın bilgilerinı şu biçimde deklare etti: “Bundan neredeyse yarım asır evvel Mersin’de başladığı soda külü faaliyet alanında üretim ağını Bosna Hersek ve Bulgaristan ile büyüten Şişecam, 2019 yılında bu alanda global ayak izini daha da genişletme sonucu almış, doğal soda külü üretiminde kıymetli bir bilgi birikimine sahip olan Ciner Kümesi ile birlikte ABD’de yeni bir doğal soda külü üretim tesisi kurmak üzere eşit oranda üretim paydaşlığı kurmak üzere bir ortak geliştirme mukavelesi imzalamıştı. 2 yılı aşkın bir müddetdir sürdürdüğümüz bu iştirak sürecinde, doğal sodanın etraf dostu ve sürdürülebilir yapısı, soda külü talebinde beklediğimiz kuvvetli artış ve ortağımız ile yakaladığımız ahenk, bizi bu alandaki yatırımlarımızı artırma, ABD üzere kıymetli bir pazardaki varlığımızı güçlendirme tarafında harekete geçirdi. Bunun üzerine, Ciner Kümesi ile eşit oranda ortak olduğumuz Pacific Projesi’ndeki hissemizi artırarak, yüzde 60 düzeyine çıkartmak konusunda anlaştık. Ayrıyeten, iştirakimizin alanını genişleterek, Ciner Grubu’nun ABD’de idaresini sürdürdüğü Wyoming tesisinde sahip olduğu payların de yüzde 60’ına ortak olma sonucu aldık. bir daha, bugün tamamı Ciner Grubu’na ilişkin olan ve doğal soda külü üretimi alanında planlanan Atlantic Projesi’ne de yüzde 60 oranında hisse sahibi olmak üzere anlaştık. Bu yolla, doğal soda külü üretiminde, bilhassa de solüsyon madenciliği yolu ile doğal soda külü üretiminde değerli bir bilgi birikimine sahip olan Ciner Kümesi ile Şişecam’ın 86 yıllık geçmişinden gelen ve gerek geniş coğrafyalarda yer alan memleketler arası yatırımlarından gerekse de 50 yıla yaklaşan soda külü üretimi deneyimlerinden edindiği üstün yönetimsel yetkinliklerini birlikte daha kuvvetli sergileyebilecekleri yeni ve daha kuvvetli bir iştirak kuracağız. Ayrıyeten, daha düşük maliyetli üretim avantajı ve sürdürülebilirliğe ahengi ile bugünün olduğu üzere, geleceğin de kesimleri içinde yer alacağına inandığımız doğal soda külü alanında portföyümüze dahil ettiğimiz yüksek kapasite iledünyanın en kuvvetli oyuncularından olacağız”.

Amerika’yı bir daha keşfetmeden ABD’de yeni doğal soda külü kapasitesi yaratıp yöneteceğiz

Prof. Dr. Ahmet Kırman yeni yapılacak tesis yatırımların büyüklüğünü de şu biçimde tabir etti: “Dünyanın en büyük soda külü rezervlerine sahip ülkeleri içinde yer alan ABD’de Wyoming’de gerçekleştireceğimiz bu yatırımlar kararında, yıllık 8 Milyon ton soda külü üretim kapasitesine sahip, entegre bir üretim üssü kurulmasını sağlayacağız. Bu yeni tesis, tek lokasyonda dünyanın en büyük entegre üretim üssü olacak. Özetle, bilgi ünitemiz ve üretim kabiliyetimizi maliyet avantajları ile destekleyecek bu üzere ögeler yardımıyla, Amerika’yı bir daha keşfetmeden, ABD’de ek doğal soda külü kapasitesi yaratıp, yöneteceğiz.”

Atlantic ve Pacific Tesislerinin 2027 yılında tam kapasiteye ulaşmasını bekliyoruz

Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın doğal soda külü alanında büyüme sonucunı şu münasebetlerle deklare etti: “2021 yılında talebin 60 Milyon tonu aştığı küresel soda külü dalında önümüzdeki senelerda kuvvetli talep artışı öngörüyoruz. Ayrıyeten, soda külü üretimi kaynaklı karbon yoğunluğunda yaklaşık yüzde 50 düşüş, soda külü üretimi kaynaklı su tüketiminde yüzde 50 üzerinde azalış sağlayan doğal soda külü üretimini, sürdürülebilirlik odaklı bakış açımız niçiniyle de destekliyoruz. Gelecekte, dünyada sentetik sodadan doğal sodaya kayış olacağını görüyor, bir yandan geleceğe hakikat hazırlanırken, öbür yandan da geleceğe giden yolu tasarlayan öncü pozisyonumuzu koruyoruz. deklare ettiğımız yatırımlardan Wyoming Tesisi 1962 yılından bu yana üretim yapar biçimde ve tamamlanmış bir yatırım pozisyonunda. Pacific ve Atlantic yatırımlarının 2025 yılından başlayarak kendi yatırım planlarına uyumlu olacak biçimde tedricen devreye girmelerini ve yeni tesislerin de 2027 yılında tam kapasiteye ulaşmasını öngörüyoruz.”

