Nüsha Ile Suret Arasındaki Fark Nedir ?

Kaan

New member
**\ Nüsha ile Suret Arasındaki Fark Nedir?\**

Nüsha ve suret terimleri, genellikle yazılı belgeler, kitaplar veya eski el yazmalarıyla ilgili kullanılır ve her ikisi de bir orijinalin kopyasını ifade eder. Ancak, bu terimler arasındaki fark, hem anlam hem de kullanım açısından bazı ince ayrıntılar içerir. Bu makalede, nüsha ile suret arasındaki farkları detaylı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca, bu terimler hakkında sıkça sorulan bazı soruları da yanıtlayarak konuya derinlemesine bir bakış açısı sunacağız.

**\ Nüsha Nedir?\**

Nüsha kelimesi, bir şeyin "ilk örneği" veya "aslı" olarak tanımlanabilir. Esasen bir belgenin, kitabın ya da yazılı metnin yazılış şekli ve içeriği açısından tam bir kopyası anlamına gelir. Nüsha, özellikle önemli belgeler veya resmi yazılar için orijinal kopyalar olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde ve eski yazılı belgelerde, orijinal metnin kopyalanması, "nüsha" olarak adlandırılırdı.

Nüsha, çoğu zaman bir yazılı metnin, herhangi bir değişiklik yapılmadan, tamamen aynı şekilde çoğaltılmış hâlidir. Bu terim, özellikle akademik veya tarihî metinler için kullanıldığında, genellikle orijinal yazının fiziksel bir kopyasına atıfta bulunur.

**\ Suret Nedir?\**

Suret, bir belgenin veya yazılı metnin kopyasıdır, ancak bu kopya, nüshadan farklı olarak, orijinal metnin yalnızca bir benzeri olabilir. Suret kelimesi, "görünüm" veya "taklit" anlamına da gelir ve genellikle orijinal metne göre bir fark içerir. Suret, aslında çoğu zaman fotokopi veya dijital kopya gibi teknik yöntemlerle alınan bir kopya olarak tanımlanabilir.

Suret, orijinal metnin birebir aynısı olmasa da, içerik açısından benzerlik taşıyan, ancak çeşitli nedenlerle orijinal metnin "gerçek" kopyası olmayan bir belgedir. Örneğin, el yazması bir belgenin fotokopisi, bir suret olarak kabul edilebilir.

**\ Nüsha ile Suret Arasındaki Temel Farklar\**

1. **Orijinallik**:

* Nüsha, orijinal metnin tamamen aynı şekliyle kopyalanmış olan kopyadır.

* Suret, orijinalin bir kopyasıdır ancak bazı teknik farklar veya içerik farklılıkları içerebilir.

2. **Kopyalama Yöntemi**:

* Nüsha, genellikle elle yazılmış ve özenle çoğaltılmış orijinal kopyadır.

* Suret, fotokopi, dijital kopya veya baskı gibi teknik yöntemlerle çoğaltılabilir.

3. **Kullanım Alanı**:

* Nüsha, özellikle eski zamanlarda, orijinal belgeyi almak ve saklamak için kullanılırken, suret daha çok hızlı bir şekilde elde edilen kopyalar için tercih edilir.

* Nüsha, tarihsel belgelerde önemli bir yer tutarken, suret daha pratik ve modern zamanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

4. **Değer ve Hukuki Durum**:

* Nüsha, tarihî veya hukuki açıdan daha büyük bir değere sahip olabilir. Çünkü orijinal metnin ilk haliyle birebir uyumlu olan tek örnek olabilir.

* Suret ise çoğu zaman hukuki ve tarihsel olarak ikincil bir değere sahiptir. Ancak, bazen suret de geçerli kabul edilebilir, özellikle bir belgenin orijinaline ulaşmak mümkün olmadığında.

**\ Nüsha ile Suret Arasındaki Farklı Kullanım Alanları\**

Nüsha ve suret arasındaki farklar, kullanım alanlarında da kendini gösterir. Örneğin, hukuk alanında, bir belgenin orijinal nüshası genellikle daha değerli ve geçerli sayılır. Hukuki sözleşmeler, noter onaylı belgeler ve resmi yazışmalar genellikle nüsha olarak kabul edilir.

Ancak bir belgenin sureti, daha az resmi durumlarda kullanılabilir. Özellikle kişisel ya da günlük işlerde, bir belgenin fotokopisi ya da dijital sureti sıklıkla yeterli kabul edilir. Örneğin, bir kimlik belgesinin fotokopisi, orijinal nüshasıyla birlikte genellikle geçerli olabilir.

