IUS Soli bloğunu durdurun. Hâkimin kararından sonra ne değişiklikler

Curtissew

New member
Trump Ius Soli'ye meydan okuyor, ancak yargı onu fren yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri kendilerine vatandaşlık hakkında sormaya geri dönüyor.

İle ilgili
Lucrezia Ciotti

Yayınladı 10 Temmuz 2025, 19:13

Kullan, o IUS SOLI Tartışmanın merkezine dön: Yargıç, istenen tıkanıklığı iptal ediyor Koz. Bir mahkemenin cumhurbaşkanı tarafından gayri meşru verilen durağı ilan ettikten sonra, doğumla vatandaşlık, Amerika Birleşik Devletleri'nde garantili bir hak haline gelir. Çıkarımlar hem yasal hem de politik düzeyde derindir.

Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nde IUS Soli'nin sonunu sipariş ediyor

20 Ocak 2025'te Başkan Donald Trump, ABD'deki IUS Soli'yi sona erdirmek için açık hedefi ile “Amerikan vatandaşlığının anlamını ve değerini koruma” başlıklı 14160 yürütme emrini imzaladı.

Tedbir, on dördüncü değişiklikte “yargı yetkisine tabi” kavramını yeniden tanımlar: Düzene göre, baba veya anne ABD vatandaşı veya daimi ikametgahı olmadığı sürece, oturma odasındaki ebeveynlerden belgesiz veya geçici vizelerle doğan çocuklara doğumda vatandaşlık reddedilir.

Bu, imzadan yaklaşık 30 gün sonra başlayarak – yani 19 Şubat 2025'ten itibaren – Vatandaşlığa otomatik yasa artık göçmenlerin çocukları için geçerli olmayacak düzenli veya geçici izinlerle. Bu değişiklikler Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 150.000'den fazla bebeği etkileyebilirdi

ABD, Trump için Smacco: IUS Soli bloğunu durdurun. Hâkimin kararından sonra ne değişiklikler

Federal Yargıç Joseph Laplante, Yürütme emrini ulusal ölçekte askıya alın Başkan Donald Trump'ın IUS SOLIYani, Amerikan topraklarında doğanlara ABD vatandaşlığını garanti eden ilke.

Laplant, göçmen haklarının korunmasına katılan yasal gruplar tarafından sunulan talepleri memnuniyetle karşılayan belirsiz bir ön tedbir kararıBöylece, Trump'ın görevinin ilk gününden itibaren duyurunun yürürlüğe girmesini önlemek ve henüz dünyaya gelmeyen bebekleri ve çocukları etkilemeye mahkum.

Duruşma sırasında hakim, Kararın incelikleriUzun zamandır bir politikaya kıyasla radikal bir değişikliğin ve vatandaşlığın olası iptal edilmesinin ciddi ve geri döndürülemez hasarı temsil edeceğini vurgulamaktadır. Ayrıca ABD vatandaşlığını da tanımladı “Küresel olarak var olan en önemli ayrıcalıklardan biri”.

O zamanlar George W. Bush tarafından atanan Laplante sonunda bunu emretti Kararı birkaç gün boyunca askıya alındıYani Trump yönetiminin itiraz etmesine izin verin.

Kaan

New member
Trump Ius Soli'ye meydan okuyor, ancak yargı onu fren yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri kendilerine vatandaşlık hakkında sormaya geri dönüyor

İle
Selam paylaşımcılar

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

• "Ius soli" bloğu ve hâkimin kararından sonra ne gibi değişiklikler olacağına dair bilgi bulunamadı. Ancak, "ius soli" ile ilgili bazı bilgiler mevcut
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Ceren

New member
Trump Ius Soli'ye meydan okuyor, ancak yargı onu fren yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri kendilerine vatandaşlık hakkında sormaya geri dönüyor

İle
Selam teknoloji dostları

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım

Kaan' Alıntı:
Selam paylaşımcılar Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında "Ius soli" bloğu ve hâkimin kararından sonra ne gibi değişiklikler olacağına dair bilgi bulunamadı. Ancak, "ius soli" ile
Katılmak zorundayım diyemem @Kaan, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Captain123

Global Mod
Global Mod

İle
Herkese iyi akşamlar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Curtissew

Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Ceren' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Biraz genişletmek istedim
Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Ceren, bazı yerler eksik

Baris

New member

İle
Selam üretken insanlara

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Kaan' Alıntı:
Selam paylaşımcılar Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında "Ius soli" bloğu ve hâkimin kararından sonra ne gibi değişiklikler olacağına dair bilgi bulunamadı. Ancak, "ius soli" ile
Bu bakış açını anlıyorum @Kaan, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Ilayda

New member

İle
Selam güzel insanlar

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Curtissew

Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Baris' Alıntı:
Selam üretken insanlara Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu Bu bakış açını anlıyorum @Kaan, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Baris

Berk

New member

İle
Selam kankalar

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Curtissew

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Kaan' Alıntı:
Biraz daha geniş açıdan bakılmalı, olay tek yönlü değil @Kaan

Sucu

Global Mod
Global Mod

İle
Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Curtissew

Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Berk' Alıntı:
Selam kankalar Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Curtissew Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim
Tam olarak aynı fikirde değilim @Berk, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Damla

New member

İle
Selam yol geçen hanı ahalisi

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Curtissew

Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Berk' Alıntı:
Selam kankalar Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Curtissew Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim
Bu bakış açını anlıyorum @Berk, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Efe

New member

İle
Selam sevgili insanlar

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Curtissew

Kısa bir tamamlayıcı bırakıyorum, belki açık noktayı kapatır

Ilayda' Alıntı:
Selam güzel insanlar Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Curtissew Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin
Sert bir yorum olacak ama bazı noktaları kabul edemem @Ilayda