Türkiye'de en az hangi soyisim var ?

Captain123

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de En Az Hangi Soyisim Var? “Azın Soyadı”nı Ararken Milli Mizah Arkeolojisine Daldım!

Forumdaşlar, vallahi dün akşam kafamda ansızın şu soru çaktı: “Türkiye’de en az hangi soyisim var acaba?”

Hani hep “Yılmaz”, “Demir”, “Kaya”, “Çelik” diye etrafta dolanıyoruz ya… Bunlar soyadı dünyasının Starbucks bardağına yazılan “Ali”si gibi artık. Ama kim bilir, belki bir yerlerde “Çabuksönmez” soyadlı bir vatandaş da var; tek kişilik bir soyadı evreni kurmuş, kimsenin bilmediği bir soyadıyla tarih yazıyor. İşte o anda düşündüm: Bu ülkenin soyadları arasında en nadir Pokémon’u bulma vakti geldi!

Soyadları Evreni: Bir Ucunda “Demir”, Diğer Ucunda “Yalnızbaşına”

Soyadları aslında sosyolojik bir harita gibi. Her biri bir hikâye, bir öfke anı ya da muhtemelen bir memurun "nasıl yazılırsa öyle kalsın" dediği bir kalem darbesi.

Bazıları çok yaygın: “Yılmaz”, “Kaya”, “Demir”, “Şahin”… Bunlar adeta Türkiye’nin “varsayılan” soyadları.

Ama öte yanda “Müdürseven”, “Karpuzkıran”, “Küçükşenyüzlü” gibi isimler var ki… bunlar nadirliğin Picasso’su!

Bazen merak ediyorum: “Soyadı Kanunu” çıktığında, memurların önünde sıraya giren dedelerimiz acaba hangi ruh halindeydi? Bir grup “Ciddi olayım” diye “Demir”i seçmiş, bir grup “Cesur olayım” deyip “Yılmaz”ı, bazıları da “Komşu görsün” diye “Aydın”ı kapmış. Ama belli ki bazıları “Eh, bir gariplik yapayım” demiş. Onlar soyadı tarihimizin gizli kahramanları!

Stratejik Erkek Beyinler: “En Az Kim Var, Onu Seçeyim!”

Şimdi itiraf edelim beyler, erkek milletinin stratejik düşünce kabiliyeti soyadında bile kendini belli ediyor.

Bir erkek, soyadı seçerken bile “Benzersiz olayım, Google’da aratılınca direkt ben çıkayım” der.

Bu nedenle “Kurtuluş”, “Zafer”, “Özgüven” gibi stratejik, kendini marka yapan soyadlar var.

Bir de aşırı planlı tipler var: “Bütün soyadları listelerim, Excel’e dökerim, frekans analizini yaparım, en az olanı alırım.”

Ama unutur ki o yıllarda Excel yoktu, memur vardı ve memurun kahvesi soğuyordu.

Sonuç: “Yalnızbaşına” soyadlı bir adam, soyadını alırken aslında “Benim soyum tek kalsın” diye değil, sırada sabırsızlandığı için almış olabilir.

Empatik Kadın Zekâsı: “Soyadım Güzel Duyulsun, İnsan Sevinsin”

Kadınlar bu konuda tamamen farklı bir boyutta.

Bir kadın, soyadını duyduğunda onun ritmine, tınısına, çağrıştırdığı duyguya bakar.

“Gülümser”, “Sevencan”, “İyigün”, “Tatlı” gibi soyadlar tam bir empati şöleni.

Hatta bazen evlendikten sonra “Ama ben Gülümser soyadımı seviyordum ya…” diyenlerin hüznü, forumun “off-topic” başlıklarında yankılanıyor hâlâ.

Kadınlar için soyadı sadece kimlikte bir yazı değil; çevreyle kurulan bir ilişki biçimi.

O yüzden “Az olan soyadı” araştırması onlar için “gülümseten bir detay” meselesi, erkekler için ise “istatistiksel veri madenciliği”.

Efsanevi Azınlık Soyadları: “Kılkuyruk”tan “Uçaksavar”a

Gelelim olayın en eğlenceli kısmına: Türkiye’nin en az rastlanan soyadları!

Gerçek listelere ulaşmak zor ama internette rastlanan bazı örnekler efsane seviyesinde:

- Kılkuyruk (Evet, var. Ve umarım gururla taşıyordur.)

- Uçaksavar (Savunma sanayiiyle doğuştan bağlantılı soyadı mı olurmuş?)

