Son Gülen Iyi Güler Atasözü Nereden Gelir ?

Ilayda

New member
[color=]Son Gülen Iyi Güler: Nereden Geliyor Bu Ünlü Atasözü?

Hepimizin bildiği, "Son gülen iyi güler" atasözü var ya, işte tam da o cümle, hayatın en büyük gerçeğini simgeliyor! Ama hep merak etmişimdir: Bu atasözü nereden çıktı? Kim söylemiş, neden söylemiş, ne zaman söylemiş? Ve tabii ki, neden bu kadar popüler olmuş? Biraz mizahi bir dille, hem çözüm odaklı erkekler hem de empatik kadınlarla birlikte bu atasözünün kökenlerine eğlenceli bir şekilde bakalım!

Atasözlerinin çoğu, hayatın içinden bir kesiti anlatır, değil mi? Ama bu atasözü, tam anlamıyla “sonunda kazanan ben olacağım” hissiyle dolu bir vurgu yapıyor. Biraz zengin, biraz da eğlenceli bir arka planda bulunması gereken bir cümle. O yüzden, hep birlikte "Son gülen iyi güler" sözüyle ilgili düşüncelerimizi birleştirip, kendi mizahi yorumlarımızı katalım!

[color=]Gülen Sonradan, Ama En Son!

“Son gülen iyi güler” atasözünü ne zaman duysam, aklıma iki şey gelir. Birincisi, hayatın sonunda kazanan kişi olma hayali ve ikincisi, işlerin her zaman beklediğiniz gibi gitmeyeceği gerçeği. Ama ben size söyleyeyim, bu atasözü aslında bir strateji meselesi!

Erkeklerin çözüm odaklı, her duruma bir planı olan yaklaşımı, bu atasözünün ardındaki felsefeyi çok güzel açıklar. Hepimiz biliyoruz, erkekler “sonunda kazanırım” diyerek hep sağlam bir strateji kurar. Bir şeyin sonu hep başından belli olur, ama o başta gizli bir hamle vardır. İşte bu, “son gülen iyi güler” dedikleri işte tam o noktada devreye giriyor. Herkes gülerken, o sonu düşünerek plan yapan kişi bir anda kazanır. Yani kadınların “bunu yapma, şunu yap” diye önerdiği çözüm odaklı yaklaşımına bir tepki olarak erkekler “ama ben bu durumu şimdiden çözüme kavuştururum” derler. Sonunda da gülerler, biz neşeyle “ne oldu?” diye bakarken.

[color=]Kadınların Bakış Açısı: “Ama İyi Bir İlişki Kurarak”

Kadınlar içinse, "Son gülen iyi güler" tamamen duygusal ve ilişki odaklı bir meseleye dönüşebilir. Evet, sonuçta gülmek önemli, ama o gülenin nasıl gülümsediği de mühim! Kadınlar, sonunda kazanmak kadar o yolu birlikte keyifle yürümeyi de önemserler. Gülmek, paylaşılan anların sonucudur.

Kadınlar “bak, şunu yaparak kazanırsın ama insanlar seni nasıl hatırlayacak?” diye düşünür. Hani hep derler ya, “Önemli olan sona nasıl geldiğindir.” Kadınlar, bir noktada zaferi, sadece elde edilen sonuç olarak değil, o zaferi elde ederken kurdukları ilişkilerle de şekillendirirler. Sonunda gülen kadın, kesinlikle kazancını dostlarıyla, sevdikleriyle paylaşmak ister. Ve o gülüş, bir anlamda bir topluluk güldürmesidir!

Yani, kadınların bakış açısında, "Son gülen iyi güler" demek sadece zafer değil, o zaferin anlam kazandığı o “gülüşün paylaşılması”dır. Yani aslında, kadınların bu sözü, biraz da “herkesi güldürerek” kazandıkları bir zafer olarak görmeleri oldukça anlamlıdır!

[color=]Mizah ve Gerçeklik Arasında Bir Yerde: Son Gülenler

Bir de tabii, bu atasözünü biraz daha mizahi bir perspektiften değerlendirebiliriz. Ne dersiniz? Bazen son gülen gerçekten de iyi güler ama bazen de, “Gülme sırası bana geldi, ama gülmeyecekmişim gibi bir his var!” Yani, tam o an geliyor, son gülen olmuyorsun. Hem de hiç hesapta yokken! Ama işte, hayatın sürprizleri tam da burada devreye giriyor. O son gülüş, bazen en başta bitti diye düşündüğün şeyin aslında hiç de bitmediğinin göstergesi olabilir. Bütün bu duygular, aradaki "gülme sırası" belirsizliğini sevimli bir şekilde yansıtır.

Mesela, diyelim ki biri çok büyük bir iddiada bulunuyor: “Bakın, şunu kazandım!” dediğinde, aslında o kazanç, ne kadar da kısa süreli olduğunu anlatan bir “Son gülen iyi güler” anı olabilir. Çünkü sonradan gelen “Beni de bir gör” diyerek gülmeye başlayan kişi, işin sonunda kazananı olabiliyor! Yani, arada kaybolanları göz önüne almak lazım!

[color=]Sizce Son Gülen Kim? Hem Biraz Ciddiyet, Hem Biraz Neşe!

Şimdi gelin, hep birlikte bir düşünelim: “Son gülen iyi güler” dedik, peki bu atasözü hayatımıza nasıl yansıyor? Eğer “son gülme” meselesini mizahi bir bakış açısıyla değerlendireceksek, bu ne kadar mantıklı bir şey olabilir? Sadece doğru zamanlamayı bulmak mı, yoksa gerçekten de uzun vadeli bir strateji mi?

Forumda da hem kadın hem de erkek bakış açılarıyla son gülenin kim olduğunu tartışalım! Belki hepimizin kazançları farklıdır ama kim bilir, belki de son gülen hepimiz olabiliriz. O zaman bu atasözünü bir de biz yorumlayalım, ne dersiniz? Sizin “son gülen” deneyiminiz nasıl oldu?