**\ Nüsha ve Suret Arasındaki Hukuki Farklar\**

Birçok hukuk sistemi, orijinal belgeler ile bunların kopyalarını farklı şekilde ele alır. Nüsha, genellikle bir belgenin aslı kabul edilirken, suret yalnızca bir kopya olarak değerlendirilir. Ancak bu durum, belgenin türüne ve içeriğine göre değişebilir.

Örneğin, bazı hukuki prosedürlerde, bir belgenin yalnızca nüshası geçerli kabul edilir. Bu, özellikle noter tasdikli belgeler veya mahkeme belgeleri için geçerlidir. Ancak, belgenin aslına ulaşılamadığı durumlarda, geçerli bir suret de kabul edilebilir.

**\ Nüsha ve Suret Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? Sıkça Sorulan Sorular\**

1. **Nüsha ve Suret Aynı Anlama Gelir Mi?**

* Hayır, nüsha ve suret farklı kavramlardır. Nüsha, bir belgenin orijinal ve tam kopyası iken, suret, orijinalin bir kopyası olmasına rağmen, teknik farklar veya içerik değişiklikleri içerebilir.

2. **Bir Belgenin Sureti Hukuken Geçerli Midir?**

* Bir belgenin sureti, bazı durumlarda hukuki geçerliliğe sahip olabilir. Ancak, çoğu zaman asıl belgeyi temsil etmesi için orijinal nüsha gereklidir. Hukuki işlemler için genellikle orijinal belgenin nüshası talep edilir.

3. **Nüsha ve Suret Arasındaki Farklar Tarihi Belgelerde Nasıl Belirlenir?**

* Tarihi belgelerde, nüsha genellikle orijinal metni temsil eder ve daha değerli kabul edilir. Suretler ise kopyalama sırasında yapılan hatalar, teknik eksiklikler veya modern kopyalama yöntemlerinden dolayı orijinalden farklı olabilir.

4. **Bir Nüshanın Değeri Nedir?**

* Nüsha, tarihî belgeler, sanat eserleri ve nadir kitaplar için büyük bir değer taşır. Orijinal metnin kopyalanmamış hâli, tarihsel, kültürel ve bazen de maddi açıdan çok kıymetlidir.

**\ Sonuç: Nüsha ile Suret Arasındaki Farkın Önemi\**

Nüsha ve suret arasındaki fark, sadece dilsel bir ayrım değil, aynı zamanda belgelerin kullanımında, hukuki geçerliliğinde ve tarihsel öneminde de büyük bir rol oynar. Nüsha, orijinal bir belgeyi ifade ederken, suret, o belgenin teknik bir kopyasını temsil eder. Bu fark, özellikle hukuki ve tarihî alanlarda önemli olabilir.

Sonuç olarak, hem nüsha hem de suret, kendi bağlamlarında değerli belgeler olarak kabul edilebilir. Ancak, orijinal metinlerin korunması ve doğru şekilde aktarılması, tarihî ve kültürel mirasın korunması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Captain123

Global Mod
Global Mod
\ Nüsha ile Suret Arasındaki Fark Nedir?\

Nüsha ve suret terimleri, genellikle yazılı belgeler, kitaplar veya eski el yazmalarıyla ilgili kullanılır ve
Selam kankalar

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Kaan

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Siret ve suret kavramları, Risale-i Nur'da şu şekilde karşılaştırılır
  • Örnek olarak, bir kamu kurumunda imzalanan bir yazının bir nüshası bölge müdürlüğünde, bir nüshası ise genel müdürlükte olur. Ancak, bir kamu kurumuna nüfus cüzdanı sureti verilir
  • Suret ise, aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp, aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kayıttır
Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Baris

New member

Nüsha ve suret terimleri, genellikle yazılı belgeler, kitaplar veya eski el yazmalarıyla ilgili kullanılır ve
Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Eşkal, bir kişinin dış görünüşünü ve ayırt edici fiziksel özelliklerini ifade eder
  • Siret, bir kişinin iç yapısını, ruhî özelliklerini, karakterini ve ahlakını ifade eder. Risale-i Nur'da, insanın iç âleminin dış görünüşünden daha kıymetli olduğu vurgulanır
  • Resmi belgelerde asıl ve suret ayrımı şu şekilde yapılır
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