- Pirinçtanır (Bir noktada Tarım Bakanlığı bu aileyi ödüllendirmeli.)

- Kaptankuş (Çocukken hayali kahraman gibi duyuluyor.)

- Kabakçeken (Bu bir meslek mi, yoksa sabır göstergesi mi?)

- Yumruktaş (Belli ki kavgada doğmuş bir soy.)

Bu soyadlarının çoğu, “Soyadı Kanunu” çıkarken halkın içtenliğini ve mizahını yansıtıyor. Kimisi işine, kimisi lakabına, kimisi de mahallesinin dedikodusuna göre soyadını almış.

Ve bence en az soyad, o kadar “az” ki, o kişinin bile haberi yok.

Az Soyadın Sosyal Yükü: “Adın Nadir, Ama Kimliğin Ağır”

Düşünsenize, soyadınız “Zümrütoğuz” ya da “Parıldar”.

Bir form doldururken her defasında memur, “Efendim, tekrar eder misiniz?” diye soruyor.

Telefonla randevu alırken karşınızdaki sessizlik: “Nasıl yazılıyor o?”

Bir de e-devlet’te ararken tek sonuç sizsiniz.

İşte az soyadlı olmanın bedeli bu: Kimsede olmayan bir isimle yaşamanın yalnızlığı.

Ama bir yandan da, her çağrıldığınızda o odaya “ben geldim” havasıyla giriyorsunuz.

Yani nadir soyad, bir tür sosyal “tek taş”.

Erkek–Kadın Perspektiflerinin Çarpıştığı Anlar

Bir erkek forumdaş şöyle der:

> “Benim soyadım ‘Kartal’. Soyadı bile güç sembolü olmalı kardeşim.”

Kadın forumdaş hemen karşılık verir:

> “Güç tamam da, bir sıcaklık da lazım. ‘Sevener’ olsaydın mesela, hem güçlü hem pozitif olurdun.”

Erkek hemen savunmaya geçer:

> “Soyadım beni tanımlar, ben de soyadımı taşırım.”

Kadın ise noktayı koyar:

> “Biz soyadını değil, soyadın çağrıştırdığı duyguyu taşırız.”

İşte bu yüzden “az soyad” konusundaki yaklaşımlar bile farklılaşıyor.

Erkekler “stratejik fark” arıyor, kadınlar “insani tını” peşinde.

Bir taraf Excel açıyor, diğeri kalbe bakıyor. Türkiye’nin soyadı haritası da bu iki çizginin kesişiminden doğuyor.

Soyadları Üzerinden Ulusal Mizah: Hepimiz Biraz “Garipsoy”uz

Bir forumdaş geçenlerde yazmıştı:

> “Benim soyadım ‘Garipsoy’. İlk başta utanırdım, şimdi seviyorum. Çünkü tam olarak buyum.”

İşte olay budur!

Soyadımız bazen bizi anlatır, bazen biz soyadımıza dönüşürüz.

Az soyadlı olmak, az kişi olmak değil; kendi hikayeni kendin yazmak demektir.

Yani “Demir”lerin dünyasında “Garipsoy” olmayı seçmek bir tür başkaldırıdır.

Forum Soruları – Kahkaha Garantili Tartışma Başlatıcılar

- Sizce Türkiye’nin en az soyadı hangisidir? Tahminlerinizi yazın, “Soyad Tahmin Yarışması” başlatıyoruz!

- “Uçaksavar” mı daha karizmatik, yoksa “Tatlı” mı daha güçlü etki bırakır?

- Eğer kendi soyadınızı seçebilseydiniz, ne koyardınız?

- Soyadınızla yaşadığınız en komik olay neydi? (Form, banka, düğün… her şey serbest.)

- “Az soyad” mı “güçlü soyad” mı daha havalı?

Sonuç: Az Soyad, Çok Mizah!

Sonuç olarak, Türkiye’de en az hangi soyadı var bilmiyoruz; ama en eğlenceli soyadlı ülke olduğumuz kesin!

Bizim ülkemizde “Yılmaz” da var, “Yumruktaş” da. “Tatlı” da var, “Kılkuyruk” da.

Bu kadar renkli bir soyadı haritası varken “az” olan aslında sayı değil, dikkatimiz.

Gelin, soyadlarımızın altındaki hikâyeleri konuşalım.

Kim bilir, belki aramızda forumun en nadir soyadlı üyesi de vardır…

Varsa, lütfen elini kaldır!

(Biz hemen takibe alırız; sonuçta az bulunur şeyler değerlidir!)