Şişecam bugün geldiği kuvvetli pozisyona hakikat vakitte, yanlışsız yatırım fırsatlarını kıymetlendirerek ulaştı

Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın aralıksız sürdürdüğü ve faaliyet gösterdiği ülkelerde paydaşlarına kıymet katan yatırım atakları ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: “Şişecam, ana faaliyet alanlarının tümünde, küresel ölçekte en büyük 3 oyuncu içinde yer alma maksadı doğrultusunda kararlılıkla ilerlerken, Türkiye başta olmak üzere, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde tüm paydaşları için sürdürülebilir paha yaratan yatırımlara imza atmaktadır. Şişecam, 86 yıllık esaslı geçmişi boyunca, inandığı büyük ve sağlam yatırımları yapmaktan hiçbir periyot geri durmamış, bugün geldiği kuvvetli pozisyonuna, gerçek vakitte ortaya çıkan gerçek yatırım fırsatlarını kıymetlendirerek ulaşmıştır. Tüm faaliyetlerinde hissedarları ve tüm paydaşları için yaratacağı bedeli odağına almış, gelecek vaad eden, sürdürülebilir karlılık sunan yatırım atılımlarında daima öncü olmuştur. Şişecam’ın uzun yıllardır süregelen kuvvetli bilançosu, nakit durumu ve milletlerarası sermaye piyasalarındaki yüksek kredibilitesi yardımıyla yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütleri yerine getirmeye devam ederken, bu yatırımlar kararında yarattığımız bedeli de bir daha hissedarlarımız ile paylaşma ilkemizden ödün vermeyeceğimizi tabir etmek isterim.”

ABD’ye yapılmış en büyük Türk yatırım atağı olacak

Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın faaliyet gösterdiği ülkelerde büyüme stratejilerini ve paha yaratan yatırımlarını da şöyleki anlattı: “Rusya’nın en büyük Türk yatırımcılarından olan Şişecam istikrarlı yatırımları kararında en büyük yabancı yatırımcı statüsüne sahip olduğu Bulgaristan’da bu yıl “sürdürülebilir yatırım” mükafatına layık görüldü. Şişecam İtalya’nın da en büyük Türk yatırımcıları içinde en ön sıralardadır. Bu yılın birinci yarısında Avrupa’ya cam ambalaj alanında yapacağımız 255 Milyon Euro bedelindeki birinci yatırımı Macaristan’da gerçekleştireceğimizi deklare ettik. Eylül ayında Türkiye ye otocam ve düzcam alanında 4 Milyar liralık iki yeni float yatırımı muştusu verdik. Eskişehir deki cam ambalaj üretim tesisimize yaklaşık 1 Milyar liralık yatırım ile yıllık 155 bin ton kapasiteli yeni bir fırın yatırımı yapma sonucu aldığımızı da çabucak hemen bu ay duyurduk. Son olarak da, ülkede 2 yıl üzere fazlaca kısa bir yatırım geçmişimiz bulunmasına karşın, ABD’de bugüne kadar yapılmış en büyük Türk yatırımına imza atma sonucu aldık ve ABD’nin en büyük Türk yatırımcısı pozisyonuna gelmeyi başardık. beraberinde Cumhuriyet tarihimizde Türk şirketlerince yurtharicinde hayata geçirilen en büyük yatırımlardan birini teşkil eden bu yatırımın, Türk şirketlerinin sahip oldukları bilgi birikimi, deneyim ve rekabetçi güçleri ile küresel ölçekteki rekabette de kıymetli ölçüde kelam sahibi olduklarının ve oyun kurucu pozisyona geçtiklerinin en kıymetli göstergesi olması açısından da özel bir mana tabir ettiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin sanayi kabiliyetinin ve gelişmeninin kuvvetli bir temsilcisi olarak, büyüme adımlarımızı başarılı operasyonlarımızla ve finansal sonuçlarla perçinlerken yatırımlarımızla da desteklemeye ve tüm paydaşlarımıza paha katarak gelişmeye aralıksız bir biçimde devam etme kararlılığındayız.”

Hibya Haber Ajansı