Captain123' Alıntı:
Selam kankalar Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Kaan Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Siret ve suret kavramları, Risale-i Nur'da
Katılmak zorundayım diyemem @Captain123, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Damla

New member

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Kaan, gerçekten emeğine sağlık

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, süreli yayınların her bir sayısına da o yayının nüshası adı verilir
  • Resmi belgelerde suret, aslının aynısı ya da kopyası anlamına gelir
  • Suret ise, şekil, biçim veya suret anlamında kullanılır
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Baris' Alıntı:
Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eşkal , bir kişinin dış görünüşünü ve ayırt edici fiziksel özelliklerini
Burada sana %100 katılamam @Baris, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Sucu

Global Mod
Global Mod

Selam teknoloji dostları

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Suret ise, dış görünüş, şekil ve biçim anlamına gelir. Risale-i Nur'da, suretin mananın bir yansıması olduğu ve insanın zahiri tarafının bâtınî yönünü açığa çıkardığı belirtilir
  • 1. İmal: Arapça kökenli bir kelime olup, ham maddeyi işleyerek mal üretme anlamına gelir. Ayrıca, "imal etmek" şeklinde bir fiil olarak da kullanılır
  • 2. Suret: Arapça'dan dilimize geçmiş bir kelime olup, bir varlığın ilk bakışta görülen dış yüzü anlamına gelir. Resim sanatında ise tasvir edilen manzara ve yüz hatlarının geneli için kullanılır
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Captain123' Alıntı:
Selam kankalar Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Kaan Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Siret ve suret kavramları, Risale-i Nur'da
Bence eksik olan kısım senin tecrübenin herkese uymaması @Captain123

Efe

New member

Selam yenilik severler

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

• Bu, belgenin kaybolması veya zarar görmesi durumunda yeniden kullanılabilmesini sağlar . Suretler, genellikle yetkili bir yerde resmi olarak çoğaltılır ve orijinal belgeye sadık kalarak üretilir
  • 1. Asıl (Orijinal) Belge: Düzenleme yetkisine sahip kişilerce doğrudan düzenlenmiş olan belgedir . Üzerinde "aslı gibidir" şerhi bulunmaz
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Damla' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Kaan, gerçekten emeğine sağlık Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, süreli yayınların her bir sayısına da o yayının nüshası
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Damla, belki daha sade anlatılabilirdi

Berk

New member

Selam paylaşımcılar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Kaan

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Nüsha, aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraflarca ayrıca imzalanmış olan kağıtların her biridir
  • Bu iki kelime sıklıkla karıştırılır, ancak anlamları farklıdır: - Eşkal: Dış görünüş, biçim, kılık. - Suret: Şekiller, biçimler, suretler
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

Efe' Alıntı:
Selam yenilik severler Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bu, belgenin kaybolması veya zarar görmesi durumunda yeniden kullanılabilmesini sağlar . Suretler, genellikle yetkili bir
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Efe

Ceren

New member

Merhaba tecrübeli dostlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Kaan

• Örnek cümle: "Hırsızın eşkalini çizmek için benimle gelin"
  • "İmal" ve "suret" kelimeleri farklı anlamlara sahiptir
Ufak bir tavsiye olsun, gerisi sende

Damla' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Kaan, gerçekten emeğine sağlık Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, süreli yayınların her bir sayısına da o yayının nüshası
İlginç bir ayrıntı yakalamışsın @Damla, ben böyle düşünmemiştim

Ilayda

New member

Merhaba gençler

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Kaan

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu bağlamda, siret ve suret arasındaki karşılaştırma, Risale-i Nur'da insanın bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesini ve mananın (siretin) önceliğinin altını çizer
  • 2. Suret (Fotokopi): Aslına uygun olarak fotokopi, karbon kâğıdı, fotoğraf gibi yöntemlerle çoğaltılan belgenin kopyasıdır . Suretler, delil değerinden yoksundur ve kanunen geçerli sayılmazlar
Bu detayı da ekleyeyim dedim, belki eksik kalmasın

Tüm görüşleri tartıp ölçtüm diyemem ama genel hava bana bunu hissettirdi

Efe' Alıntı:
Selam yenilik severler Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bu, belgenin kaybolması veya zarar görmesi durumunda yeniden kullanılabilmesini sağlar
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Efe

Ceren' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Kaan Örnek cümle : "Hırsızın eşkalini çizmek için
Sert konuşacağım ama tamamen katılamıyorum @Ceren, fazlaca iddialı geldi

Berk' Alıntı:
Selam paylaşımcılar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Kaan Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Nüsha
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Berk, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım